Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μείωση των εδρών των ομογενών στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας εξετάζει η κυβέρνηση

Κοινοποίηση

Μείωση των εδρών των ομογενών στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας εξετάζει η κυβέρνηση

Σκαρφαλώνει ο πολιτικός υδράργυρος εν όψει εκλογών, και η κυβέρνηση θα επιδιώξει συνεννόηση με τα πολιτικά κόμματα, ώστε να αλλάξει ο εκλογικός νόμος σε σχέση με την εκλογή ομογενών στα ψηφοδέλτια Επικρατείας.

Ποιος ο λόγος αυτής της παρέμβασης της κυβέρνησης στην τελική ευθεία προς τις εκλογές;

Ο μικρός αριθμός ψηφοφόρων που έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα στους εκλογικούς καταλόγους.




Μειωμένο το ενδιαφέρον των ομογενών

Παρά τις επαφές του πρωθυπουργού με τη διασπορά στο εξωτερικό και την επικοινωνιακή εκστρατεία της κυβέρνησης, ως τώρα έχουν εγγραφεί στους ειδικούς καταλόγους, προκειμένου να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους, μόλις 3.500 ομογενείς.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη (AΝΤ1) από τις 3.500 αιτήσεις έχουν εγκριθεί μόλις 2.600-2.700 από αυτές. Και, παρά το γεγονός ότι σχεδιάζεται να «τρέξει» νέα καμπάνια ενημέρωσης των κατοίκων του εξωτερικού, δεν προσδοκάται ο αριθμός να αυξηθεί σημαντικά.

Ποια πρόταση είναι στο τραπέζι;

Έτσι, το ενδεχόμενο να ψηφίσουν μόλις 3.500 με 4.000 ομογενείς και να εκλεγούν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας 3 Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού, προκαλεί προβληματισμό στην κυβέρνηση, η οποία αναγνωρίζει… αστοχία ως προς το αποτέλεσμα της σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας και επεξεργάζεται μείωση της εκπροσώπησης των Ελλήνων της διασποράς.

«Υπάρχει θέμα με την ισότητα της ψήφου» εξηγεί στο newsit.gr αρμόδια πηγή, σημειώνοντας ότι είναι άδικο κάποιοι να εκλέγονται στο Επικρατείας με συν-πλην 1.000 ψήφους ο καθένας.




Η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων στο κυβερνητικό επιτελείο είναι να υπάρχει ένας ελάχιστος αριθμός εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού ώστε να εκλέγεται βουλευτής Επικρατείας από την ομογένεια.

Κομβικοί οι ψήφοι του ΣΥΡΙΖΑ

Θα συναινέσει η αντιπολίτευση, παρά το γεγονός ότι η αλλαγή, όπως εκτιμούν κάποιοι, θα «βόλευε» τις πολιτικές δυνάμεις;

Το πρώτο «όχι» ήρθε από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με το επιχείρημα ότι η ΝΔ «αντί να επιφέρει βελτίωση, θέλει να ακυρώσει το πρώτο λάθος διαπράττοντας ένα ακόμη».

Υπό αυτό το πρίσμα καθοριστική αναδεικνύεται η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αναμένει την τελική πρόταση της κυβέρνησης για να τοποθετηθεί.

Σημειώνεται ότι αν και εφόσον η τροπολογία προβλέπει ένα μεγάλο νούμερο ψήφων ως όριο για την εκλογή ομογενούς στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, π.χ. πενταψήφιο ή και εξαψήφιο, τότε είναι πιθανό να καταστεί απαγορευτική η παρουσία βουλευτή από τη διασπορά… Με άλλα λόγια, αυτό μπορεί να οδηγήσει να αφαιρεθούν όχι μία αλλά ακόμη και οι 3 έδρες που προβλέπει σήμερα ο νόμος και να επιστρέψουν στην Α΄ Αθήνας, στην Αχαΐα και στον Νότιο Τομέα της Αθήνας από όπου είχαν «αφαιρεθεί».




Αιχμές προς ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

Πηγές της κυβέρνησης, παρ’ ότι και η ΝΔ ψήφισε θετικά, αφήνουν αιχμές για τη μικρή συμμετοχή των ομογενών στους εκλογικούς καταλόγους, στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ και στην επιμονή τους να υπάρξουν αυστηρές προϋποθέσεις για το δικαίωμα της ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού στο νόμο του 2019.

Μάλιστα, ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι τα δύο κόμματα αποχώρησαν από τη Βουλή όταν ο υπουργός Εσωτερικών Μάκη Βορίδης επιχείρησε με νόμο του 2021 να βελτιωθούν οι σχετικές διατάξεις.

newsit.gr

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα