Ήξεραν από τον Σεπτέμβριο για τις ελλείψεις στα φάρμακα

Ήξεραν από τον Σεπτέμβριο για τις ελλείψεις στα φάρμακα – Τα δεδομένα που αγνόησε η κυβέρνηση

Η αύξηση των κρουσμάτων γρίπης και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων που οδήγησαν στα ύψη τη ζήτηση για μία σειρά από φάρμακα αλλά και η περιορισμένη παγκόσμια παραγωγή ευθύνονται σύμφωνα με την κυβέρνηση για τις ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται και στην ελληνική αγορά. Πράγματα γνωστά θα πει κανείς. Το ερώτημα όμως που έρχεται στα χείλη των περισσοτέρων είναι «τι κάναμε για να μη φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση». Ξέραμε ή μας έπιασε στον ύπνο το τριπλό κύμα των αναπνευστικών λοιμόξεων;

Παρότι κατά τον υπουργό Υγείας δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην χώρα μας με την έλλειψη φαρμάκων ή για την ακρίβεια δεν είναι τόσο άσχημη η κατάσταση όσο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες εντούτοις τίθεται θέμα ελλιπούς προετοιμασίας.

Το ζήτημα που προκύπτει είναι πως στην κυβέρνηση ήξεραν από το Σεπτέμβριο ότι αναμένονται ελλείψεις καθώς υπήρχαν προβλέψεις για τις λοιμώξεις και συγκεκριμένα ότι θα είχαμε αφενός μεγάλο κύμα γρίπης νωρίτερα σε σύγκριση με άλλες χρονιές πριν την πανδημία, ενώ το ίδιο θα γινόταν και με τον Αναπνευστικό Συγκυτιακό Ιό (RSV).

Την Τριδημία, δηλαδή, στα παιδιά για την οποία μίλαγαν οι Έλληνες καθηγητές από τις αρχές του φθινοπώρου σε μικρά και μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια.

Γνωστό ότι θα έρχονταν νωρίτερα οι λοιμώξεις

Αν και ο υπουργός Υγείας, λοιπόν, τονίζει πως δεν πρέπει να ανησυχούμε, ο πρόεδρος του ΕΟΦ επεσήμανε ότι μόλις ξεκίνησε ένα σαφάρι για να βρούμε παιδιατρικά φάρμακα, σιρόπια και εισπνεόμενα που δεν υπάρχουν στα φαρμακεία.

Το ζήτημα που προκύπτει είναι τι έκανε τελικά η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα και ενώ το θέμα με τις ελλείψεις στα φάρμακα ήταν θέμα χρόνου να «σκάσει» γιατί αδράνησε. Και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία καθώς το καμπανάκι του κινδύνου ήρθε και τον περασμένο Οκτώβριο από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττική όταν εξέδωσε επείγον Δελτίο Τύπου μιλώντας για ελλείψεις σε περισσότερα από 400 σκευάσματα.

Έτσι, τώρα οι αρμόδιοι επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για να καλύψουν τις ελλείψεις με τα παιδιά να μένουν χωρίς φάρμακα. Σημειωτέων πως σε λίγες μέρες ανοίγουν και τα σχολεία με τους μαθητές να «στριμώχνονται» για ώρες σε κλειστούς χώρους και τους ειδικούς να περιμένουν 300.000 με 350.000 κρούσματα γρίπης την ημέρα.

Τι πρέπει να περιμένουμε τώρα; Κατά τον πρόεδρο του ΕΟΦ, Δημήτρη Φιλίππου το επόμενο δεκαήμερο θα ξεκινήσει η σταδιακή ομαλοποίηση των φαρμάκων για τα παιδιά και κυρίως για τα εισπνεόμενα.

Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του κ. Φιλίππου ο οποίος αν και δεν υπάρχει ίχνος παιδιατρικών σκευασμάτων στα φαρμακεία θεώρησε ότι «η κριτική είναι άδικη».

Πηγή: ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال