Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πώς κάνουμε μπάνιο τον σκύλο μας στο σπίτι

Κοινοποίηση

Πώς κάνουμε μπάνιο τον σκύλο μας στο σπίτι

Αγαπημένοι μου κατοικιδιογονείς,

Σήμερα θα δούμε μαζί πώς να κάνουμε μπάνιο το σκύλο μας, βήμα-βήμα.

Γενικά να πούμε πως, δεν χρειάζεται να κάνουμε συχνά μπάνιο τον  σκύλο μας. Κάθε 25 μέρες και ίσως και περισσότερο, είναι ένα ικανοποιητικό διάστημα.




Είναι μια διαδικασία που πρέπει να την ακολουθούμε συστηματικά πάντως ώστε να είναι υγιές το δέρμα του και το τρίχωμα του. Πριν ξεκινήσουμε θα πρέπει να έχουμε φροντίσει ώστε ο σκύλος μας να είναι ήρεμος. Πρέπει να έχουμε αναπτύξει μία σχέση εμπιστοσύνης και να μην φοβάται. Του μιλάμε λοιπόν ήρεμα και αν χρειάζεται του δίνουμε και μία λιχουδιά. 

Μπορούμε να αρχίσουμε με ένα απαλό βούρτσισμα που ούτως ή άλλως πρέπει να το κάνουμε ώστε να μην υπάρχουν κόμποι στο τρίχωμα και παράλληλα να ελέγξουμε αν υπάρχουν τσιμπούρια ή άλλοι μικροοργανισμοί. Στην συνέχεια, αφού επιλέξουμε το σημείο που θα του κάνουμε το μπάνιο, αν είναι για παράδειγμα η μπανιέρα, θα πρέπει οπωσδήποτε να τοποθετήσουμε ένα αντιολισθητικό πατάκι ώστε να μην γλιστρήσει και τραυματιστεί. 

Το νερό πρέπει να είναι χλιαρό προς ζεστό ώστε να μην κρυώσει αλλά και να μην καεί το κατοικίδιο μας. Στην ίδια θερμοκρασία του κάνουμε μπάνιο όλες τις εποχές, τον χειμώνα και το καλοκαίρι. Του βρέχουμε λοιπόν όλο το σώμα και αποφεύγουμε να βρέξουμε το κεφάλι.

Το κεφάλι είναι γενικά μία ευαίσθητη περιοχή γιατί μπορεί να ερεθιστούν τα μάτια του ή και να μπει νερό στα αφτιά του με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί φλεγμονή, ωτίτιδα και άλλα. Το πρόσωπο, τα μάτια και τα αφτιά μπορούμε να τα καθαρίσουμε με ένα μαλακό βρεγμένο πανάκι. Αφού λοιπόν βρέξουμε καλά όλο το σώμα, εφαρμόζουμε το σαμπουάν. Προσοχή, σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιούμε το ίδιο προϊόν που χρησιμοποιούμε εμείς.

Το PH του δέρματος του κατοικίδιου μας είναι τελείως διαφορετικό από το δικό μας και μπορεί να προκληθούν ερεθισμοί ή δερματίτιδες. 

Υπάρχουν λοιπόν ειδικά προϊόντα για τα κατοικίδια τα οποία θα πρέπει να προμηθευτούμε. Ρίχνουμε το σαμπουάν και τρίβουμε απαλά όλο το σώμα, κάνοντας κυκλικές κινήσεις και φροντίζοντας να καθαριστεί καλά. 

Όταν ολοκληρώσουμε την διαδικασία με το σαμπουάν καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε και κάποιο μαλακτικό προϊόν, ειδικό για κατοικίδια, το οποίο θα διατηρήσει το δέρμα του ενυδατωμένο αλλά θα βοηθήσει και το τρίχωμα του. Ξεκινάμε να ξεπλένουμε, όπου θα πρέπει να ρίξουμε αρκετό νερό ώστε να φύγει κάθε ίχνος σαπουνάδας. Χρησιμοποιούμε τα χέρια μας και τα κινούμε από τον λαιμό προς την ουρά. Μόλις τελειώσουμε, τότε ο σκύλος μας σίγουρα θα προσπαθήσει να τινάξει το νερό από το σώμα του. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό, αγαπημένοι μου κατοικιδιογονείς. 




Με μία απορροφητική πετσέτα θα πρέπει να προσπαθήσουμε να πάρουμε όση περισσότερη υγρασία μπορούμε. Στην συνέχεια, θα χρησιμοποιήσουμε το πιστολάκι, το οποίο όση ώρα το χρησιμοποιούμε θα πρέπει να το έχουμε σε απόσταση από το σώμα του και σε χαμηλή θερμοκρασία.

Πάντως, πρέπει να στεγνώσει πάρα πολύ καλά! Μόλις τελειώσουμε και με το στέγνωμα, ένα καλό βούρτσισμα και το κατοικίδιο μας είναι έτοιμο, καθαρό και μυρωδάτο. Αν τώρα, το κατοικίδιο μας λερωθεί μερικές μέρες μετά το μπάνιο του, αναλόγως βέβαια πόσο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα ειδικά πανάκια για κατοικίδια, που υπάρχουν στο εμπόριο. Πολλοί κατοικιδιογονείς, θέλουν μετά το μπάνιο να τους κόψουν και τα νύχια. 

Αυτό είναι κάτι που, κατά την άποψη μου, είναι καλύτερα να γίνεται στον κτηνίατρο. Είναι αρκετά λεπτή διαδικασία και μπορεί, κατά λάθος, να μην το κάνουμε σωστά ή να τραυματίσουμε το κατοικίδιο μας. Οπότε, είναι προτιμότερο να γίνεται από τον ειδικό. Το μπάνιο είναι μία διαδικασία που, όπως είπαμε, πρέπει να γίνεται κι αν αποφασίσουμε να το κάνουμε μόνοι μας, με προσοχή μπορεί να γίνει πολύ ευχάριστη.




Να τονίσουμε μόνο πώς αν το κατοικίδιο μας είναι σε εγκυμοσύνη ή έχει κάποια διαγνωσμένη δερματίτιδα, τότε το μπάνιο πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται από ειδικό.

Διαφορετικά, είναι άλλη μία ευκαιρία να δείξουμε στο κατοικίδιο μας πόσο το αγαπάμε και πόσο το φροντίζουμε!

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα