Παρασκευή, 8 Μαρτίου, 2024

Τα Λουτρά Πόζαρ σπάνε τα κοντέρ και ετοιμάζονται να επεκταθούν

Κοινοποίηση

Τα Λουτρά Πόζαρ σπάνε τα κοντέρ και ετοιμάζονται να επεκταθούν

Ξεπέρασαν τα επίπεδα προ πανδημίας τα ιαματικά λουτρά της Αριδαίας – Νέες υποδομές για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών σχεδιάζει ο δήμος Αλμωπίας

Ρεκόρ επισκεψιμότητας κατέγραψαν τα Λουτρά Πόζαρ μέσα στο 2022. Τα φημισμένα ιαματικά λουτρά της Αριδαίας κατάφεραν να ανεβούν ακόμα πιο ψηλά στην προτίμηση των επισκεπτών, αναγκάζοντας τον δήμο Αλμωπίας να βάλει μπρος το σχέδιο για την επέκτασή τους.




Η λουτρόπολη με τα φυσικά σπα, που βρίσκεται δίπλα στο Λουτράκι Πέλλας, 13 χιλιόμετρα δυτικά της Αριδαίας, έχουν προ πολλού κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης, αποτελώντας πόλο έλξης για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που συνδυάζουν τη λουτροθεραπεία με το όμορφο φυσικό περιβάλλον της κοιλάδας του ρέματος του Αγίου Νικολάου, στους πρόποδες του Καϊμάκτσαλαν. Σταθερά αποτελεί δημοφιλή προορισμό τεσσάρων μάλιστα εποχών, η καθεμία από τις οποίες έχει τη δική της ομορφιά, την άνοιξη και το φθινόπωρο με τα ιδιαίτερα χρώματα, το καλοκαίρι με τη δροσιά και τον χειμώνα με τα χιόνια στις εξωτερικές πισίνες με το καυτό νερό. Μετά τα δύσκολα χρόνια με τις απαγορεύσεις που επέβαλε η πανδημία, άρχισαν να διαγράφουν ανοδική πορεία και πλέον έχουν σπάσει τα κοντέρ.




«Η προσέλευση τα καλά χρόνια προ κορωνοϊού, το διάστημα 2018-19, ήταν 1,5 με 2 εκ. επισκέπτες στον χώρο της λουτρόπολης. Αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει αυτό το νούμερο και το έχουμε ξεπεράσει. Είχαμε και μετά το τέλος της καραντίνας πολύ κόσμο, αλλά τώρα μιλάμε για κάτι μοναδικό», είπε στη Voria.gr ο δήμαρχος Αλμωπίας, Χρήστος Μπάτσης, ο οποίος χαρακτήρισε τα λουτρά «ένα στολίδι που έχει τη δική του ιστορία στο τουριστικό αποτύπωμα της Κεντρικής Μακεδονίας».

Αναβάθμιση και επέκταση

Προκειμένου να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες, ο δήμος έχει προχωρήσει σε αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών. «Αυτή τη στιγμή φτιάχνουμε τις τουαλέτες, ενώ βγάλαμε άδεια για άλλες 20. Έχουμε τοποθετήσει καινούργια ερμάρια, γίνονται ανακατασκευές σε σκάλες με αντιολισθητικά μάρμαρα, βάζουμε νέα πλακάκια και γενικά αλλάζουμε ό,τι χρειάζεται σε υδραυλικό και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό. Πολύ σημαντικό είναι επίσης ότι ολοκληρώθηκε και λειτουργεί ο βιολογικός καθαρισμός. Γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια από τη Δημοτική Επιχείρηση Λουτρών, για να υπάρχει σωστή αντιμετώπιση των τόσο πολλών επισκεπτών», ανέφερε ο δήμαρχος.

Παράλληλα, προκειμένου να αντιμετωπίσει την αυξημένη προσέλευση η διοίκηση του δήμου σχεδιάζει την επέκταση των εγκαταστάσεων. «Αυτή τη στιγμή είμαστε σε συζητήσεις με τους μηχανικούς για να αδειοδοτήσουμε και να κατασκευάσουμε νέες πισίνες. Ταυτόχρονα, είμαστε στη φάση σύνταξης και μίας οικονομοτεχνικής μελέτης που θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής των Λουτρών για τα επόμενα 20 με 30 χρόνια», τόνισε.




Αγκάθι η οδική πρόσβαση

Πέρα από το φυσικό περιβάλλον με τα δάση και τις περιπατητικές διαδρομές, στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ευρύτερης περιοχής συγκαταλέγονται τα πολλά μοναστήρια, όπως αυτά των Προμάχων και του Αρχαγγέλου, καθώς επίσης το κάστρο της Χρυσής, την αποκατάσταση του οποίου έχει χρηματοδοτήσει ο δήμος με 2 εκ. ευρώ, με τις εργασίες να έχουν ήδη αρχίσει, ώστε να καταστεί επισκέψιμο από την επόμενη χρονιά. Επιπλέον, διαθέτει πάρα πολλές διαδρομές για τζιπ, καθώς και μία πλαγιά στους Προμάχους, όπου γίνονται πανελλήνιοι και πανευρωπαϊκοί αγώνες αλεξίπτωτου πλαγιάς (παρά πέντε). Στην περιοχή, εξάλλου, τα τελευταία χρόνια έχουν ανοίξει από ντόπιους και ξένους ιδιώτες επενδυτές νέες μονάδες φιλοξενίας με πολύ καλή σχέση ποιότητας – τιμής, ενώ λειτουργούν πολλά εστιατόρια, που προσφέρουν υψηλή γαστρονομία με τοπικά προϊόντα.

Μοναδικό αγκάθι για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής είναι η οδική πρόσβαση, καθώς δεν υπάρχει σύνδεση με την Εγνατία Οδό, ενώ οι επισκέπτες από Θεσσαλονίκη είναι υποχρεωμένοι να περάσουν από τον ανεπαρκή και συχνά επικίνδυνο δρόμο που διέρχεται από Χαλκηδόνα και Γιαννιτσά.




«Είμαστε ο μοναδικός νομός που δεν έχει κάθετη σύνδεση με την Εγνατία Οδό. Το φωνάζουμε εδώ και 20 χρόνια ότι πρέπει να γίνει αυτός ο δρόμος, το έχουμε ανάγκη. Από την άλλη ακούμε να λένε για άλλους δρόμους, όπως πχ για τα Σκόπια με τελωνειακή σύνδεση. Αν δεν έχουμε δρόμο από Εγνατία, πώς θα κάνουμε τελωνείο σε τυφλό σημείο, στο πουθενά και μετά πώς θα πάει ο κάθε οδηγός κάργκο; Πρέπει να γίνει ένας δρόμος να έρχονται οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι επισκέπτες από σύγχρονες οδούς και πάνω απ’ όλα με ασφάλεια. Το κομμάτι από Χαλκηδόνα προς Γιαννιτσά το αποκαλούμε ο δρόμος… με τα εκκλησάκια (σ.σ. εξαιτίας των τροχαίων που έχουν σημειωθεί). Είναι μία ευθεία και θα έπρεπε από τη στιγμή που υπάρχει χάραξη, έχει απαλλοτριωθεί η γη κι έχουν πληρωθεί τα πάντα να γίνει, αφού δεν χρειάζονται ούτε γέφυρες, ούτε τούνελ. Απορούμε κι εμείς τόσα χρόνια εδώ, σ’ αυτήν την ακριτική γωνιά της Ελλάδας, για ποιον λόγο δεν προχωράει. Είναι κρίμα και άδικο», τόνισε ο κ. Μπάτσης.  

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η βελτίωση της οδικής πρόσβασης θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην περιοχή, η οποία προσφέρει πολλά στην τοπική οικονομία.

Πηγή: Voria.gr

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα