Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Γιατί να προσθέσετε το χαλκό στη διακόσμηση του μπάνιου σας

Κοινοποίηση

Γιατί να προσθέσετε το χαλκό στη διακόσμηση του μπάνιου σας

Τα περισσότερα μπάνια είναι αρκετά απλοϊκά -ανοιχτόχρωμοι τοίχοι, ουδέτερα πλακάκια, απλοί, πάγκοι- οπότε η ενσωμάτωση διακοσμητικών και, ταυτόχρονα, λειτουργικών μεταλλικών λεπτομερειών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους για να προσθέσετε μια πινελιά χρώματος και υφής στο χώρο σας.

Ο γυαλιστερός ανοξείδωτος χάλυβας προσδίδει μια μοντέρνα, κομψή εμφάνιση, ενώ ο ξεθωριασμένος ορείχαλκος είναι ιδανικός για τους λάτρεις των ρετρό και vintage στοιχείων στο σπίτι τους. Η επιλογή ενός μοντέρνου χάλκινου υλικού, ωστόσο, μπορεί στην πραγματικότητα να έχει ένα απροσδόκητο όφελος για εσάς και την οικογένειά σας.

Ενώ οι χάλκινες βρύσες και λαβές μπορεί να είναι πιο ακριβές από τα περισσότερα άλλα μέταλλα, σύμφωνα με το housedigest.com, κάνουν μια πολύ πιο τολμηρή δήλωση από τον τυπικό χάλυβα και συνδυάζονται όμορφα με μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και υφών για να δημιουργήσουν μια πολυτελή εμφάνιση στο χώρο του μπάνιου σας.




Οι περισσότεροι άνθρωποι που επιλέγουν το χαλκό το κάνουν λόγω της χαρακτηριστικής ροζ-χρυσής απόχρωσης και της αισθητικής του αξίας, αλλά αποδεικνύεται ότι είναι μια εξαιρετική επιλογή αν θέλετε να διατηρήσετε έναν καθαρό, απαλλαγμένο από μικρόβια χώρο, ακόμη και μεταξύ της καθαριότητας του μπάνιου σας.

Τα οφέλη του χαλκού κατά καταπολέμησης των μικροβίων

Τα μπάνια είναι ένα από τα μέρη του σπιτιού που οι άνθρωποι συναντούν περισσότερο τα μικρόβια και είναι σαφές γιατί. Σύμφωνα με το WebMD, τα μπάνια συχνά φιλοξενούν γαστρεντερικούς ιούς, σταφυλόκοκκο, MRSA και E. coli, μεταξύ άλλων διαφόρων κοινών παθογόνων μικροοργανισμών. Ευτυχώς, όμως, αν καθαρίζετε τακτικά και εφαρμόζετε καλή προσωπική υγιεινή, αυτά τα μικρόβια δεν θα πρέπει να παρουσιάζουν προβλήματα ή να σας αρρωσταίνουν.

Αν θέλετε να προσθέσετε ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας, ωστόσο, είναι μια πολύ καλή ιδέα να ενσωματώσετε χάλκινες πινελιές στο χώρο σας. Το μέταλλο χρησιμοποιείται συχνά για διακοσμητικές λεπτομέρειες, όπως τα πόμολα των ντουλαπιών, τα χερούλια των πορτών και οι βρύσες, και ο χαλκός έχει αποδειχθεί ότι σκοτώνει τα βακτήρια και τους ιούς σε επαφή, ένα σημαντικό χαρακτηριστικό για επιφάνειες με υψηλή επαφή. Σύμφωνα με μελέτη του περιοδικού Applied and Environmental Microbiology, η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Πολιτειών έχει κατατάξει τον χαλκό ως το πρώτο αντιμικροβιακό υλικό λόγω των ιδιοτήτων του που σκοτώνουν σε επαφή και μάλιστα τον συνιστά για χρήση σε αποστειρωμένες ιατρικές εγκαταστάσεις.

Πώς ο χαλκός σκοτώνει βακτήρια και ιούς




Υπάρχουν πέντε λόγοι για τη δύναμη του χαλκού, αλλά όλα συμβαίνουν σε μοριακό επίπεδο, εξηγεί το δημοσίευμα. Ο πρώτος αφορά την τάση του χαλκού να οξειδώνεται. Καθώς το κάνει αυτό, έλκει ηλεκτρόνια από τα κοντινά βακτήρια, διασπώντας το κυτταρικό τοίχωμα και προκαλώντας το θάνατο των βακτηρίων. Μια άλλη μέθοδος είναι μέσω της απελευθέρωσης ελεύθερων ριζών -εξαιρετικά αντιδραστικών ατόμων. Αυτά τα άτομα κλέβουν ηλεκτρόνια από τους γύρω οργανισμούς προκειμένου να δημιουργήσουν ένα σταθερό ζεύγος και, πάλι, το κυτταρικό τοίχωμα του βακτηρίου καταστρέφεται.

Τέλος, οι τρεις τελευταίες από αυτές τις μεθόδους περιλαμβάνουν ιόντα χαλκού που κατακλύζουν τα ήδη εύθραυστα κύτταρα αφού διασπάσουν τα τοιχώματά τους. 

Ο συνδυασμός όλων αυτών των ιδιοτήτων σημαίνει ότι τα βακτήρια και οι ιοί που έρχονται σε επαφή με το χαλκό συνήθως πεθαίνουν μέσα σε λίγα λεπτά, οπότε ακόμη και μεταξύ των συνηθισμένων καθαρισμών σας, οι χειρολαβές και οι βρύσες «αυτοκαθαρίζονται» από μόνες τους.

Η ενσωμάτωση του χαλκού στο μπάνιο σας μπορεί να είναι λίγο πιο ακριβή, αλλά μπορείτε να είστε σίγουροι ότι το συγκεκριμένο μέταλλο κάνει την απολύμανση του χώρου σας λίγο πιο εύκολη.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα