Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Το «καλάθι του νοικοκυριού» και η πικρή αλήθεια για τις τιμές!

Κοινοποίηση

Το «καλάθι του νοικοκυριού» και η πικρή αλήθεια για τις τιμές!


Ρεπορτάζ – XanthiNea.gr

Το πολυδιαφημιζόμενο «καλάθι του νοικοκυριού» έκανε πρεμιέρα την Τετάρτη (02/11), με τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ να τοποθετηθούν ειδική σήμανση σε μια σειρά από προϊόντα, υπόσχοντας προσιτές τιμές. 




Φυσικά, και παρά τις κινήσεις εντυπωσιασμού, η πικρή αλήθεια είναι άλλη και φαίνεται πως τη γνωρίζουν από πρώτη χέρι – μιας και την έχουν βιώσει στο πετσί τους – οι καταναλωτές.

Αυτό άλλωστε φάνηκε και από τις αντιδράσεις των πολιτών, οι οποίοι έσπευσαν να κάνουν λόγο για μια… κοροϊδία, επισημαίνοντας πως οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ έχουν εκτοξευτεί στα ύψη τους τελευταίους μήνες.

Εύστοχα το μέτρο της Κυβέρνησης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί περισσότερο με «ασπιρίνη», καθώς έρχεται όχι να μειώσει τις τιμές, αλλά να βάλει ένα φρένο στις… ξέφρενες ανατιμήσεις. Και αυτό ωστόσο τίθεται εν αμφιβόλω και μένει να αποδειχθεί στην πράξη, καθώς υπάρχουν αρκετές επιφυλάξεις. 

Στην Ξάνθη, τα μεγάλα σούπερ μάρκετ της περιοχής φρόντισαν από νωρίς το πρωί να τοποθετήσουν την ειδική σήμανση για το «καλάθι του νοικοκυριού», ωστόσο και εδώ οι καταναλωτές παρουσιάστηκαν μουδιασμένοι, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που έσπευσαν να εκφράσουν την αγανάκτησή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 




Το XanthiNea.gr παρουσιάζει λοιπόν την πικρή αλήθεια πίσω από το «καλάθι του νοικοκυριού» και η οποία δεν είναι άλλη από το γεγονός πως οι τιμές στα βασικά αγαθά έχουν εκτιναχθεί στα ύψη τον τελευταίο χρόνο, και δεν θυμίζουν σε τίποτα αυτές του 2021. 

Σύμφωνα με στοιχεία που άντλησε η δημοσιογραφική ομάδας από το e-Καταναλωτής προκύπτουν τα εξής ως προς την εξέλιξη των τιμών από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Νοέμβριο του 2022:




Μακαρόνια Νο 6 – κόστιζαν μόλις 0,87 ευρώ και σήμερα κοστίζουν 1,13 ευρώ καταγράφοντας άνοδο σχεδόν 30%. 

Αλεύρι – μια συσκευασία ενός κιλού κόστιζε κατά μέσο όρο 1,32 ευρώ και σήμερα βρίσκεται στο 1,83 ευρώ, με την διαφορά να κυμαίνεται στο +38%. 

Ηλιέλαιο – το λίτρο κόστιζε 3,57 ευρώ και πλέον η τιμή του διαμορφώνεται στα 5,31 ευρώ με τη διαφορά να βρίσκεται στο +72%. 

Τυρί φέτα – μια συσκευασία 400 γραμμαρίων κόστιζε 4,7 ευρώ και πλέον έχει εκτιναχθεί στα 5,83 ευρώ, καταγράφοντας άνοδο κατά σχεδόν 23%.

Χαρτί υγείας – μια συσκευασία 8 τεμαχίων που κόστιζε 3,3 ευρώ πλέον κοστίζει 4,87 ευρώ, με τη διαφορά να βρίσκεται στο σχεδόν +73%. 

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα