Τρίτη, 12 Μαρτίου, 2024

Market pass: Ποιοι «πάνε ταμείο», πότε και τι θα πάρουν

Κοινοποίηση

Market pass: Ποιοι «πάνε ταμείο», πότε και τι θα πάρουν

Αμέσως μετά τις γιορτές που τελειώνουν τα 650 εκατομμύρια ευρώ που δίνει από σήμερα η κυβέρνηση σε επιδόματα θέρμανσης και ακρίβειας, θα ετοιμαστεί η νέα εφαρμογή στην πλατφορμα vouchers.gov.gr για να μπορέσουν να κάνουν τον Φεβρουάριο τις αιτήσεις τους πάνω από 3 εκατομμύρια νοικοκυριά, προκειμένου να λάβουν επιπλέον 650 εκατ. ευρώ, ως βοήθημα για να αντιμετωπίσουν τις ανατιμήσεις στα βασικά είδη διατροφής και διαβίωσης.




Όπως από το καλοκαίρι αποκάλυψε το protothema.gr για πρώτη φορά θα λάβουν έκτακτο επίδομα ακρίβειας με μορφή «market pass» από το κράτος. Οι λεπτομέρειες του νέου μέτρου που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός το περασμένο Σάββατο, θα καθορίζονται στην απόφαση που θα κατατεθεί αύριο για ψήφιση στη Βουλή.

Εκεί θα καθορίζονται κριτήρια και όροι που (υπερ-) καλύπτουν χαμηλά αλλά και μεσαία οικονομικά στρώματα. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, θα ισχύσουν τα εξής:

1. διαδικασία και όροι των αιτήσεων:

· με κωδικούς taxisnet θα διασταυρώνονται αυτομάτως τα κριτήρια και θα εγκρίνονται άμεσα οι δικαιούχοι

· ακίνητη περιουσία έως 250.000 ευρώ (άγαμος) ή και 400.000 για οικογένειες

· δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 16.000 ευρώ για άγαμο, ή 24.000 για ζευγάρι (+ 5.000 για κάθε μέλος επιπλέον, δηλαδή: 29.000 με 1 παιδία, 34.000 με παιδιά κλπ).

Επισήμανση 1η: δεν αποκλείονται δικαιούχοι λόγω τεκμηρίων

Επισήμανση 2η: δεν αποκλείονται οι φιλοξενούμενοι αφού η προσαύξηση 5000 ευρώ ισχύει και για αυτούς, σαν κανονικά μέλη του νοικοκυριού

Επισήμανση 3η: δεν αποκλείονται μακροχρόνια άνεργοι με πάνω από 2 χρόνια στην ανεργία

2. το τελικό ύψος της μηνιαίας επιδότησης: από 22 ευρώ κατ’ελάχιστον έως και 100 ευρώ το μήνα. Δηλαδή

· από 105 ευρώ συνολικά το εξάμηνο για μεμονωμένο δικαιούχο χωρίς παιδιά που θα ζητήσει να λάβει το επίδομα στο λογαριασμό του στην τράπεζα

· μέχρι και 600 ευρώ για πολύτεκνους με 7 παιδιά που θα όμως θα επιλέξουν να εξαργυρώσουν την επιδότηση με άυλη ψηφιακή κάρτα

Επισήμανση 4η: τα ποσά στην άυλη κάρτα θα πιστώνονται ανά μήνα αλλά θα λήγουν αν δεν χρησιμοποιηθούν εντός του χρονικού ορίου που θα τεθεί

Επισήμανση 5η: για εξαργύρωση με άυλη κάρτα θα απαιτείται ο δικαιούχος να κατέχει συσκευή smartphone (όχι απλό κινητό τηλέφωνο) η οποία να διαθέτει (και να είνει ενεργοποιημένη) η δυνατότητα ανέπαφων πληρωμών μέσω κινητού (NFC). Αν δεν κάνει όλα αυτά, δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσιε την επιδότηση, ακόμα και αν κατεβάσει την ειδική εφαρμογή από τη συνεργαζόμενη τράπεζα.

Επισήμανση 6η: τα ποσά στον τραπεζικό λογαριασμό (ΙΒΑΝ/ΑΤΜ) θα πιστώνονται σε δύο δόσεις (Φεβρουάριο και Μάιο) και δεν θα έχουν ημερομηνία λήξεως. Αλλά θα είναι 20% μικρότερα από εκείνα που θα λάμβανε ο ίδιος δικαιούχος σε κάρτα.




3. η λίστα των επιχειρήσεων για τα οποία προορίζεται η επιδότηση: σε όλα τα καταστήματα λιανικής τροφίμων, θα γίνονται δεκτές προς εξαργύρωση οι άυλες κάρτες. Οι πληρωμές δηλαδή με άυλη κάρτα θα «περνάνε» μόνο σε σούπερ ή μίνι μάρκετ, κρεοπωλεία, μανάβικα κλπ, αλλά όχι σε άλλες επιχειρήσεις, όπως πχ σε βανζινάδικα, καταστήματα επίπλων ή ρούχων, εταιρίες στοιχηματισμού κλπ.

Επισήμανση 7η: με βάση την κατηγοριοποίηση αυτή δεν αποκλείονται ούτε οι πωλητές λαϊκών αγορών. Αρκεί να λειτουργεί το POS που είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν και να έχουν δηλώσει Κωδικό Δραστηριότητος σχετικό με την πώληση τροφίμων (και όχι πχ με πώληση ρούχων, χαλιών ή άλλων ειδών που διατίθενται σε πάγκους λαϊκών αγορών).

Επισήμανση 8η: όσοι επιλέξουν να πληρωθούν σε τραπεζικό λογαριασμό αντί κάρτας, θα μπορούν να ξοδέψουν όπου θέλουν και όσα θέλουν (ή και τίποτα απολύτως) από τα χρήματα που θα λάβουν. Θα είναι ένα επίδομα δηλαδή (αν και «κουρεμένο» κατά 20%) για το οποίο δεν θα ζητηθούν αποδείξεις ή άλλα δικαιολογητικά και μέσα δαπανών.

4. η λίστα των αγορών που θα επιδοτούνται: αν και προορίζεται για καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων, η επιδότηση θα καλύπτει και ό,τι άλλο πωλουν τα καταστήματα αυτά: πχ από καθαριστικά ή χαρτικά μέχρι είδη κουζίνας, λευκά είδη, ρούχα, σχολικά κλπ

Παραδείγματα

· Μονομελές νοικοκυριό: 22 ευρώ μηνιαία ενίσχυση ή 132 στο εξάμηνο. Αντιστοιχεί σε δαπάνες 220 ευρώ το μήνα για σούπερ μάρκετ κλπ. Αν το επίδομα μπει σε τραπεζικό λογαριασμό, θα λάβει 105 ευρώ σε δύο δόσεις (τα μισά τον Φεβρουάριο και τα υπόλοιπα Μάιο).

· Νοικοκυριό με 2 μέλη (ζευγάρι χωρίς παιδιά ή Μονογονεϊκή οικογένεια με 1 παιδί): 32 ευρώ μηνιαία ενίσχυση ή 192 στο εξάμηνο (153 αν μπει σε ΙΒΑΝ)

· Τριμελής οικογένεια (μονογονεϊκή με 2 παιδιά ή ζευγάρι με 1 παιδί): 42 ευρώ μηνιαία ενίσχυση ή 252 στο εξάμηνο (202 σε ΙΒΑΝ)

· Ζευγάρι με 2 τέκνα: 52 ευρώ μηνιαία ενίσχυση ή 312 στο εξάμηνο (250 σε ΙΒΑΝ)

· Ζευγάρι με 3 εξαρτώμενα τέκνα: 62 ευρώ μηνιαία ενίσχυση ή 372 το εξάμηνο (298 σε ΙΒΑΝ)

· Ζευγάρι με 4 εξαρτώμενα τέκνα: 72 ευρώ μηνιαία ενίσχυση ή 432 το εξάμηνο (345 σε ΙΒΑΝ)




· Ζευγάρι με 4 εξαρτώμενα τέκνα: 100 ευρώ μηνιαία ενίσχυση ή 600 το εξάμηνο (480 σε ΙΒΑΝ)

· Ζευγάρι με 5 εξαρτώμενα τέκνα και 2 φιλοξενούμενους (σύνολο 7 άτομα): 100 ευρώ μηνιαία ενίσχυση (που καλύπτει το 10% για δαπάνες 1.000 ευρώ το μήνα σε σούπερ μάρκετ) ή 600 το εξάμηνο στην κάρτα (αλλά 480 ευρώ για κατάθεση σε ΙΒΑΝ).

protothema.gr

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα