Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Το παζάρι της Ξάνθης με τα χίλια χρώματα [και γιατί το αγαπάμε]

Κοινοποίηση

Το παζάρι της Ξάνθης με τα χίλια χρώματα [και γιατί το αγαπάμε]

Σάββατο στην Ξάνθη σημαίνει παζάρι. Στην Πλατεία Εμπορίου ήδη από αργά το απόγευμα της Παρασκευής ξεκινούν οι προεργασίες για τη μεγάλη ανοιχτή αγορά της Ξάνθης, η οποία αποτελεί πόλο έλξης τουριστών από τις γύρω περιοχές και χαρακτηρίζεται ως ένα από τα μεγαλύτερα παζάρια των Βαλκανίων. 

Στο παζάρι της Ξάνθης θα βρεις τα πάντα. Από ένα θερμό χαμόγελο, μέχρι πολύχρωμους πάγκους στη λαϊκή γεμάτους φρέσκα φρούτα και ζαρζαβατικά, είδη ένδυσης και υπόδησης, διακοσμητικά, βιβλία, παιχνίδια, χαλιά, κουρτίνες, μέχρι και φρέσκα ψάρια, ξηρούς καρπούς αλλά και βιολογικά προϊόντα. 




Οι μικροπωλητές ξεδιπλώνουν την πραμάτεια τους ενώ οι καταναλωτές – ειδικά τις ώρες αιχμής – σχηματίζουν ουρές πάνω από τους πάγκους με τις καλύτερες προσφορές. Αυτό ωστόσο που κάνει το παζάρι της Ξάνθης να ξεχωρίζει είναι τα χρώματά και η ζεστασιά του. Άνθρωποι του μόχθου, που δεν βαρυγκωμούν, και παλεύουν – παντός καιρού – για ένα μεροκάματο, και πάγκοι γεμάτοι χρώματα, ζωντάνια και πολιτισμό. 

Τα καροτσάκια της λαϊκής έχουν κάθε Σάββατο την τιμητική τους, ενώ δεν λείπουν και τα «παρατράγουδα», καθώς κάποιες φορές μπορεί να συναντήσεις ακόμη και ένα αυτοκίνητο ανάμεσα στους πάγκους (ξεχασμένο από το προηγούμενο βράδυ στον χώρο στάθμευσης), ή να δεις πολίτες να ψωνίζουν από πάγκο σε πάγκο… οδηγώντας μηχανάκια!

Το παζάρι της Ξάνθης με τα χίλια χρώματα [και γιατί το αγαπάμε]

Η ιστορία του παζαριού 

«Μακρά η ιστορία του παζαριού της Ξάνθης, χάνεται στα χρόνια της οθωμανικής περιόδου. Ξεδιπλώνεται δε, μέσα σε πολλές και λεπτομερείς διηγήσεις των παλαιοτέρων καθώς και των ταξιδιωτών στη Θράκη, με τις πρώτες από αυτές να απαντώνται στον 15ο αιώνα» διαβάζουμε στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου. 

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μελετώντας τις μαρτυρίες, φαίνεται πως τα δομικά στοιχεία του παζαριού μέσα στους αιώνες παρέμειναν ίδια. Άλλαξαν κατά περιόδους τα είδη των εμπορευμάτων, καθώς υπήρξε περίοδος που λειτουργούσε ως ζωαγορά και άλλη ως αγορά των παραγωγών οπωροκηπευτικών. Άλλαξαν επίσης η ημέρα και η τοποθεσία, καθώς μέχρι το 1920 το παζάρι γινόταν στη σημερινή κεντρική πλατεία, κάθε Κυριακή.




To παζάρι της Ξάνθης είναι ένας από τους πιο σημαντικούς χώρους ανάπτυξης της υπαίθριας εμπορικής δραστηριότητας στη Βόρεια Ελλάδα. Προσελκύει όλο το χρόνο χιλιάδες επισκέπτες. Τουρίστες από τις βαλκανικές χώρες και κυρίως από τη γειτονική Βουλγαρία έρχονται όλο το χρόνο, ενώ ημερήσιες εκδρομές πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο από τους όμορους νομούς αλλά και γενικότερα από νομούς της Βόρειας Ελλάδος.

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα