Πέμπτη, 14 Μαρτίου, 2024

«Πόσο επίκαιρη είναι σήμερα η Ελληνορθόδοξη παιδεία»

Κοινοποίηση

«Πόσο επίκαιρη είναι σήμερα η Ελληνορθόδοξη παιδεία»

Την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023, στις 19:00, η Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, συνδιοργανώνουν εσπερίδα αφιερωμένη στην μνήμη των Αγίων Τριών Ιεραρχών, προκειμένου να τιμήσουν την προσφορά τους τόσο στην ορθοδοξία, όσο και στις επιστήμες, φιλοξενώντας τον πολιτικό επιστήμονα και συγγραφέα κ. Κωσταντίνο Χολέβα που θα μιλήσει με θέμα, «Πόσο επίκαιρη είναι σήμερα η Ελληνορθόδοξη παιδεία»




Η Ελληνορθόδοξη Παιδεία θεμελιώθηκε από τους Τρεις Ιεράρχες και εδραιώθηκε χάρις στους αγώνες σπουδαίων μορφών, όπως του Μεγάλου Φωτίου επί Βυζαντίου, του Αγίου Δαμασκηνού Στουδίτου, του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού επί Τουρκοκρατίας, του Θρακιώτη Αγίου Νεκταρίου και άλλων Αγίων και λογίων. Ο Ελληνισμός οφείλει την εθνική του επιβίωση στα χριστιανικά και ελληνικά γράμματα. Ο πρώτος μας Κυβερνήτης, ο Ιωάννης Καποδίστριας τάχθηκε εμπράκτως υπέρ της Ελληνορθόδοξης Παιδείας. Ήθελε ως βασικά μαθήματα στα σχολεία την Ορθόδοξη Χριστιανική αγωγή και τα κείμενα των Αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων. Στόχος του ήταν η καλλιέργεια του ήθους και όχι μόνον των γνώσεων.

Σήμερα η Ελληνορθόδοξη Παιδεία μας διδάσκει να σεβόμαστε την ταυτότητα, αλλά και την ετερότητα. Μας διδάσκει να μελετούμε το παρελθόν, αλλά και να είμαστε έτοιμοι μπροστά στις προκλήσεις του μέλλοντος. Μας ετοιμάζει ώστε να καλλιεργούμε την εθνική αυτογνωσία, αλλά ταυτοχρόνως να σεβόμαστε τους ανθρώπους που ανήκουν σε άλλες θρησκείες και άλλους πολιτισμούς.




Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Βιργινία Τσουδερού» του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην καπναποθήκη Π, (οδός Καπνεργατών 9) στην Ξάνθη.

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα