Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Έβρος: Εγκαταλείπεται η παραγωγή σκόρδου

Κοινοποίηση

Έβρος: Εγκαταλείπεται η παραγωγή σκόρδου


Τη φετινή χρονιά μειώθηκαν κατά 50% οι εκτάσεις που καλλιεργούνται σκόρδα σε σύγκριση με πέρυσι

Σχεδόν ένας στους δύο αγρότες εγκατέλειψε τη φετινή χρονιά την καλλιέργεια του σκόρδου στον Έβρο. Πρόκειται για μία ακόμη παραδοσιακή και δυναμική καλλιέργεια της περιοχής του Έβρου, η οποία εγκαταλείπεται από τους ντόπιους παραγωγούς, επειδή είναι ασύμφορη.




Σύμφωνα με τον Αγροτικό Σύλλογο Βύσσας, τη φετινή χρονιά μειώθηκαν κατά 50% οι εκτάσεις που καλλιεργούνται σκόρδα σε σύγκριση με πέρυσι. Τα στρέμματα από 3.000 στην περιοχή πλέον είναι λιγότερα από 1.500. «Και όλα αυτά λόγω της εκτίναξης του κόστους παραγωγής και τη διατήρηση χαμηλών τιμών». Συγκεκριμένα, ενώ η τιμή του σκόρδου αυξήθηκε μόνο κατά 5% σε σχέση με πέρυσι, το κόστος παραγωγής αυξήθηκε κατά 40%.

Αυτό, όπως αναφέρει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος, είχε ως αποτέλεσμα η καλλιέργεια να εγκαταλείπεται ως ασύμφορη. Έτσι ενώ πριν λίγα χρόνια η παραγωγή κάλυπτε ένα πολύ μεγάλο μέρος της εγχώριας ζήτησης, τώρα δεν καλύπτει ούτε το 50%.




«Η κοροϊδία είναι απίστευτη καθώς από τη μια πλήττετε το αγροτικό εισόδημα ενώ από την άλλη εισάγονται σκόρδα από τρίτες χώρες στις οποίες μάλιστα γίνετε χρήση φυτοφαρμάκων που στην χώρα μας έχουν απαγορευτεί δεκαετίες τώρα και παράλληλα η Κομισιόν θεσπίζει ακόμα πιο αυστηρά όρια στα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων των εγχώριων παραγόμενων προϊόντων», επισημαίνει ο Αγροτικός Σύλλογος Βύσσας, τονίζοντας ότι «αυτή είναι η πολιτική της ΚΑΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης που με ευλάβεια εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις . Μια πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη των μεγάλων ομίλων και των εμποροβιομηχάνων. Είναι η ίδια πολιτική που κατέστρεψε την καλλιέργεια του τεύτλου, του καπνού, του σπαραγγιού».

Για όλα τα παραπάνω καλούν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να πάρει άμεσα μέτρα στήριξης των σκορδοπαραγωγών για να μπορέσουν να συνεχίσουν την καλλιέργεια και να υπάρχει στην αγορά ελληνικό σκόρδο.




Επισημαίνουν δε, την επιτακτική η ανάγκη να μειωθεί το κόστος παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος και επιδότηση των αγροεφοδίων και να εξασφαλιστούν εγγυημένες τιμές στους παραγωγούς σκόρδου που θα καλύπτουν το κόστος και θα αφήνουν ένα λογικό κέρδος.

Πηγή: gnomionline.gr

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα