Σηκώνουν τα χέρια τα Αδεσποτούλια – «Να αναλάβει τις ευθύνες του ο Δήμος»

Σηκώνουν τα χέρια τα Αδεσποτούλια – «Να αναλάβει τις ευθύνες του ο Δήμος»

Στα όρια τους έχουν φτάσει οι φιλόζωοι που προσφέρουν άοκνα και αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους, συναντώντας ωστόσο πόρτες κλειστές, ενώ την ίδια στιγμή το πρόβλημα της διαχείρισης των αδέσποτων στην Ξάνθη διογκώνεται. 

Τα «Αδεσποτούλια» Ξάνθης, ένας ιδιαίτερα δραστήριος φιλοζωικός σύλλογος με πλούσια κοινωνική δράση, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει πως δεν έχει άλλους πόρους και δεν μπορεί να αναλάβει νέα περιστατικά. Μάλιστα, όπως τονίζεται εμφατικά στην ανακοίνωση, ο Δήμος είναι αυτός που πρέπει να αναλάβει δράση ενώ ζητούν από τους πολίτες να απευθύνονται στους αρμόδιους Αντιδημάρχους που είναι υπεύθυνοι για τα ζώα όπως ορίζει ο Νόμος. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: 

O Σύλλογός μας, μετά από δέκα χρόνια συνεχούς προσπάθειας, επαγρύπνησης και συνεισφοράς απέναντι στα ζωάκια που μας είχαν ανάγκη - όχι μόνο στην πόλη μας αλλά και σε όλη τη χώρα. Μετά από αναγνώριση της συνολικής μας προσπάθειας από νόμιμα φιλοζωικά σωματεία σε Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Αυστρία και Ολλανδία. Αναγνώριση που ήρθε από ξένους προς εμάς, ανθρώπους που ένιωσαν την ανάγκη να μας γνωρίσουν και να σταθούν δίπλα μας στον αγώνα που δίνουμε καθημερινά. Μετά από αμέτρητες διασώσεις για τις οποίες θα είμαστε πάντα περήφανοι, έχουμε φτάσει στην δυσάρεστη θέση με πόνο καρδιάς όλων των εξαντλημένων μελών μας, να ανακοινώσουμε ότι ΔΕΝ μπορούμε να αναλάβουμε άλλα περιστατικά. Δεν μπορούμε και δε θα αναλάβουμε άλλα περιστατικά έως ότου λυθούν τα θέματα που μας έφεραν σε αυτή την δύσκολη θέση.

Περιμένουμε εδώ και μήνες μετά από συνάντηση με τον αντιδήμαρχο, την Κτηνιατρική υπηρεσία και τη Νομική υπηρεσία του δήμου (παρουσίας και των υπολοίπων σωματείων της πόλης) να υπογραφούν σύμφωνα συνεργασίας όπως προβλέπεται από το νόμο έτσι ώστε να διεξάγονται οι υιοθεσίες ΝΟΜΙΜΑ. Ελλείψει υπογραφής συνεργασίας για εμάς συνεπάγεται αδυναμία υιοθεσιών. Κατά συνέπεια τα ζώα περιθάλπονται και φιλοξενούνται από εμάς αλλά δε μπορούν να φύγουν. Δε μπορούν να φύγουν νόμιμα και παραμένουν έγκλειστα στο καταφύγιό μας.

Το καταφύγιό μας είναι ένας όμορφος επισκέψιμος χώρος όπου τα ζωάκια δεν υποφέρουν, όμως δεν είναι μόνιμη κατοικία και θα έπρεπε να είναι σταθμός και όχι σπίτι γι' αυτά. Ο αριθμός των ζώων που μπορούμε να φιλοξενήσουμε με αξιοπρέπεια έχει κορεστεί από καιρό. Δεν υπάρχουν θέσεις για νέα που θα θέλαμε να βοηθήσουμε καθώς μας καλούνε καθημερινά γι' αυτό. Είναι πια το πλέον κατανοητό οτι δεν εξυπηρετεί κανέναν η μη λύση του γραφειοκρατικού αυτού προβλήματος αλλά δεν είναι στο χέρι μας.

Έχουμε αιτηθεί αδειοδότηση του καταφυγίου μας, χωρίς βέβαια να γνωρίζουμε τις προϋποθέσεις, μη έχοντας νομικό πλαίσιο έτοιμο και γνωστοποιημένο... Κινδυνεύουμε να βρεθούμε παράνομοι για πράγματα που μέχρι σήμερα θεωρούμε νόμιμα.

Επειδή ζούμε συνεχως με το φόβο αυτό και επειδή στο καταφύγιο μας υπάρχουν ψυχές που ίσως δεν υιοθετηθούν ποτέ και αυτό θα είναι το μοναδικό σπίτι που γνώρισαν, θέλουμε να μην επιβαρύνουμε την κατάσταση άλλο. Θέλουμε η ασφάλειά τους να είναι δεδομένη κι εμείς θα μαχόμαστε για την ευζωία τους, όσο γίνεται περισσότερο. 

Εμείς παραμένουμε στους δρόμους, συνεχίζουμε να στειρώνουμε, να σιτίζουμε όπως και άλλοι εθελοντές, μέχρι να ξεκαθαρίσει την κατάσταση η πολιτεία.

Μέχρι τότε παρακαλούμε να καλείτε για τα περιστατικά με τα οποία έρχεστε αντιμέτωποι τους αρμόδιους αντιδημάρχους. Είναι υπεύθυνοι για τα αδέσποτα ζώα σύμφωνα με τον νόμο. Διαχειρίζονται ζωές και χρήματα. Θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Με εκτίμηση Δ .Σ

Αδεσποτούλια Ξάνθης

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال