Μητροπολίτης Ξάνθης: «Ο σκανδαλισμός μπροστά στο μυστήριο»

Μητροπολίτης Ξάνθης: «Ο σκανδαλισμός μπροστά στο μυστήριο»

Μια πρώτη αντίδραση στα γεγονότα της ενανθρωπήσεως, της ελεύσεως του Χριστού στη γη υπήρξε ο σκανδαλισμός. Ο σκανδαλισμός ενός από τους πιο καλοπροαίρετους ανθρώπους, του Ιωσήφ. Όταν αντιλαμβάνεται πως η Παρθένος Μαριάμ, η εκλεκτή και ευσεβέστατη κόρη, με την οποία είχε μνηστευθεί, ετοιμάζεται να γίνει μητέρα, τα χάνει, σκανδαλίζεται φοβερά. Ένα σωρό υποψίες τον τυλίγουν. Ξέρει πολύ καλά τον άσπιλο χαρακτήρα της Μαρίας, γι’ αυτό βρίσκεται σε σύγχυση. Του είναι δύσκολο να έξηγήσει αυτά που γίνονται στην ζωή της. 

Ο Θεός δεν ρίχνει αμέσως φως, σιωπά. Αφήνει για ένα διάστημα τον Ιωσήφ, τον άνθρωπο που διάλεξε για να διακονήσει στο μεγάλο έργο της θείας Οικονομίας, να παλεύει με τις σκέψεις του. Επιτρέπει να οδηγηθεί προς στιγμή ο δίκαιος σε αποφάσεις αντίθετες με το θείο θέλημα. Και μετά επεμβαίνει. Και ενώ σχεδίαζε να απομακρύνει από κοντά του την Παναγία, «άγγελος Κυρίου του παρουσιάστηκε και του είπε, “Ιωσήφ, υιέ του Δαυϊδ, μη φοβηθείς να παραλάβεις τη Μαριάμ, διότι αυτό που έχει στα σπλάχνα της είναι από Πνεύμα Άγιο. Θα γεννήσει υιό και θα τον ονομάσεις Ιησού, διότι αυτός θα σώσει το λαό του από τις αμαρτίες του».  Ο Θεός αφήνει αρχικά τον Ιωσήφ να φθάσει σε αδιέξοδο, καθώς βαδίζει με οδηγό το μυαλό του, και μετά του εξηγεί υπερφυσικά το νόημα των γεγονότων. 

Παρόμοια βλέπουμε να ενεργεί ο Θεός, αδελφοί μου, στο λυτρωτικό έργο, που εξακολουθεί να απεργάζεται μέσα στους αιώνες. Δεν επεμβαίνει αμέσως, δε σπεύδει να σκορπίσει φως σε όλες τις φάσεις του μυστηρίου της σωτηρίας μας. Επιτρέπει να παλεύουμε με απορίες. Κάποτε, ακολουθώντας το χοϊκό μυαλό μας, φθάνουμε σε αδιέξοδο. Για να νοιώσουμε τελικά ότι δεν επαρκούν οι δυνάμεις μας για να κατανοήσουμε τα έργα Του. Και όταν η υπερηφάνειά μας ραγίσει και η ψυχή ειλικρινά ζητήσει το θείο φωτισμό, ο Θεός στέλνει κάποιο μήνυμα, κάποιον άγγελό Του.

Ο ερχομός Εκείνου που θα γινόταν η λύτρωση στην ανθρώπινη τραγωδία συνδέθηκε με μικρά και μεγαλύτερα αδιέξοδα, τον σκανδαλισμό του προστάτου Ιωσήφ, με την αδιαφορία των πολλών για προσφορά στέγης, με το μίσος των κρατούντων, του Ηρώδη, με την ξενιτειά στην Αίγυπτο. Η θεϊκή παρουσία Του δεν ανέτρεψε στον εξωτερικό φλοιό της την ανθρώπινη καθημερινότητα, δεν δημιούργησε τεχνητές, ειδυλλιακές συνθήκες. Δεν κατήργησε τις εξωτερικές δυσκολίες, τις ξεπέρασε όμως. Αυτό μας διδάσκει, να μην αμφιβάλουμε να μην βιαζόμαστε αλλά να έχουμε εμπιστοσύνη σε Εκείνον. 

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال