Κυριακή, 10 Μαρτίου, 2024

Οδοιπορικό του CNN στο εργοστάσιο COCO-MAT στην Ξάνθη

Κοινοποίηση

Οδοιπορικό στο εργοστάσιο COCO-MAT στην Ξάνθη

Υπάρχει μια γωνιά της ελληνικής επαρχίας, όπου εδώ και δεκαετίες δημιουργούνται προϊόντα με μοναδικές ιδιότητες: Θυμίζουν σε κάθε σύγχρονο άνθρωπο, που ζει στην Αθήνα, τη Μαδρίτη, τη Νέα Υόρκη ή το Βερολίνο, το Τόκιο ή το Ρέικιαβικ πως ο ίδιος είναι μέρος της φύσης. Πως είναι μέρος και μέλος του φυσικού κόσμου και πως οφείλει να ζει σε αρμονία με αυτόν, διότι η φύση του δείχνει τον τρόπο.

Είναι τα προϊόντα της COCO-MAT, της εταιρείας που ίδρυσε ο Παύλος (Paul) Ευμορφίδης και τα οποία δημιουργούνται στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Ξάνθη και από εκεί ταξιδεύουν σήμερα σε κάθε γωνιά της Γης. Πώς δημιουργήθηκε αυτή η εταιρεία και ποιο είναι το «μυστικό της επιτυχίας της»; Πώς αναπτύσσεται με ρυθμούς… παράξενους για τα ελληνικά δεδομένα και πώς προέκυψε η σύνδεσή της με τη βιώσιμη ανάπτυξη, προτού αυτή γίνει το «trend της εποχής»; Η COCO-MAT υπήρξε πράγματι πρωτοπόρος και το Data Project του CNN Greece ταξίδεψε ως την Ξάνθη και επισκέφθηκε το εργοστάσιο που λειτουργεί όχι με μηχανήματα, αλλά χάρη στους ανθρώπους του, που βάζουν την προσωπική τους εργασία, αλλά και τη φαντασία, το όραμα και την ψυχή τους για να δημιουργήσουν, πράγματι, ξεχωριστά προϊόντα που σέβονται τη φύση και τον άνθρωπο.

Ποιο είναι όμως το στοιχείο που κάνει την COCO-MAT να ξεχωρίζει; Γιατί τα στρώματα που δημιουργεί – αλλά και όλα τα υπόλοιπα αντικείμενα που παράγει – έχουν τέτοια ζήτηση σε κάθε μήκος και πλάτος του πλανήτη, που έχουν μετατρέψει μια «απλή εταιρεία στρωμάτων» σε μία εταιρεία που παράγει ό,τι μπορεί να χρειάζεται ένα σπίτι σε σχέση με τα λευκά είδη, ενώ παράλληλα εξοπλίζει μερικά από τα πιο σπουδαία και πολυτελή ξενοδοχεία του κόσμου, διαθέτει τα δικά της σε κομβικά σημεία της χώρας και σχεδιάζει την περαιτέρω ανάπτυξή της και στον τομέα αυτό;




Το ξεχωριστό προϊόν της COCO-MAT

Διασχίζοντας τον ελληνικό βορρά, τα φυσικά τοπία διαδέχονται οι γνωστές «Βιομηχανικές Περιοχές» των πόλεων που ήδη από τη δεκαετία του 1980 επιχειρήθηκε να δώσουν «ζωή» στην επαρχία, όπου δημιουργήθηκαν. Η Βιομηχανική Περιοχή της Ξάνθης (ΒΙ.ΠΕ. Ξάνθης) ήταν μία από αυτές τις περιοχές όπου ψηλά, γκρίζα κτήρια έδωσαν μια διαφορετική πινελιά στο τοπίο: Την ελπίδα της εργασίας, αλλά και την αυστηρότητα του εργοστασίου, όπως οι περισσότεροι γνωρίζουμε.

Η εικόνα αυτή όμως δεν θα μπορούσε παρά να απέχει παρασάγγας από μία εταιρεία που έχει ως απαράβατη αρχή τη συμπόρευση με τις επιταγές της φύσης, τον σεβασμό στο περιβάλλον, την ανάπτυξη, με βάση τις αρχές της βιωσιμότητας. Πράγματι, στη σχεδόν εγκαταλελειμμένη σήμερα ΒΙ.ΠΕ. Ξάνθης, το εργοστάσιο της COCO-MAT είναι ξεχωριστό. Το άρωμα από τις μηλιές και τις λεμονιές που στολίζουν τον κήπο αντικαθιστά το καυσαέριο από τα φουγάρα που θα περίμενε ο επισκέπτης να δει. Αντίθετα, μαζί με τα οικόσιτα ζώα της αυλής – παγώνια, λαγούς, σκύλους – συνθέτουν ένα μοναδικό καλωσόρισμα στον χώρο και καθιστούν σαφές πως αυτό το εργοστάσιο είναι πράγματι πολύ ιδιαίτερο.




Μοναδικό είναι άλλωστε και το καλωσόρισμα από την οικογένεια της COCO-MAT – όπως οι ίδιοι εργαζόμενοι την χαρακτηρίζουν. Η σχέση τους με την εταιρεία άλλωστε, σε πολλές περιπτώσεις, πηγαίνει πίσω δύο και τρεις γενιές – από γιαγιά σε εγγονό, «και είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό», όπως δηλώνει χαρακτηριστικά στο CNN Greece o ένας εκ των δημιουργών και ιδιοκτητών της COCO-MAT, ο Paul Ευμορφίδης.

Ο ίδιος έζησε και διηγείται τη μακρινή αφορμή του πώς ξεκίνησαν όλα: Ήταν μια νύχτα στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Χαρακιά Λακωνίας, που βρέθηκε να κοιμάται στην παραλία, χωρίς στρώμα. Σκέφτηκε τότε να αξιοποιήσει τα φύκια, που υπήρχαν εκεί άφθονα, όταν η μητέρα του, γυναίκα της παλιάς γενιάς, τον «αποπήρε», αναφέροντάς του δεικτικά πως «το ίδιο έκανε κι ο παππούς του, πριν από 60 χρόνια». Το μυαλό και η φαντασία του Paul Ευμορφίδη δεν άφησαν ποτέ την ιδέα αυτή και όταν λίγο αργότερα συναντήθηκε με τον Μιχάλη Βαμβακίδη, ιδιοκτήτη εταιρείας στρωμάτων που είχε το μικρόβιο της καινοτομίας μέσα του, ήξερε πως αυτή ήταν η δική του ευκαιρία.

Δεν χρειάστηκε παρά ελάχιστος χρόνος από τότε για να δημιουργηθεί η COCO-MAT, η εταιρεία που έφτιαχνε στρώματα από κοκοφοίνικα αλλά και από φύκια, από φυσικό καουτσούκ, από λινό, από μετάξι, αλλά και από ευκάλυπτο, αλογότριχες ή ίνες κάκτου – πραγματικά μοναδικά προϊόντα, κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από φυσικά υλικά, που θα μπορούσαν να κερδίσουν το ενδιαφέρον κάθε ανθρώπου σε όλο τον κόσμο.

Η προώθηση του φυσικού ύπνου με βάση τις αρχές της αειφορίας είναι η φιλοσοφία της COCO-MAT, καθώς πέρα από τα φυσικά και ποιοτικά της προϊόντα, θέτει ως ύψιστη προτεραιότητα την ικανοποίηση των πελατών αλλά και των εργαζομένων της και βέβαια την κοινωνική συνεισφορά. Ως εκ τούτου, το εργοστάσιο στην Ξάνθη δεν ρυπαίνει το περιβάλλον, δεν έχει καμινάδες, ανακυκλώνει το νερό που χρησιμοποιεί, δεν κάνει χρήση χημικών σε κανένα στάδιο επεξεργασίας, απαρνείται το πλαστικό που δεν υπάρχει σε καμία συσκευασία και επαναχρησιμοποιεί κάθε υλικό που περισσεύει, δημιουργώντας ευφάνταστα προϊόντα σε ένα τμήμα που έχει ιδρυθεί ακριβώς για τον σκοπό αυτό.

Εξωστρέφεια και φιλοξενία

Πάντα με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη, ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 που η COCO-MAT έκανε τα πρώτα της βήματα και τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση του περιβάλλοντος, το μικρό «μαγαζάκι» στα Πατήσια που φτιάχτηκαν τα πρώτα στρώματα μετατράπηκε σε εργοστάσιο και η «καρδιά» της εταιρείας μετακόμισε στην Ξάνθη. Παράλληλα με τη σταδιακή ανάπτυξη, που τα πρώτα χρόνια ήρθε με αργούς ρυθμούς, υποχρεώνοντας τα αδέρφια Ευμορφίδη και τους πρώτους συνεργάτες τους να εργάζονται οι ίδιοι σε όλα τα στάδια της παραγωγής ή της πώλησης.




Εν τούτοις, το πλάνο εξαρχής αφορούσε στη δημιουργία προϊόντων που απευθύνονται στους πολίτες του κόσμου και η χειροποίητη κατασκευή στρωμάτων από φυσικά υλικά μετατράπηκε σύντομα σε χειροποίητη κατασκευή φυσικών προϊόντων ύπνου, με στόχο τη διάδοση της αειφόρου φιλοσοφίας. Πράγματι, πολύ σύντομα η COCO-MAT απέκτησε το πρώτο της κατάστημα στο εξωτερικό: Η αρχή έγινε από τη Μαδρίτη και σύντομα ακολούθησαν καταστήματα στην Ολλανδία, στην Κίνα, αλλά και σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας – εκεί όπου ο πατέρας Ευμορφίδης εργάστηκε για χρόνια ως «γκασταρμπάιτερ», στέλνοντας χρήματα στην οικογένειά του, πίσω στη μικρή, φτωχική Χαρακιά…

Σήμερα η COCO-MAT είτε μέσω ιδιόκτητων καταστημάτων είτε με τη μορφή franchise διαθέτει σημεία πώλησης σε όλο τον κόσμο: Από την Ευρώπη ως την Ασία και από τη Νέα Υόρκη ως το Τόκυο της Ιαπωνίας. Συνολικά τα προϊόντα της διατίθενται σε 21 χώρες, με στόχο το 2023 να έχει 125 σημεία πώλησης σε τέσσερις ηπείρους, ενώ συνολικά έχει επιπλώσει περισσότερα από 6.000 ξενοδοχεία.

Ο Paul Ευμορφίδης τονίζει με κάθε ευκαιρία πως η COCO-MAT δεν είναι «μόνο» τα ποιοτικά προϊόντα της και η σύνδεσή τους με τη φύση. Είναι παράλληλα και η ελληνική φιλοξενία στα καταστήματά της, είναι η αυθεντικότητά της και η πίστη στις αρχές και τις αξίες της, μέσω των οποίων έχει κατορθώσει να συνδυάσει τη σπαρτιατική λιτότητα, που «βρίσκεται στο DNA» των ιδρυτών της, με τη φυσική πολυτέλεια που αναζητά διακαώς ο σύγχρονος άνθρωπος. Μια πολυτέλεια προσιτή, φυσική, που μιλά με απλότητα και μεταδίδει το μήνυμά της προς πάσα κατεύθυνση, ως φιλοσοφία ζωής: «Η φύση γνωρίζει τον τρόπο και θα μας πει εκείνη πώς να συνεννοηθούμε».

Ο ίδιος ο εμπνευστής της COCO-MAT άλλωστε δεν άφησε ποτέ το εμπόδιο της ανθρώπινης γλώσσας να σταματήσει τα σχέδιά του, καθώς έμαθε μόνος του να μιλά επτά γλώσσες, μέσα από τα ταξίδια του. Παράλληλα, η ίδια του η ζωή και η καθημερινότητά του αντικατοπτρίζουν πλήρως τη φιλοσοφία του: Ζει λιτά, με ελάχιστα ρούχα για παράδειγμα, έχει αποβάλλει το κρέας και το ψάρι από τη διατροφή του και για τις μετακινήσεις του προτιμά το χαρακτηριστικό COCO-MAT ξύλινο ποδήλατό του – ακόμα και για το ταξίδι Αθήνα – Χαρακιά, για παράδειγμα.

Μια οικογενειακή επιχείρηση σε όλο τον κόσμο

Το οικογενειακό πνεύμα που διέπει την COCO-MAT δίνει τον τόνο στο εργοστάσιο στην Ξάνθη: Κάθε χώρος θυμίζει «δωμάτιο» σπιτιού, θυμίζει παλιά Ελλάδα, μιας και η αφοσίωση και η φροντίδα των ανθρώπων για όλα όσα δημιουργούν, δίνει μία οικογενειακή χροιά σε κάθε κίνησή τους. Παρατηρώντας πώς τα χέρια τους εργάζονται δημιουργώντας προϊόντα ειδικά για τον κάθε πελάτη, διακρίνεται η ηρεμία των προσώπων τους: Δεν μένει καμία αμφιβολία άλλωστε, πως το εργοστάσιο της COCO-MAT είναι οι άνθρωποί του.




Η Αλίκη που παρέα με την αδερφή της κόβει τα υφάσματα, η κυρία Αναστασία που γαζώνει στη ραπτομηχανή της, η Σουζάνα που σκιτσάρει ευφάνταστα τα επόμενα σχέδιά της για να αξιοποιήσει ό,τι περισσεύει, ο Γιάννης που είναι «πανταχού παρών» για να εξυπηρετήσει με το χαμόγελό του, ο Στέργιος που φροντίζει να παραδοθούν στα φορτηγά όλα τα προϊόντα για να ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο και φυσικά ο Σταύρος, που δηλώνει πως «πρώτη του δουλειά κάθε πρωί» είναι να δει αν όλοι οι εργαζόμενοι είναι εκεί και είναι καλά. Η ψυχή του εργοστασίου, στην καθημερινότητά του, είναι ο διευθυντής, Στάθης Ευστρατίου, που δεν δίστασε να αντικαταστήσει πλήρως επί ένα εξάμηνο και πλέον τον συνάδελφό του όταν το χρειάστηκε για να αντιμετωπίσει ένα σοβαρό οικογενειακό πρόβλημα.

Στο εργοστάσιο παραγωγής στην Ξάνθη εργάζονται σήμερα σχεδόν 150 άτομα στα τμήματα στρωμάτων, στο κοπτήριο, το γαζωτήριο, στο τμήμα της ταπετσαρίας, στο ξυλουργείο και στη διακίνηση. Ανάμεσά τους είναι εργαζόμενοι δεύτερης και τρίτης γενιάς, άνθρωποι όλων των ηλικιών, όλων των θρησκειών και των χωρών, άνθρωποι που βρήκαν ένα στήριγμα στους εργοδότες τους, όταν το είχαν ανάγκη. Άνθρωποι τόσο διαφορετικοί αλλά και τόσο ίσοι μεταξύ τους, που έχουν ένα και μόνο κίνητρο: Τη δημιουργία.

Ο ετερόκλητος χαρακτήρας των συστατικών που χρησιμοποιεί η εταιρεία, αλλά και των ανθρώπων της COCO-MAT, είναι διάχυτος σε κάθε γωνιά του εργοστασίου, από το γέμισμα των μαξιλαριών, μέχρι το ξυλουργείο και από το ράψιμο των μαξιλάρων μέχρι το μισάωρο διάλειμμα για φαγητό στην κουζίνα του εργοστασίου. Αυτό ενδεχομένως, είναι και το συστατικό της επιτυχίας της COCO-MAT, όπως μας εκμυστηρεύτηκε ο Paul Ευμορφίδης, που μας έδειξε γεμάτος περηφάνια ένα από τα πρώτα διακοσμητικά αντικείμενα του εργοστασίου: Μία μεγάλη κορνίζα η οποία έγραφε: Πόντιοι και Σρι-λανκέζοι, Χριστανοί και Μουσουλμάνοι, Βουδιστές – Ινδουιστές, Υγιείς ή Πάσχοντες, Έλληνες και Τούρκοι, είμαστε όλοι κάτοικοι της Γης.

Αειφόρος ανάπτυξη με πίστη στη φύση και τις αρχές της




Η COCO-MAT ατενίζει το μέλλον υπό το πρίσμα της αειφόρου ανάπτυξης. Συνεχίζει να δίνει έμφαση στους ατομικούς πελάτες που επισκέπτονται τα καταστήματά της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για να γνωρίσουν την εμπειρία που προσφέρει η φιλοξενία της και φυσικά τα κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από φυσικά υλικά προϊόντα ύπνου της. Παράλληλα, αναπτύσσει τον τομέα εξοπλισμού μεγάλων ξενοδοχείων σε κάθε γωνιά της Γης, μεταξύ αυτών ξενοδοχεία των αλυσίδων Hilton, Ritz, Sofitel, Marriot, Aman, ενώ μεταξύ αυτών πλέον συγκαταλέγεται και το ξενοδοχείο Equinox Hotels, στο Hudson Yards της Νέας Υόρκης, ένα από τα δημοφιλέστερα στον κόσμο.

Στα επόμενα σχέδια της COCO-MAT είναι η δημιουργία ενός ξενοδοχείου 4 αστέρων με 117 δωμάτια στην περιοχή της Ακρόπολης, στην Αθήνα.

Επιχειρώντας να δώσει την καλύτερη απάντηση στο ερώτημα «πού κοιμάμαι;», που όπως αποδεικνύεται απασχολεί τον σύγχρονο άνθρωπο, η COCO-MAT εδραιώνει την παρουσία της, ενώ αναπτύσσεται διαρκώς παραμένοντας πιστή στο όραμά της: Φέρνοντας τον σύγχρονο άνθρωπο όσο πλησιέστερα στη φύση γίνεται, μέσα από μία από τις βασικότερες λειτουργίες του οργανισμού του: Τον ύπνο.

Διότι, μπορεί οι σύγχρονες συνθήκες ζωής να μας παρασύρουν σε φρενήρεις ρυθμούς, όμως, σήμερα γίνεται ολοένα και περισσότερο κατανοητό πως η φύση έχει τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε και προσφέρει τις λύσεις που αναζητούμε. Η COCO-MAT έχει κατορθώσει να βρει την απάντηση για τον καλύτερο ύπνο, δημιουργώντας μοναδικά, χειροποίητα προϊόντα ύπνου, αποκλειστικά από φυσικά υλικά και συνεχίζει τη δυναμική της πορεία προς ένα αύριο βιώσιμο για όλους, προς ένα μέλλον αειφορίας για τον Άνθρωπο και τη Φύση.

Πηγή: CNN.gr

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα