Τετάρτη, 13 Μαρτίου, 2024

Μητσοτάκης για το αρδευτικό της Ξάνθης: «Είναι εξαιρετικά σημαντικό»

Κοινοποίηση

Μητσοτάκης για το αρδευτικό της Ξάνθης: «Είναι εξαιρετικά σημαντικό»

Ως ένα από τα μεγαλύτερα έργα τα οποία θα εκπονηθούν στην χώρα την επόμενη δεκαετία χαρακτηρίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το – πολύπαθο – αρδευτικό της Ξάνθης. 

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα εκπροσώπους των ΜΜΕ στην Αλεξανδρούπολη, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Θράκη, το πρωί του Σαββάτου (14/01) ο Πρωθυπουργός ρωτήθηκε σχετικά. 




«Για τα μεγάλα αρδευτικά έργα και ιδιαίτερα για τον τρόπο με τον οποίον θα μεταφερθεί νερό από τον Νέστο για την κοιλάδα της Ξάνθης έχει μιλήσει αναλυτικά και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Ειδικός Γραμματέας. Όπως γνωρίζετε, εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0».

Και είναι ίσως το πιο μεγάλο αρδευτικό έργο το οποίο θα δρομολογηθεί στη χώρα για την επόμενη δεκαετία, εξαιρετικά σημαντικό, κρίσιμο θα έλεγα για τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα στην Ξάνθη» τόνισε στην απάντησή του. 

Αναξιοποίητο δυναμικό η γεωθερμία

Ο Πρωθυπουργός ερωτήθηκε μάλιστα και για την αξιοποίηση της γεωθερμίας στην περιοχή, η οποία επίσης παραμένει – επί της ουσίας – στα χαρτιά επί δεκαετίες. 

«Για το ενεργειακό κόστος -αυτό συνδέεται με το δεύτερο ερώτημα το οποίο μου κάνατε- η γεωθερμία είναι ένα αναξιοποίητο δυναμικό. Έχουμε ένα πολύ ξεκάθαρο σχέδιο για την αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων. Επικοινώνησα ο ίδιος με τον Υπουργό και με τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου προκειμένου να επιταχύνουμε τις δράσεις μας σε αυτόν τον τομέα. Δεν έχουμε κινηθεί με αρκετή ταχύτητα. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να διορθώσουμε» σημείωσε. 




«Όμως όσο πιο ανταγωνιστικοί είναι οι αγρότες μας ως προς το ρεύμα, τόσο πιο πολύ θα βελτιώνεται και το συγκριτικό πλεονέκτημα μιας περιοχής η οποία έχει πρόσβαση στη γεωθερμία. Σκεφτείτε να θερμαίνει κανείς ένα θερμοκήπιο με γεωθερμία. Είναι απλές τεχνικά λύσεις, οι οποίες όμως μπορούν να μας δώσουν ένα πολύ μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα. Και γι’ αυτό θα αναμένετε σύντομα ειδήσεις στο μέτωπο αυτό» πρόσθεσε ο ίδιος. 

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα