Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τουρκικό μπαράζ ταξιδιωτικών οδηγιών προς Ευρώπη και ΗΠΑ

Κοινοποίηση

Τουρκικό μπαράζ ταξιδιωτικών οδηγιών προς Ευρώπη και ΗΠΑ

Δύο διαδοχικές ταξιδιωτικές οδηγίες, τόσο για χώρες της Ευρώπης, όσο και για τις ΗΠΑ, εξέδωσε το βράδυ του Σαββάτου το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, εκφράζοντας ανησυχία για την πιθανότητα ρατσιστικών επιθέσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί αντίστοιχη προειδοποίηση από το υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας προς τους Σουηδούς που βρίσκονται στην Τουρκία να αποφεύγουν τα πλήθη και τις διαδηλώσεις, έπειτα από την πρόσφατη πυρπόληση του Κορανίου στη Στοκχόλμη από έναν ακροδεξιό πολιτικό, την περασμένη εβδομάδα.




Tο πρωί του Σαββάτου σχετικές προειδοποιήσεις εξέδωσαν Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και ΗΠΑ.

Η αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Αρχικώς εκδόθηκε «ταξιδιωτική οδηγία για ευρωπαϊκές χώρες» που συνοδεύεται από την παρακάτω ανακοίνωση: «Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση των αντιισλαμικών, ξενοφοβικών και ρατσιστικών ενεργειών σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και προπαγανδιστικές διαδηλώσεις κατά της χώρας μας από ομάδες που συνδέονται με την τρομοκρατική οργάνωση.

Αυτές οι εξελίξεις, που αντικατοπτρίζουν τις επικίνδυνες διαστάσεις της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας και του μίσους στην Ευρώπη, αποκαλύπτουν ξεκάθαρα το ανησυχητικό επίπεδο στο οποίο έχουν φτάσει τα ρατσιστικά και μεροληπτικά κινήματα στην Ευρώπη.

Οι πολίτες που ζουν ή σχεδιάζουν να ταξιδέψουν σε χώρες όπου λαμβάνουν χώρα τέτοιες ενέργειες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, να μένουν μακριά από περιοχές όπου ενδέχεται να ενταθούν οι διαδηλώσεις, να ενεργούν με ψυχραιμία απέναντι σε πιθανές ξενοφοβικές και ρατσιστικές παρενοχλήσεις και επιθέσεις και να απευθύνονται επίσης στις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας, καθώς επίσης να παρακολουθούν στενά τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και είναι ιδιαίτερα επωφελές για τις δυνάμεις ασφαλείας των χωρών αυτών να παρακολουθούν τις πρόσθετες προειδοποιήσεις και ανακοινώσεις που ενδέχεται να κάνουν το Υπουργείο, οι Πρεσβείες και τα Γενικά Προξενεία μας στις χώρες».

Σουηδία: Το φλεγόμενο Κοράνι, ο… πυρομανής και ο μεσάζων

Ακολούθησε ταξιδιωτική οδηγία για τις ΗΠΑ, που συνοδεύεται με την παρακάτω ανακοίνωση: «Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται σε όλες τις ΗΠΑ μετά τον θάνατο ενός ατόμου με το όνομα Τάιρ Νίκολς μετά από αστυνομική βία στο Μέμφις του Τενεσί των ΗΠΑ.

Από την άλλη πλευρά, έχει παρατηρηθεί ότι το τελευταίο διάστημα σημειώθηκαν φραστικές και σωματικές επιθέσεις ρατσιστικού και ξενοφοβικού χαρακτήρα σε όλες τις ΗΠΑ.




Oι πολίτες μας που ζουν στις ΗΠΑ ή σχεδιάζουν να ταξιδέψουν σε αυτή τη χώρα θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, να μείνουν μακριά από τις περιοχές όπου συγκεντρώνονται οι διαδηλώσεις, να ενεργήσουν με ψυχραιμία απέναντι σε πιθανές ξενοφοβικές και ρατσιστικές παρενοχλήσεις και επιθέσεις και να απευθύνονται στις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας και επίσης να παρακολουθούν στενά τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και τους ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς.

Είναι ιδιαίτερα επωφελές για τις δυνάμεις ασφαλείας των ΗΠΑ, το Υπουργείο μας, την Πρεσβεία μας στην Ουάσιγκτον και τα Γενικά Προξενεία των ΗΠΑ να παρακολουθούν τυχόν πρόσθετες προειδοποιήσεις και ανακοινώσεις.

Οι πολίτες μας που ζουν στις ΗΠΑ ή σχεδιάζουν να ταξιδέψουν σε αυτή τη χώρα μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο Προξενικό Τηλεφωνικό Κέντρο του Υπουργείου μας, τα στοιχεία επικοινωνίας του οποίου παρέχονται παρακάτω, εάν χρειαστεί».

Η ταξιδιωτική οδηγία της Σουηδίας

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας προειδοποίησε τους Σουηδούς που βρίσκονται στην Τουρκία να αποφεύγουν τα πλήθη και τις διαδηλώσεις έπειτα από την πρόσφατη πυρπόληση του Κορανίου στη Στοκχόλμη από έναν ακροδεξιό πολιτικό, την περασμένη εβδομάδα.

Την περασμένη εβδομάδα, η Τουρκία ανέστειλε τις συνομιλίες με τη Σουηδία και την Φινλανδία σχετικά με τα αιτήματά τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ μετά την κίνηση του αρχηγού του ακροδεξιού κόμματος της Δανίας «Σκληρή Γραμμή», Ράσμους Παλουντάν, να κάψει ένα αντίτυπο του Κορανίου μπροστά από την τουρκική πρεσβεία στην Στοκχόλμη.




Οι ενέργειες του Παλουντάν οδήγησαν σε διαδηλώσεις σε μουσουλμανικές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία. «Οι Σουηδοί στην Τουρκία καλούνται να ενημερώνονται για την εξέλιξη των γεγονότων και να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις και τις διαδηλώσεις», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.

«Διαδηλώσεις πιθανόν να πραγματοποιηθούν έξω από την πρεσβεία στην Άγκυρα και από το γενικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη μέσα στις επόμενες ημέρες», προστίθεται.

Μετά την κίνηση του Παλουντάν ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον είπε ότι υποστηρίζει την ελευθερία του λόγου. «Αλλά αυτό που είναι νόμιμο δεν είναι απαραίτητα και σωστό. Το κάψιμο βιβλίων ιερών για πολλούς είναι μια βαθιά ασεβής ενέργεια», έγραψε στο Twitter.

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα