Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΕΟΔΥ: Μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται η κορύφωση των ιώσεων

Κοινοποίηση

ΕΟΔΥ: Μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται η κορύφωση των ιώσεων

Στις ιώσεις του αναπνευστικού που είναι σε έξαρση αλλά και την αναμενόμενη κορύφωσή τους, αναφέρθηκε μιλώντας στην ΕΡΤ ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ και καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής.




Ερωτηθείς για την έντονη έξαρση των ιών του αναπνευστικού που πλήττουν την Ελλάδα τους τελευταίους μήνες τόνισε πως «είχαμε αυξημένη κυκλοφορία των ιών του αναπνευστικού δεδομένου ότι τα προηγούμενα χρόνια η κυκλοφορία ήταν σχεδόν μηδενική. 

Η ανοσία του πληθυσμού και ειδικά αυτών που δεν εμβολιάζονται για τον ιό της γρίπης χτίζεται κατόπιν της έκθεσης στο ιό αυτό. 

Τα μικρά παιδιά, ηλικίας κάτω των 4 ετών ενδεχομένως να μην έχουν εκτεθεί σε αυτούς τους ιούς, με αποτέλεσμα το φαινόμενο να λειτουργήσει συσσωρευτικά σε αυτές τις ηλικίες», είπε και πρόσθεσε σχετικά με το κατά πόσο η έξαρση των ιών σχετίζεται με τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού: «Θα πρέπει να απενοχοποιήσουμε τη χρήση των περιοριστικών μέτρων για τη χρήση της μάσκας, δεδομένου ότι ο κορωνοϊός δεν άφηνε περιθώρια να κυκλοφορήσει άλλος ιός, διότι η μεταδοτικότητα του ήταν πολύ υψηλή. Δηλαδή, ακόμη και αν δεν είχαμε προληπτικά μέτρα δεν θα είχαμε άλλα αναπνευστικά προβλήματα, θα είχαμε την επαναφορά των ιών του αναπνευστικού σε πιο υψηλά επίπεδα. Τη στιγμή που ο κορωνοϊός δεν είναι τόσο μολυσματικός, υπάρχει περιθώριο για τους άλλους ιούς».

Για το πότε προβλέπεται η έξαρση των ιώσεων και το αν αντέχει το σύστημα Υγείας υπογράμμισε ότι για «6-7 εβδομάδες χρειάζεται να κορυφωθούν οι ιώσεις. Αναμένεται να δούμε, επομένως, την κορύφωση μέσα στον Ιανουάριο. Το σύστημα έχει δείξει ότι αντέχει μια πανδημία σε σχέση με την τωρινή περίοδο που οι συνθήκες προσομοίαζαν την κανονικότητα».




Η υποπαραλλαγή της Όμικρον

Αναφορικά με την υποπαραλλαγή που μας έρχεται από τις ΗΠΑ και κατά πόσο είναι απειλητική επισήμανε πως «αυτή η υποπαραλλαγή έχει μια αυξητική τάση με τα ποσοστά της να έχουν αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα και ενδεχομένως αυτό να συνεπάγει μια απλή αύξηση που παρατηρείται στις απλές νοσηλείες στην Αμερική. Κατά πόσο αυτό μας απειλεί ή όχι είναι νωρίς να το κρίνουμε, αλλά κατά πάσα πιθανότητα είναι αναμενόμενο ότι από εδώ και στο εξής θα έχουμε μικρές εξάρσεις ήπιες και ελεγχόμενες».

«Πρόκειται για υποπαραλλαγή της Όμικρον χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις για κάτι πολύ διαφορετικό όσον αφορά στην κλινική εικόνα. Η ανοσία στο κορωνοϊού είναι σε υψηλά επίπεδα και υπάρχει η διαθεσιμότητα των εμβολίων και των αντιγριπικών φαρμάκων. Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά σε ό,τι αφορά την προστασία σοβαρής ασθένειας και θανάτου. Η υποπαραλλαγή αυτή υπάρχει στην Ευρώπη, αλλά ακόμη τα ποσοστά είναι πολύ χαμηλά της τάξης 1%».

Η έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα




Για την κατάσταση της Κίνας ανέφερε πως «στην Κίνα έχουμε μια έξαρση, η οποία ήταν φυσικό και επακόλουθο, διότι ο πληθυσμός δεν έχει εκτεθεί στο ιό, λόγω των μέτρων που αφορούσαν την στρατηγική της μηδενικής διασποράς. Η κατάσταση στην Κίνα δεν μοιάζει με καμία του Δυτικού Κόσμου. Η ανοσία στο Δυτικό Κόσμο είναι σε υψηλά επίπεδα λόγω της εμβολιαστικής κάλυψης. Υπάρχει μια έντονη εγρήγορση σε ότι συμβαίνει στην Κίνα. Στην Ελλάδα δεν έχουν βγει μέτρα, γιατί δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από την Κίνα και η προέλευση των τουριστών δεν είναι υψηλή».

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα