Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αγωνία για το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών στην Κύπρο

Κοινοποίηση

Αγωνία για το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών στην Κύπρο


Τέλος εποχής για τον Νίκο Αναστασιάδη στην Κύπρο μετά από δυο θητείες στην προεδρία

Του Αντώνη Αντζολέτου




Τέλος εποχής για τον Νίκο Αναστασιάδη στην Κύπρο μετά από δυο θητείες στην προεδρία. Τρίτη θητεία έτσι και αλλιώς δεν επιτρέπει το Σύνταγμα. Την Κυριακή το τοπίο θα ξεκαθαρίσει και πιθανότατα μια εβδομάδα μετά, με τον επαναληπτικό γύρο των εκλογών, η Κύπρος θα αλλάξει σελίδα. Στην Λευκωσία, στην πρωτεύουσα του νησιού, είναι έντονο το άρωμα της κάλπης. Οι συζητήσεις για την επόμενη ημέρα κυριαρχούν, καθώς τα διακυβεύματα είναι πολλά. Η αποτυχία επίλυσης του κυπριακού το 2017 και το αγεφύρωτο χάσμα με την Τουρκία δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για το μέλλον.

Έχουν περάσει πολλά χρόνια χωρίς διαπραγματεύσεις και τα τετελεσμένα της Άγκυρας σε Αμμόχωστο και ΑΟΖ δείχνουν πως ο Ταγίπ Ερντογάν θα προωθήσει όσο μπορεί – αν επανεκλεγεί – τη λύση των δυο κρατών και την αναβάθμιση της κατεχόμενης πλευράς της Κύπρου.  Η άτυπη μετανάστευση συζητήθηκε ιδιαιτέρως την προεκλογική περίοδο, καθώς κατ΄αναλογία στο νησί της Αφροδίτης φέρεται να φιλοξενείται ο μεγαλύτερος αριθμός παράτυπων μεταναστών στην Ευρώπη. Ζητήματα ασφάλειας υπάρχουν πολλά.  




Η Κύπρος το 2026 θα αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. και ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του νέου προέδρου είναι η αποκατάσταση της χαμένης αξιοπιστίας του νησιού μετά το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων.  Στην οικονομία η αύξηση του κόστους ζωής έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τα εργατικά σωματεία που ζητούν να επανέλθει το μέτρο της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής. Το κόστος δανεισμού αποτελεί επίσης μια από τις μελλοντικές προκλήσεις.




Ο Νίκος Χριστοδουλίδης φέρεται από το σύνολο των δημοσκοπήσεων να έχει έναν αέρα σε σχέση με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και τον ανεξάρτητο υποστηριζόμενο από το ΑΚΕΛ Ανδρέα Μαυρογιάννη. Το «μπρα ντε φερ» θα είναι σκληρό για τη δεύτερη θέση, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έφερναν πολύ τους δυο τελευταίους υποψήφιους. Βεβαίως κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το τελικό αποτέλεσμα της αυριανής κάλπης.  

Το ΔΗΣΥ περνά ήδη δύσκολες στιγμές, καθώς υπολογίζεται πως περίπου το 1/3 των ψηφοφόρων του υποστηρίζει τον «αντάρτη» Νίκο Χριστοδουλίδη. Μια πιθανή αποτυχία του να περάσει στο δεύτερο γύρο θα έφερνε πολύ μεγάλη εσωστρέφεια στον νικητή των βουλευτικών εκλογών του 2021. Όχι πως στο ΑΚΕΛ είναι καλύτερα τα πράγματα, καθώς ο Γενικός Γραμματέας, Στέφανος Στεφάνου, δεν θα βρεθεί σε καθόλου εύκολη θέση αν για τρίτη συνεχόμενη φορά αποτύχει στις προεδρικές εκλογές. Στη πολιτική σκακιέρα υπάρχει και το ΕΛΑΜ που δίνει το παρών για λογαριασμό των ακροδεξιών δυνάμεων.

Οι υποψήφιοι προσπαθούν να κινητοποιήσουν τον κυπριακό λαό να ψηφίσει και αν είναι δυνατόν η αποχή να πέσει κάτω από το 30% που είχε καταγραφεί στις προηγούμενες εκλογές.  Αν υπολογιστεί πως στο νησί περίπου το 20% των κατοίκων δεν είναι εγγεγραμμένο στους εκλογικούς καταλόγους και το 1/3 δεν προσέρχεται στις κάλπες τελικά ψηφίζουν περίπου οι μισοί. Στην Κύπρο ο πληθυσμός υπολογίζεται πως αγγίζει το ένα εκατομμύριο και στους καταλόγους των εκλογών έχουν εγγραφεί 561.033.




Δυο χιλιάδες αστυνομικοί έχουν επιστρατευτεί που θα επιτηρούν όλα τα εκλογικά κέντρα αύριο προκειμένου όλα να κυλήσουν ομαλά. Χθες το βράδυ οι υποψήφιοι έκαναν τις τελευταίες δηλώσεις τους προς τον κυπριακό λαό και από σήμερα τα κομματικά επιτελεία έχουν κατεβάσει τα μολύβια. Στην Κύπρο, οι κάλπες ανοίγουν στις 7 το πρωί, διακόπτεται η διαδικασία στις 12 για να κάνουν μία ώρα διάλειμμα οι εφορευτικές επιτροπές, και η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται στη 1 μ.μ. για να ολοκληρωθεί στις 6 μ.μ. Εκείνη την ώρα αναμένονται τα πρώτα exit polls. Ξεκάθαρη εικόνα βάσει αποτελεσμάτων αναμένεται περίπου στις 9 το βράδυ.

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα