Συναγερμός για τις μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά

Συναγερμός για τις μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά

Το θέμα των φαρμάκων είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τη χώρα μας με τις φαρμακοβιομηχανίες να δηλώνουν έλλειψη ακόμα και σε αντιβηχικά.

Μία δέσμη 10 μέτρων αποφάσισε το υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με τους ιατρικούς συλλόγους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στα φάρμακα. Γίνεται λόγος για πάνω από 500 ετικέτες φαρμάκων.

Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε πως θα γίνεται άυλη συνταγογράφηση ακόμα και στα φάρμακα που δεν συνταγογραφούνται σήμερα. Οι τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν σε ό,τι αφορά στα αντιβιοτικά, τα παιδικά αντιπυρετικά, τα σιρόπια και τα εισπνεόμενα, θα συνταγογραφούνται και οι πολίτες δεν θα μπορούν να τα αγοράζουν διαφορετικά.

Το μέτρο θα ξεκινήσει όταν εξειδικευτούν από το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τους ιατρικούς συλλόγους και το αργότερο από τα μέσα της άλλης εβδομάδας, αναμένεται να ξεκινήσει.

Επιπλέον, αυξάνονται οι εισαγωγές φαρμάκων από τον ΙΦΕΤ, οι εισαγωγές δραστικών ουσιών οι οποίες είναι σε έλλειψη σε παγκόσμιο επίπεδο μετά την πανδημία. Στο 6ο μέτρο το οποίο αποφασίστηκε από το υπουργείο, αναμένεται η τιμή κάποιων φαρμάκων να αυξηθεί.

Όπως ανέφερε ο κ. Πλεύρης, πρόκειται να γίνει εξορθολογισμός των φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη και εκείνων που έχουν χαμηλό κόστος. Αυτό σημαίνει πως, προκειμένου να αποφευχθούν οι παράλληλες εισαγωγές, θα αυξηθούν οι τιμές των φαρμάκων κατά ένα ποσοστό προκειμένου να μην καθίσταται «ελκυστικό» για τις φαρμακαποθήκες, να στέλνουν τα φάρμακα στο εξωτερικό.

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال