Η υποβολή χωριστής φορολογικής δήλωσης απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή

Η υποβολή χωριστής φορολογικής δήλωσης απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή

Η υποβολή Χωριστής φορολογικής δήλωσης απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή

Γράφει ο Αντώνης Σφίγγας*

Το κύριο πλεονέκτημα της κοινής φορολογικής δήλωσης είναι η κάλυψη τεκμηρίων μεταξύ του ζευγαριού σε αυτοκίνητα και κατοικίες.

Ενόψει του ανοίγματος της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ για τις χωριστές φορολογικές δηλώσεις των ζευγαριών για το 2022, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για την αποφυγή πληρωμής έξτρα φόρου.

Το κύριο πλεονέκτημα της κοινής φορολογικής δήλωσης είναι η κάλυψη τεκμηρίων μεταξύ του ζευγαριού σε αυτοκίνητα και κατοικίες.

Σε περίπτωση χωριστής φορολογικής δήλωσης, ο καθένας από τους συζύγους καλείται να καλύψει τις δαπάνες διαβίωσής του, όσον αφορά το έτος και σε περίπτωση ανάλωσης κεφαλαίου προηγούμενων ετών. Το ίδιο ισχύει και για τις αποδείξεις. Το ποσό που υπολείπεται φορολογείται με φόρο 22%. 

Τα τέκνα δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη και από τους δύο συζύγους. Στην περίπτωση, όμως, που το τέκνο έχει εισόδημα, αυτό προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα και δηλώνεται μόνο από αυτόν τον γονέα.

Αρκεί ένας σύζυγος μόνο να υποβάλει αίτηση και ο άλλος υποχρεωτικά πρέπει να κάνει χωριστή δήλωση, η δέσμευση αυτή ισχύει για ένα έτος. Σε περίπτωση που επιθυμούν ξανά χωριστή δήλωση θα πρέπει να δηλώνεται ανά έτος. Αν δεν γίνει αίτηση έως τέλος Φεβρουαρίου, τότε κάνουν κοινή δήλωση.

Τέλος, πολλοί σπεύδουν να υποβάλουν αίτηση για χωριστή δήλωση λόγω οφειλών του ενός συζύγου και φοβούμενοι για «μπλοκάρισμα» στην φορολογική ενημερότητα. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει αφού και σε κοινή αλλά και σε χωριστή  φορολογική  δήλωση οι οφειλές είναι ατομικές και εκδίδεται ατομική φορολογική ενημερότητα.

Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και θα πρέπει να συμβουλεύεστε το λογιστή σας πριν προχωρήσετε σε αίτηση.

*O Αντώνης Σφίγγας είναι Λογιστής Ά’ τάξης.

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال