Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Μητσοτάκης: «Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να εργαλειοποιήσει τη μειονότητα της Θράκης»

Κοινοποίηση

Μητσοτάκης: «Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να εργαλειοποιήσει τη μειονότητα της Θράκης»

Για την προσπάθεια της Τουρκίας – με κάθε ευκαιρία – να εργαλειοποιήσει τη μειονότητα της Θράκης ρωτήθηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Αλεξανδρούπολη το πρωί του Σαββάτου (14/01). 




«Εδώ στη Θράκη έχουμε ένα μοναδικό παράδειγμα, μοναδικό στην Ευρώπη, ειρηνικής συνύπαρξης μουσουλμανικών και χριστιανικών πληθυσμών. Εκατό χρόνια κλείνει φέτος η Συνθήκη της Λωζάνης, έχοντας αποδείξει τη διαχρονικότητά της αλλά και τη σοφία της. Και οι υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους απέναντι στη μειονότητα καθορίζονται με απόλυτη σαφήνεια και θα σας έλεγα ότι κάνουμε και βήματα πέρα από τις τυπικές προβλέψεις της Συνθήκης, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε πραγματική ισονομία, πραγματική ισοπολιτεία και πραγματική πρόσβαση, κυρίως στα νέα παιδιά της μειονότητας, σε ποιοτική εκπαίδευση, τολμώ να πω και στις δύο γλώσσες» σημείωσε ο Πρωθυπουργός. 

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «και πράγματι είχα συγκινηθεί πολύ όταν είδα τα παιδιά του ορεινού όγκου, τα οποία πηγαίνουν σε μειονοτικά σχολεία. Μίλησα με τους καθηγητές τους, άκουσα τις ανησυχίες τους, τις αναζητήσεις τους, το τι παραπάνω πρέπει να κάνουμε. Θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε τη μειονοτική εκπαίδευση με κάθε τρόπο. Και νομίζω ότι για τον τρόπο με τον οποίον η Ελλάδα διαχρονικά έχει αντιμετωπίσει τη μουσουλμανική της μειονότητα μιλούν τα ίδια τα δεδομένα». 




«Η Τουρκία είναι η τελευταία η οποία μπορεί να κουνά το δάχτυλο στην Ελλάδα, όταν δει κανείς τι έγινε με την ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης, πού βρισκόταν πριν από 60-70 χρόνια, πού είναι σήμερα. Πού βρίσκεται σήμερα η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, πού ήταν πριν από 60-70 χρόνια και πού είναι σήμερα» συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός, εξηγώντας πως «δεν πρόκειται να επιτρέψω σε κανέναν να εργαλειοποιήσει τη μειονότητα. Οι Έλληνες μουσουλμάνοι είναι Έλληνες πολίτες, πρέπει να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα, έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις, τα ίδια δικαιώματα, αλλά να έχουν και το ίδιο δικαίωμα στην προκοπή. Και αυτό αποτελεί μία πάγια άποψή μου, γι΄ αυτήν θα εξακολουθώ να αγωνίζομαι και όπως σας είπα, θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου να μην επιτρέψω την εργαλειοποίηση της μουσουλμανικής μειονότητας για άλλους σκοπούς». 

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα