Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τι φέρνει το 2023 για τα κρυπτονομίσματα

Κοινοποίηση

Τι φέρνει το 2023 για τα κρυπτονομίσματα

Εάν το 2022 ήταν μια κακή χρονιά για τα κρυπτονομίσματα, για το 2023 οι οιωνοί είναι κάκιστοι. Σχεδόν στο σύνολό τους, οι αναλυτές “βλέπουν” ότι ο κρυπτοχειμώνας και, ως εκ τούτου, ο πόνος που προκλήθηκε στους επενδυτές, θα συνεχιστεί σε όλο το νέο έτος. Τα σενάρια που επεξεργάζονται είναι εφιαλτικά, καθώς δεν αποκλείουν περαιτέρω κατάρρευση του bitcoin ακόμα και στα 5.000 δολάρια…

Το 2022 ήταν η χρονιά που είδε τα επιχείρηματα των κρυπτο-ευαγγελιστών ότι “όσοι επενδύουν σε αυτά γίνονται γρήγορα πλούσιοι” και ότι “θα αντικαταστήσουν το παραδοσιακό χρήμα” να καταρρέεουν. Και μαζί τους, να καταρρέουν κάποιες από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του οικοσυστήματος, μετά από τον μηδενισμό stablecoins και την αποκάλυψη σκανδάλων, απατών και ψεμάτων. Με το bitcoin να έχει χάσει το 60% της αξίας του από τα ιστορικά υψηλά, και την κεφαλαιοποίησης της αγοράς να έχει χάσει 1,3 τρισεκατ. δολάρια, ο “σεισμός” της χρεοκοπίας της FTX φαίνεται πως δεν ήταν ακόμα το κύριο γεγονός.




Τη bull market με την οποία είχαν ξεκινήσει τα κρυπτονομίσματα διαδέχθηκε ο κρυπτο-χειμώνας ο οποίος άφησε εκατομμύρια επενδυτές σε απόγνωση. Με το 60% τουλάχιστον των retail επενδυτών να βρίσκεται “κάτω από το νερό”, το ερώτημα πλέον δεν είναι το αν χάνει κανείς, αλλά πόσα. Και, τον πόνο, διαδέχεται ο τρόμος μετά την κατάρρευση γιγάντων του χώρου, όπως οι Terraforms Labs και FTX. Θα συνεχιστεί αυτό;

Όλα συντείνουν προς το συμπέρασμα ότι το 2023 θα είναι ένα ακόμα χειρότερο έτος για τα κρυπτονομίσματα. Η απαισιοδοξία εντεινεται καθώς η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) αναμένεται να επέμβει και να επιβάλλει ρυθμιστικούς κανόνες στις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων καθώς και αυτή αναμένεται ότι ο κρυπτοχειμώνας θα “βαρύνει” το 2023 και ενδεχομένως, κατά κάποιους, ακόμα και το 2024.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι τα χειρότερα βρίσκονται μπροστά για την κρυπτο-αγορά. για παράδειγμα, ο ιδρυτής και CEO της εξειδικευμένης στο Bitcoin εταιρείας Lightspark και μεγαλοεπενδυτής, Ντέιβιντ Μάρκους ,απογοήτευσε τους κρυπτο-φαν προβλέποντας ότι ο “χειμώνας” θα συνεχιστεί και το 2023. Για την ακρίβεια, ο διάσημος για τον ρόλο που έχει διαδραματίσει στις Paypal και Meta επενδυτής, λέει ότι “οι κακοί ηθοποιοί έχουν πολλά να απαντήσουν και μετά το 2023”, λέγοντας ότι θα συνεχίσουν να σέρνουν την αγορά στην υποαπόδοση ακόμα και ως το 2025!




“Δεν θα βγούμε από αυτό τον κρυπτοχειμώνα το 2023 και, πιθανότητα ούτε ούτε το 2024. Θα πάρει μερικά χρόνια να συνέλθει η αγορά από τους ανεύθυνους παίκτες και για να έρθει η υπεύθυνη ρύθμισή της. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη θα χρειαστεί επίσης μερικά χρόνια επίσης για να ξαναχτιστεί”, είπε ο Μάρκους.

Ο trader Γκάρεθ Σόλογουεϊ δεν περιμένει απλά να συνεχιστεί ο πόνος στην αγορά κρυπτονομισμάτων, αλλά να χειροτερεύσει και μάλιστα αρχης γενομένης από τον Ιανουάριο του 2023! Και εξηγεί ότι “στο Bitcoin η μεταβλητότητα βρίσκεται σε χαμηλά όλων των εποχών. Η αρνητικότητα και η αδιαφορία βρίσκεται ψηλά”. Ο trader επισημαίνει ότι έλειψαν και τα ράλλυ της Wall Street που θα έδιναν ώθηση στα κρυπτονομίσματα αν και περιμένει να “ξεπεταχτούν” τον Ιανουάριο κάποια κρυπτονομίμστα όπως Ethereum, Cardano, Solana και Ripple.

Ο Νίκιλες Ντε Φόρσις της Coindesk επίσης διαβλέπει ότι το 2023 θα είναι ένας δύσκολος χρόνος για τα κρυπτονομίσματα. “Υποψιάζομαι ότι ο επόμενος χρόνος δεν θα είναι και τόσο ωραίος. Καθώς οι περιπτώσεις χρεοκοπιών θα προχωρούν και πιθανότατα θα εμφανίζονται νέες χρεοκοπίες, η βιομηχανία θα έχει να αντιμετωπίσει με όλο και περισσότερα αυξανόμενα ερωτήματα σχετικά με την προστασία των καταναλωτών”.

Ο Λέιν Κάσελμαν, πρόεδρος της Blockchain.com στο Ηνωμένο Βασίλειο λέει πως “αναμένω η παγκόσμια οικονομική ύφεση να κρατήσει τις τιμές των κρυπτονομισμάτων παγωμένες το 2023. Θα πρέπει να περιμένουμε επίσης να δούμε μεγάλους παίκτες να θριαμβεύουν, παίρνοντας τα μερίδια αγοράς από πλατφόρμες που σήμερα είναι χρεοκοπημένες”.




Ακόμα πιο εφιαλτική και πιο… ξεκάθαρη είναι η έκθεση της Standard Chartered για την πορεία του Bitcoin το 2023. Ο επικεφαλής αναλυτής της τράπεζας για τις παγκόσμιες αγορές, Έρικ Ρόμπερτσεν, σε σημείωμά του με τίτλο “Οι εκπλήξεις της χρηματαγοράς το 2023”, αναφέρει ότι το νέο έτος, το μεγαλύτερο σε αξία και όγκο κρυπτονόμισμα μπορεί να πέσει ακόμα και στα 5.000 δολάρια.

«Οι αποδόσεις των ομολόγων πέφτουν μαζί με τις τεχνολογικές μετοχές και ενώ το sell off του Bitcoin επιβραδύνεται, η ζημιά έχει γίνει. Όλο και περισσότερες εταιρείες crypto και ανταλλακτήρια αντιμετωπίζουν ανεπαρκή ρευστότητα, οδηγώντας σε περαιτέρω χρεοκοπίες και σε κατάρρευση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία», αναφέρει η Standard Chartered.

Ως απάντηση στις δηλώσεις του επενδυτή Μαρκ Κιουμπάν ότι “είναι ανόητοι όσοι επενδύουν σε χρυσό και όχι σε κρυπτονομίσματα”, η Standard Chartered προβλέπει ότι όσο το Bitcoin θα καταρρέει στη διάρκεια του 2023, τόσο ο χρυσός θα κάνει ένα ράλλυ, αυξάνοντας την τιμή του κατά 30% στα 2.250 δολάρια την ουγγιά και αποκαθιστώντας το ρόλο του πολύτιμου μετάλλου ως safe haven asset. Μάλιστα, η τράπεζα προβλέπει ότι ο χρυσός θα ευνοείται «καθώς τα κρυπτονομίσματα πέφτουν περαιτέρω και περισσότερες εταιρείες crypto υποκύπτουν σε πιέσεις ρευστότητας και αποχωρήσεις επενδυτών».




Ο συνιδρυτής της Mobius Capital Partners και βετεράνος επενδυτής Μαρκ Μόμπιους είναι επίσης πολύ απαισιόδοξος για τα κρυπτονομίσματα το 2023. Ο Μόμπιους, βλέπει νέα κατάρρευση του bitcoin κατά επιπλέον 40%, με την τιμή του στα 10.000 δολάρια το 2023, κατηγορώντας τη Fed για την αύξηση των επιτοκίων και χρησιμοποιώντας τη φράση ότι “όσο οι απώλειες αυξάνονται, τόσο οι άνθρωποι φοβούνται να διακρατήσουν τα κρυπτονομίσματα”.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα