Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Έως τις 20 Ιανουαρίου οι ενστάσεις για τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων

Κοινοποίηση

Έως τις 20 Ιανουαρίου οι ενστάσεις για τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων

Μέχρι αυτή την ημερομηνία, οι Δήμοι θα πρέπει να υποβάλουν αιτιολογημένη γνώμη για τις τιμές ζώνης της περιοχής τους και οι οποίες πρέπει να υποβληθούν στο ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου οικονομικών.




Χρονικό περιθώριο έως τις 20 Ιανουαρίου 2023 έχουν οι Δήμοι όλης της χώρας προκειμένου να υποβάλλουν τις ενστάσεις για υπερβολικές αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία θα πρέπει να υποβάλουν αιτιολογημένη γνώμη για τις τιμές ζώνης της περιοχής τους και οι οποίες πρέπει να υποβληθούν στο ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου οικονομικών.

Πρώτος στο “χορό” των ενστάσεων εισήλθε ο Δήμος Αθηναίων. Ο Δήμος Αθηναίων ζητά να επανακαθοριστούν οι αντικειμενικές αξίες στο σύνολο των διαμερισμάτων της Αθήνας, καθώς έχουν διαπιστωθεί αδικίες και μεγάλες στρεβλώσεις. Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης εισηγήθηκε η μέγιστη αύξηση της τιμής των αντικειμενικών αξιών στα όρια του δήμου να μην ξεπεράσει το 55% συγκριτικά με τις τιμές του 2021.




Σε σχέση με τις ισχύουσες τιμές του 2021, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών επέφερε αυξήσεις που κυμαίνονται από +45% έως και +94,74%, σε 30 ζώνες εντός του Δήμου της Αθήνας και κυρίως στα χαμηλής συναλλακτικής αξίας ακίνητα.

Το προσεχές διάστημα αναμένεται δεκάδες δήμοι να ακολουθήσουν το παράδειγμα του μεγαλύτερου Δήμου της χώρας υποβάλλοντας ενστάσεις. Ενστάσεις αναμένεται να κατατεθούν στο ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείο Οικονομικών από νησιωτικές περιοχές όπως για παράδειγμα η Αστυπάλαια, η Κως και η Κεφαλλονιά όπου οι τιμές ζώνης σχεδόν διπλασιάστηκαν αλλά και από Δήμους όπως η Κασσάνδρα Χαλκιδικής, η Χερσόνησος στο Ηράκλειο Κρήτης, αλλά και του Ναυπλίου.

Εξαιρετικά πιθανό είναι να ζητηθούν διορθώσεις και από Δήμους της Αττικής (πλην του Δήμου της Αθήνας) όπου οι τιμές ζώνης ναι μεν αυξήθηκαν σημαντικά ωστόσο, η αναπροσαρμογή δεν οδήγησε στην αύξηση του ΕΝΦΙΑ. Σημαντικές αυξήσεις καταγράφηκαν στη Δάφνη, το Καματερό, το Μοσχάτο και τη Νέα Πέραμο. Βέβαια, στις περιοχές αυτές οι τιμές ζώνης είχαν ήταν πολύ χαμηλές και είναι δύσκολο να γίνουν δεκτές οι ενστάσεις από την επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών




Σύμφωνα με πληροφορίες για όσες ενστάσεις γίνουν δεκτές θα επαναληφθεί η διαδικασία καθορισμού τιμών εκκίνησης. Ωστόσο, οι νέες τιμές ζώνης που θα προκύψουν δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ κάτι που σημαίνει ότι δεν αλλάξει ο ΕΝΦΙΑ που καταβλήθηκε.

Οι ενστάσεις κατατίθενται ηλεκτρονικά στη βάση δεδομένων που τηρείται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και θα πρέπει να συνοδεύονται από κάθε πραγματικό αποδεικτικό στοιχείο. Η Επιτροπή, μετά την εξέταση των ενστάσεων θα εισηγηθεί στον Υπουργό Οικονομικών τις ζώνες για τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης των οποίων πιθανολογείται ισχυρά η ανάγκη επανάληψης της διαδικασίας.

Πηγή: airetos.gr

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα