Κυριακή, 17 Μαρτίου, 2024

NASA: Η Βουλγαρία ελπίζει να στείλει κάμερες στον Άρη το 2025

Κοινοποίηση

NASA: Η Βουλγαρία ελπίζει να στείλει κάμερες στον Άρη το 2025

Για την εμπλοκή της Βουλγαρίας στο αποκορύφωμα του προγράμματος Artemis της NASA, μίλησε σήμερα (17.12.2022) ο Δρ. Πέτκο Ντίνεφ, ο οποίος δήλωσε ότι κάμερες βουλγαρικής κατασκευής ενδέχεται να προσεδαφιστούν στον Άρη το 2025.




Η Βουλγαρία αναμένεται να συμμετάσχει στην επανδρωμένη αποστολή του προγράμματος Artemis της NASA, καθώς ήδη προχωράει αυτό αφού το διαστημόπλοιο Artemis 1 Orion έπεσε με επιτυχία στον Ειρηνικό Ωκεανό την περασμένη Κυριακή (11.12.2022) μετά από μια αποστολή 25 ημερών που το έφερε σε σεληνιακή τροχιά.

Η εκτόξευση του ενισχυτικού πυραύλου Orion’s Space Launch System (SLS) από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στις 16 Νοεμβρίου καταγράφηκε από 14 ενσωματωμένες κάμερες αεροδιαστημικής απεικόνισης κατασκευασμένες και συναρμολογημένες από δέκα Βούλγαρους στο γραφείο της εταιρείας Imperx του Δρ. Ντίνεφ στο Μπόκα Ράτον της Φλόριντα.

«Μόνο και μόνο η ευκαιρία να είμαι μέρος του προγράμματος του Άρη είναι απίστευτη, όπως και το γεγονός ότι η NASA μας εμπιστεύεται και συνεχίζει να μας εμπιστεύεται», δήλωσε ο Βούλγαρος επιστήμονας στην κρατική τηλεόραση της χώρας.

Ο Δρ. Ντίνεφ ελπίζει ότι και η ομάδα του θα είναι μέρος αυτής της αποστολής. Οι κάμερες που θα πετάξουν στον Άρη απαιτούν την καλύτερη δυνατή προστασία των ηλεκτρονικών από την ακτινοβολία στο εξωδιάστημα. Ήδη, 200 κάμερες Imperx βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε τροχιά γύρω από τη Γη σε δορυφόρους χαμηλής τροχιάς.




Η ομάδα του Δρ. Ντίνεφ είναι έτοιμη με τις κάμερες για τις επόμενες διαστημικές πτήσεις Artemis μέχρι το 2027. Η NASA έχει ήδη δοκιμάσει τις συσκευές για υψηλότερη έκθεση σε ακτινοβολία και δονήσεις και έχουν εγκριθεί.

«Πρέπει να είμαστε περήφανοι που, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η Βουλγαρία εμπλέκεται σε αυτά τα τεράστια προγράμματα της NASA», δήλωσε ο επιστήμονας στην κρατική τηλεόραση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα