Ένας πράσινος κομήτης θα εμφανιστεί στον ουρανό μετά από 50.000 χρόνια

Ένας πράσινος κομήτης θα εμφανιστεί στον ουρανό μετά από 50.000 χρόνια

Ένας κομήτης που ανακαλύφθηκε πρόσφατα θα κάνει σύντομα την εμφάνισή του στον νυχτερινό ουρανό για πρώτη φορά μετά από 50.000 χρόνια.

Ο κομήτης ανακαλύφθηκε στις 2 Μαρτίου 2022 από αστρονόμους που χρησιμοποίησαν την κάμερα ευρείας έρευνας του Zwicky Transient Facility στο Αστεροσκοπείο Palomar στην κομητεία του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια και θα πλησιάσει τον ήλιο στις 12 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τη NASA.

Ο κομήτης με την ονομασία C/2022 E3 (ZTF), έχει μια τροχιά γύρω από τον ήλιο που περνάει μέσα από τις εξωτερικές περιοχές του ηλιακού συστήματος, γι' αυτό και χρειάστηκε τόσο μεγάλο ταξίδι, για να περάσει ξανά από τη Γη, σύμφωνα με την Planetary Society.

Οι παρατηρητές του ουρανού στο βόρειο ημισφαίριο που χρησιμοποιούν τηλεσκόπια και κιάλια θα πρέπει να κοιτάξουν χαμηλά στον βορειοανατολικό ορίζοντα λίγο πριν από τα μεσάνυχτα για να τον εντοπίσουν στις 12 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το EarthSky.

Το παγωμένο ουράνιο αντικείμενο, το οποίο φωτίζεται σταθερά καθώς πλησιάζει τον ήλιο, θα πραγματοποιήσει στη συνέχεια το κοντινότερο πέρασμά του από τη Γη μεταξύ 1ης και 2ας Φεβρουαρίου, σε απόσταση περίπου 42 εκατομμυρίων χιλιομέτρων (26 εκατομμυρίων μιλίων), σύμφωνα με το EarthSky - καθώς ο κομήτης πλησιάζει τη Γη, οι παρατηρητές θα μπορούν να τον εντοπίσουν κοντά στο λαμπρό αστέρι Πολικό Αστέρα, που ονομάζεται επίσης Βόρειος Αστέρας, και θα πρέπει να είναι ορατός νωρίτερα το βράδυ.

Ο κομήτης θα είναι ορατός με κιάλια πρωινές ώρες στο βόρειο ημισφαίριο κατά το μεγαλύτερο μέρος του Ιανουαρίου και στο νότιο ημισφαίριο στις αρχές Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τη NASA.

Ανάλογα με το πόσο φωτεινός θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες, ο κομήτης C/2022 E3 (ZTF) μπορεί να γίνει ορατός ακόμη και με γυμνό μάτι σε σκοτεινούς ουρανούς προς το τέλος Ιανουαρίου.

Ο κομήτης μπορεί να διακριθεί από τα αστέρια από τις ραβδωτές ουρές του από σκόνη και ενεργοποιημένα σωματίδια, καθώς και από το λαμπερό πράσινο κώμα που τον περιβάλλει.

Το κώμα είναι ένα περίβλημα που σχηματίζεται γύρω από έναν κομήτη καθώς περνάει κοντά στον ήλιο, προκαλώντας την εξάχνωση του πάγου του ή την άμεση μετατροπή του σε αέριο. Αυτό κάνει τον κομήτη να φαίνεται θολός όταν παρατηρείται με τηλεσκόπια.

dikaiologitika.gr

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال