Παρασκευή, 8 Μαρτίου, 2024

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα Ολυμπιάδα ρομποτικής

Κοινοποίηση

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα Ολυμπιάδα ρομποτικής

Η Ολυμπιάδα ρομποτικής Minoan Robotsports Competition  Global Olympiad φιλοδοξεί να καλλιεργήσει στους συμμετέχοντες την δημιουργικότητα, την ομαδικότητα, την επίλυση προβλημάτων, την εφευρετικότητα, τον υγιή συναγωνισμό, ενώ παράλληλα να διδαχτούν μέσα από την ρομποτική, μηχανική, προγραμματισμό, μαθηματικά, φυσική.




Μπήκε σε τροχιά η 1η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στην Ελλάδα, η οποία θα διεξαχθεί στο Ηράκλειο Κρήτης και  πρόκειται να αποτελέσει το κορυφαίο γεγονός του 2023!

Ο Ελληνικός Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής H.E.R.O., (https://www.he-ro.gr),

διοργανώνει  την 1η Ολυμπιάδα  Ρομποτικής, Minoan Robotsports Competition Global Olympiad, (https://www.he-ro.gr/minoan-robotsports-competition), η οποία θα πραγματοποιηθεί στην χώρα μας  και συγκεκριμένα στο Κλειστό Στάδιο «Μάρκος Καραναστάσης» του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. , στο Ηράκλειο Κρήτης, από τις 7 έως τις 10 Απριλίου 2023.

Η Ολυμπιάδα ρομποτικής  έχει προσελκύσει έως τώρα ομάδες από 34 χώρες και περιοχές (Αργεντινή, Ρουμανία, Πολωνία, Τουρκία, Μάλτα, Ιταλία, Αιθιοπία, Αίγυπτο, Ταιβάν, Γερμανία, Γαλλία, Κορέα, Σουδάν, Ιαπωνία, Βανουάτου , Ινδία , Κίνα , Αλβανία , Βουλγαρία ,Η.Π.Α. , Γκάνα, Κροατία, Εσθονία, Τσεχία, Εκουαδόρ, Κύπρο, Ουκρανία, Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Βόρεια Μακεδονία, Κατάρ, Αγγλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Χονγκ Κονγκ),  οι οποίες θα επισκεφθούν την χώρα μας προκειμένου να λάβουν μέρος σε αυτήν.




Μεγαλύτερη από το αναμενόμενο όμως είναι και η  συμμετοχή από όλα τα μέρη της Ελλάδας (Αθήνα,  Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη,Καβάλα , Ξάνθη,  Σέρρες,  Κιλκίς, Δράμα,  Βέροια, Ιωάννινα, Φλώρινα, Πρέβεζα, Τρίκαλα,  Λαμία, Αγρίνιο , Εύβοια, Λήμνο, Χίο,  Κω,  Ρόδο,   Κόρινθο, Χερσόνησο,Τύλισσο, Λευκάδα,  Κέρκυρα,  Καλαμάτα,  Πάτρα,  Ηράκλειο,  Χανιά, Ρέθυμνο,Άγιo  Νικόλαο,  Σητεία,  Αρκαλοχώρι,  Μοίρες,  Ασήμι,  Πειραιάς,  Ορεστιάδα, Λάρισα και Άρτα ), η οποία μάλιστα αναμένεται να αυξηθεί καθώς οι εγγραφές για συμμετοχή στην Ολυμπιάδα  μόλις ξεκίνησαν.

Ήδη στις 8 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη διαδικτυακή συνάντηση των προπονητών και φορέων από όλες τις χώρες που πρόκειται να λάβουν μέρος. Στην συνάντηση παρουσιάστηκαν τα 16 Αθλήματα και οι κατηγορίες της Ολυμπιάδας ρομποτικής , ενώ παράλληλα οι συμμετέχοντες πήραν μια γεύση για τον πολιτισμό, την φιλοξενία και την παράδοση της Κρήτης μέσα από σχετικό  βίντεο που προβλήθηκε. Τις εντυπώσεις έκλεψε η τοποθέτηση του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δρ. Κυριάκου Κώτσογλου, αλλά και ο χαιρετισμός του Προέδρου της Ομοσπονδίας Ηλεκτρονικού Αθλητισμού κκου Ευάγγελου Καστανιά. 




Τα αθλήματα που περιλαμβάνει φέτος η Ολυμπιάδα είναι, σφαιροβολία, τοξοβολία, ποδηλασία βουνού, πάλη, ράλι, δρόμος μετ’ εμποδίων, κωπηλασία, σκοποβολή, drones, car racing, σκυταλοδρομία, άρση βαρών, ποδόσφαιρο, μαραθώνιος, esports. Επίσης η ειδική κατηγορία Έκθεση, δίνει την δυνατότητα σε μαθητές  5 -18 ετών αλλά και φοιτητές, να παρουσιάσουν καινοτόμα έργα σχετικά με νέες τεχνολογίες και προγραμματισμό.

Ολυμπιάδα Ρομποτικής

Οι καινοτομίες της Ολυμπιάδας ρομποτικής  για την φετινή χρονιά είναι:

Η  δυνατότητα συμμετοχής σε φοιτητών και ενηλίκων , σε δημοφιλείς κατηγορίες!

Εισαγωγή ανθρωποειδών ρομπότ σε Αθλήματα!

Στην κατηγορία της πάλης εισάγεται η δημοφιλέστερη υποκατηγορία, σε παγκόσμιο επίπεδο, MegaΠάλη!

Δημιουργήθηκε κατηγορία όπου οι ομάδες καλούνται να δημιουργήσουν ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο φόρμουλα με οδηγό και να αγωνιστούν. 

Η ένταξη του  RC DRAG RACE στην Ολυμπιάδα, ένα  Άθλημα με μεγάλο αγωνιστικό κοινό όλων των ηλικιών.




Τέλος, δημιουργήθηκε ειδική αγωνιστική κατηγορία για παιδιά με ειδικές ανάγκες η SPECIAL ROBOGENIUS.

Για να πάρουν μέρος στην Ολυμπιάδα ρομποτικής μαθητές, φοιτητές, αλλά και ενήλικες, θα πρέπει να δημιουργήσουν Αθλητές – Ρομπότ, να τους  προγραμματίσουν  και να συναγωνιστούν στα πλαίσια της ευγενούς άμιλλας.

Κάθε άθλημα απαιτεί εξαιρετική εφευρετικότητα, μηχανική, κωδικοποίηση, στρατηγική και ομαδική εργασία. Δεν υπάρχει μια ενιαία σωστή ή τέλεια λύση, αλλά ακαθόριστοι τρόποι προσέγγισης της δεδομένης εργασίας, προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα. Οι προκλήσεις είναι σύντομες αλλά πολυδιάστατες, σχεδιασμένες να δίνουν στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να ξεπεράσουν τον εαυτό τους, όχι μόνο κατά τη διαδικασία  της προετοιμασίας αλλά και κατά τη διάρκεια των πραγματικών αγώνων!




Η Ολυμπιάδα ρομποτικής Minoan Robotsports Competition  Global Olympiad φιλοδοξεί να καλλιεργήσει στους συμμετέχοντες την δημιουργικότητα, την ομαδικότητα, την επίλυση προβλημάτων, την εφευρετικότητα, τον υγιή συναγωνισμό, ενώ παράλληλα να διδαχτούν μέσα από την ρομποτική, μηχανική, προγραμματισμό, μαθηματικά, φυσική.

Περισσότερες πληροφορίες  για τα Αθλήματα και για να κάνετε την εγγραφή σας στην Ολυμπιάδα μπορείτε να βρείτε εδώ:

https://www.he-ro.gr/minoan-robotsports-competition

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα Ολυμπιάδα ρομποτικής

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα