Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Στο κενό η δημιουργία μόνιμης βάσης ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ στη Θεσσαλονίκη

Κοινοποίηση

Στο κενό η δημιουργία μόνιμης βάσης ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ στη Θεσσαλονίκη

Η διακομιδή του 6χρονου Θωμά από το νοσοκομείο των Γρεβενών με ασθενοφόρο στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο των Πατρών στο Ρίο -αλλά και μια σειρά άλλων περιστατικών που έχουν σημειωθεί κατά καιρούς- φέρνουν και πάλι στο προσκήνιο το μείζον θέμα των αεροδιακομιδών και τη δημιουργία βάσης ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ στη Θεσσαλονίκη καθώς στα κρίσιμα περιστατικά, όπως είναι γνωστό, το κάθε λεπτό μετράει.




Νοσοκομειακές πηγές τόνιζαν στη Voria.gr ότι η δημιουργία βάσης πτητικών μέσων του ΕΚΑΒ στη Θεσσαλονίκη είναι άκρως απαραίτητη καθώς θα μπορούσε με τον τρόπο αυτό να καλυφθεί ολόκληρη η Βόρεια Ελλάδα, ωστόσο η όλη υπόθεση χάνεται στις δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που διέπουν την ελληνική πραγματικότητα.

Στο παρελθόν, μάλιστα, ειδικά σε θερινούς μήνες εξαιτίας του τουρισμού, υπήρξε για κάποιο διάστημα στη Θεσσαλονίκη ελικόπτερο του ΕΚΑΒ με απτά αποτελέσματα, ιδιαίτερα σε κρίσιμα περιστατικά. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, η δημιουργία μόνιμης βάσης ελικοπτέρου ΕΚΑΒ έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις, όπως παρουσία πιλότων και εξειδικευμένου προσωπικού, καθώς οι απαιτήσεις των αεροδιακομιδών είναι υψηλές.

Σήμερα η υπόθεση της δημιουργίας μιας τέτοιας βάσης στη Θεσσαλονίκη παραμένει κενό γράμμα, ενώ, όπως δήλωσε στη Voria.gr ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, δεν υπάρχει στον προγραμματισμό του οργανισμού.

«Δεν έχουμε κάτι στον σχεδιασμό μας και δεν εξαρτάται από εμάς. Αυτό είναι διυπουργική απόφαση, δεν είναι απόφαση ΕΚΑΒ. Είναι απόφαση υπουργείων Υγείας και Εθνικής Άμυνας. Το ΕΚΑΒ δεν έχει καμία εμπλοκή στο θέμα» δήλωσε ο κ. Παπαευσταθίου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Εργαζόμενων ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, Πρόδρομος Δεβέλογλου, είπε στη Voria.gr ότι το αίτημα για τη δημιουργία βάσης ελικοπτέρου το έχουν καταθέσει εδώ και χρόνια, ωστόσο ακόμα, για λόγους που ο ίδιος όπως λέει δεν μπορεί να γνωρίζει, δεν έχει ικανοποιηθεί.




«Σίγουρα θα έπρεπε να υπήρχε ελικόπτερο του ΕΚΑΒ μόνιμα στη Θεσσαλονίκη. Τώρα, το γιατί δεν το έχουν φέρει ακόμα εδώ, παρότι υπάρχει προγραμματισμός για βάση στο ΣΕΔΕΣ, είναι θέμα της διοίκησης. Εμείς από παλιά είχαμε κάνει σχετικό αίτημα και έχουμε ζητήσει να έρθει στη Θεσσαλονίκη ελικόπτερο. Εξάλλου υπήρχε τους καλοκαιρινούς μήνες και είχαμε και συνεργασία ειδικά με την Πυροσβεστική. Υπάρχει σχεδιασμός για να γίνει ο σταθμός στο ΣΕΔΕΣ, μάλιστα πρόσφατα είχαν πει ότι θα μας στείλουν ένα αεροπλάνο με κάποιες δωρεές που έγιναν, αλλά ακόμα δεν έχει έρθει» είπε ο κ. Δεβέλογλου.

Πηγή: voria.gr

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα