Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Άγρυπνες παραμένουν οι αρκούδες εξαιτίας του ήπιου χειμώνα

Κοινοποίηση

Άγρυπνες παραμένουν οι αρκούδες εξαιτίας του ήπιου χειμώνα

Σε παρατεταμένη… αϋπνία έχει κρατήσει τις αρκούδες ο ήπιος φετινός χειμώνας. Οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν αρχίσει για τα καλά οι χιονοπτώσεις, έχουν επηρεάσει τον βιολογικό κύκλο των μεγαλόσωμων θηλαστικών, που ακόμα δεν έχουν πέσει σε χειμέριο λήθαργο.

Χθες, μάλιστα, καταγράφηκε και το πρώτο για το 2023 τροχαίο με θύμα αρκούδα, γεγονός που επιβεβαιώνει αυτό που ήδη παρατηρούν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, ότι δηλαδή ακόμα κυκλοφορούν, παρότι συνήθως αυτό το διάστημα έχουν ήδη περάσει σε αυτήν τη βιολογική φάση της ζωής τους.

«Σίγουρα τα ζώα έχουν επηρεαστεί. Βλέπουμε ακόμα αρκούδες να κυκλοφορούν σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι μέχρι τώρα. Έχει υπάρξει κι άλλη φορά ζεστός χειμώνας πριν από μερικά χρόνια, με αποτέλεσμα ο χειμέριος λήθαργος να διαρκέσει από τα μέσα Γενάρη μέχρι μέσα Φλεβάρη, δηλαδή πολύ λίγο. Είχαμε και τον πρώτο θάνατο αρκούδας από τροχαίο, που είναι μία ακόμα ένδειξη ότι κυκλοφορούν. Ο ζεστός καιρός και η έλλειψη χιονιού αντικατοπτρίζεται και εδώ», είπε στη Voria.gr o υπεύθυνος επικοινωνίας του «Αρκτούρου», Πάνος Στεφάνου.




Ο χειμέριος λήθαργος

Ο χειμέριος λήθαργος ή χειμέριος ύπνος, ο οποίος διαφέρει από τη χειμερία νάρκη ως προς τις σωματικές λειτουργίες, είναι ένας μηχανισμός προσαρμογής της αρκούδας στις αντίξοες συνθήκες του χειμώνα. Η ακούσια επιβράδυνση του μεταβολισμού λόγω κατάστασης λήθαργου ελαττώνει τις καύσεις και μειώνει τις τροφικές ανάγκες της αρκούδας. Παράλληλα, το ισοθερμικό μικροπεριβάλλον της φωλιάς μειώνει στο ελάχιστο τις απώλειες θερμότητας του σώματος του ζώου. Ο λήθαργος επηρεάζεται άμεσα από τις θερμοκρασιακές διακυμάνσεις της ατμόσφαιρας, γι’ αυτό και η διάρκειά του είναι παρατεταμένη σε περιοχές με δριμείς χειμώνες και μικρότερης διάρκειας εκεί όπου επικρατούν πιο ήπιες κλιματολογικές συνθήκες.

Στην Ελλάδα οι καφέ αρκούδες, που στην πλειονότητά τους ζουν στην οροσειρά της Πίνδου, κυρίως στη Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο, πέφτουν σε χειμέριο λήθαργο το δίμηνο Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Ο χρόνος πάντα είναι σε συνάρτηση με τις καιρικές συνθήκες και μπορεί να ξεκινήσει και νωρίτερα ή να παραταθεί και τον Μάρτιο. «Όταν έχει χιόνι τότε είναι που αποσύρονται στις φωλιές τους. Βέβαια, σαν διαδικασία σωματικά για την αρκούδα κρατάει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ξεκινάει το φθινόπωρο που αρχίζουν να τρώνε τροφές πιο πλούσιες σε ενέργεια, πιο πλούσιες σε λίπη, για να συσσωρεύσουν και να αποθηκεύσουν ενέργεια και λίπος. Και τώρα αυτό που βλέπουμε είναι ότι, ακόμα και οι αρκούδες στο καταφύγιο, έχουν ρίξει τους ρυθμούς τους, δηλαδή δεν κυκλοφορούν όπως κυκλοφορούσαν. Σωματικά μπαίνουν στη διαδικασία, ανεξάρτητα αν δεν αποσύρονται στις φωλιές τους. Στην Ελλάδα αυτό γίνεται περίπου στο δίμηνο Ιανουάριος – Φεβρουάριος και, αν κάνει χιόνια νωρίτερα, αρχίζει λίγο πιο πριν. Πέρσι είχε τραβήξει αρκετά προς το τέλος. Είχαμε ανοίξει (σ.σ. το Κέντρο Ενημέρωσης για την Καφέ Αρκούδα) την 25η Μαρτίου και ήταν η πρώτη φορά που ανοίξαμε τόσο αργά. Τώρα βλέπουμε ότι και τον Ιανουάριο ακόμα κυκλοφορούν», σημείωσε ο κ. Στεφάνου.




Η άνοδος της θερμοκρασίας μπορεί να διακόψει τη χειμερία νάρκη, όπως και τον χειμέριο λήθαργο, αρκετών ζώων, κάτι που συνιστά κίνδυνο για την επιβίωσή τους, καθώς ενδέχεται να ξυπνήσουν σε χρονικό διάστημα κατά το οποίο δεν υπάρχει επαρκής τροφή. Ένας κίνδυνος που είναι πιο έντονος φέτος, καθώς οι ανοιξιάτικες θερμοκρασίες που επικρατούν τον φετινό χειμώνα έχουν διαταράξει και τον κύκλο ζωής και των δέντρων, οι καρποί των οποίων αποτελούν μία από τις τροφές της αρκούδας. «Η κατάσταση αυτή επηρεάζει, γιατί όταν ξυπνήσουν οι αρκούδες μετά πρέπει να αρχίσουν να τρώνε. Αν δεν υπάρχει διαθεσιμότητα εκεί που ζουν, μπορεί να υποχωρήσουν πιο κάτω για να βρουν τροφή», εξήγησε ο κ. Στεφάνου. Ανάλογη μετακίνηση του πληθυσμού της αρκούδας σε χαμηλότερα υψόμετρα έχει καταγραφεί αρκετές φορές στο παρελθόν, δημιουργώντας προβλήματα όχι μόνο σε βοσκοτόπια και ποιμνιοστάσια, αλλά ακόμα και σε κατοικημένες περιοχές.

Πηγή: Voria.gr

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα