Σάββατο, 9 Μαρτίου, 2024

Ένα μουσείο γεμάτο παραμύθια και παιδικές αναμνήσεις

Κοινοποίηση

Ένα μουσείο γεμάτο παραμύθια και παιδικές αναμνήσεις

Ένα μουσείο φτιαγμένο από παραμύθια, ονειρεμένες σκηνές και αγαπημένους ήρωες απέκτησε πρόσφατα η Καβάλα, χάρη στη δημιουργική φαντασία και έμπνευση των δραστήριων μελών του συλλόγου Εικαστικών Τεχνών και Φιλότεχνων Καβάλας «Artattack».




Στη γειτονιά των Ποταμουδίων και σε αίθουσα που τους παραχώρησε ο δήμος Καβάλας, τα μέλη της «Artattack» δουλεύουν συστηματικά και αθόρυβα εδώ και έναν χρόνο, για να δημιουργήσουν έναν χώρο σαν να βγήκε από παραμύθι, αντάξιο της μεγάλης παιδικής φαντασίας.

Ήρωες και σκηνές από συνολικά 58 αγαπημένα παραμύθια περιμένουν μικρούς και μεγάλους επισκέπτες να ξεναγηθούν σ’ ένα διαφορετικό κόσμο φαντασίας και ονείρου. Με πολλή προσωπική δουλειά, εθελοντική προσφορά, δωρεές αλλά κυρίως με δημιουργική διάθεση ο σύλλογος Εικαστικών Τεχνών και Φιλότεχνων Καβάλας κατάφερε να αποδώσει στην πόλη έναν χώρο ικανό να διεγείρει ακόμα περισσότερο τη φαντασία των παιδιών μέσα από ποίκιλλες δράσεις και εκπαιδευτικά παιχνίδια.




Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η πρόεδρος του συλλόγου «Artattack» Ζωή Ζαχαριάδου δεν κρύβει τη χαρά και την ικανοποίησή όλων των συντελεστών για το αποτέλεσμα που πέτυχαν τονίζοντας ότι «το μουσείο παραμυθιού στόχο έχει να προσφέρει στα παιδιά την ευκαιρία να ταξιδέψουν σ’ έναν φανταστικό κόσμο και ταυτόχρονα να κατανοήσουν αξίες όπως η φιλία, η προσφορά, η αλληλεγγύη, η αγάπη».

«Έχουμε ήδη δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα σχολεία που θα μας επισκεφθούν, αλλά και οι δάσκαλοι στον χώρο του μουσείου μπορούν να υλοποιήσουν τα δικά τους εικαστικά και εκπαιδευτικά προγράμματα. Επιθυμία μας είναι το επόμενο διάστημα να δημιουργήσουμε κι ένα μικρό βεστιάριο, όπου τα παιδιά θα μπορούν να ντύνονται με τις στολές των αγαπημένων τους ηρώων και να αναπαριστούν μια ιστορία, ένα παραμύθι», σημειώνει.

Μπαίνοντας στο μουσείο οι μεγάλοι είναι αδύνατο να μη συγκινηθούν και οι μικροί να μην ενθουσιαστούν βλέποντας να ξεδιπλώνονται μπροστά τους σκηνές από παραμυθένιους κόσμους και αγαπημένους ήρωες. Τα μέλη της «Artattack» σχεδίασαν με μεράκι ακόμα και την παραμικρή λεπτομέρεια κάθε σκηνής που αναπαρίσταται μέσα στο μουσείο. Τα χρώματα, οι φιγούρες, οι μινιατούρες των επίπλων μέσα στα παραμυθόσπιτα, οι ζωγραφικοί πίνακες, η προσεχτική σχεδίαση των εικόνων, γυρνούν τον χρόνο πίσω, σε υπέροχες παιδικές αναμνήσεις που ακολουθούν πάντα τη ζωή των ενήλικων.




Το μουσείο παραμυθιού είναι μια από τις πολλές δράσεις που υλοποιεί τα τελευταία χρόνια η «Artattack». Από τις πιο σημαντικές είναι η «Αλφαβητοπαρέλαση» που ξεκίνησε το 2006 την περίοδο της αποκριάς με τη συμμετοχή εκατοντάδων παιδιών από νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία όλης της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

Στα 16 χρόνια του θεσμού η «Αλφαβητοπαρέλαση» αποτελεί τη σημαντικότερη καρναβαλική εκδήλωση και δράση της Καβάλας και της ευρύτερης περιοχής. Δημιουργήθηκε ένας οργανωτικός πυρήνας ανθρώπων, υπό το συντονισμό του συλλόγου Εικαστικών Τεχνών και Φιλότεχνων που εργάζονται συστηματικά για πολλούς μήνες προετοιμάζοντάς την σε όλες της τις λεπτομέρειες.

Σημειώνεται ότι οι στολές των παιδιών, όπως και τα αποκριάτικα άρματα που κάθε χρόνο παρελαύνουν με μια διαφορετική θεματολογία κατασκευάζονται από φθηνά ανακυκλώσιμα υλικά από τους ίδιους τους γονείς, τα παιδιά και τους εθελοντές που εργάζονται με όρεξη προκειμένου όλα να είναι έτοιμα για τη μεγάλη αποκριάτικη γιορτή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα