Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Μαγεύει η βιοποικιλότητα της λίμνης Βιστωνίδας

Κοινοποίηση

Μαγεύει η βιοποικιλότητα της λίμνης Βιστωνίδας

Ένας επίγειος παράδεισος, η λίμνη Βιστωνίδα,ως φυσική προέκταση του Κόλπου του Πόρτο Λάγους, βρίσκεται στο μέσο ενός συμπλέγματος υγροτόπων και αποτελεί Εθνικό Πάρκο, με μεγάλη επισκεψιμότητα.




Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασιλική Μαχαίρα, εξερευνά το τοπίο και μεταφέρει την μαγευτική του εικόνα στους τηλεθεατές.  

Ο Βασίλης Τερζής, ξεναγός- μέλος κέντρου ενημέρωσης Βιστωνίδας Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., μιλώντας για την πανίδα της λίμνης, εκφράζει το πάθος του ανθρώπου που είναι δεμένος με την φύση.  

Δικαίως η εικόνα κλέβει τις καρδιές των επισκεπτών. Από την άκρη της λιμνοθάλασσας της Ξηρολίμνης, διακρίνεται ένας πληθυσμός από φοινικόπτερα, γνωστά ως φλαμίνγκο, που ψαρεύει στα νερά. Σύντομα τα ενήλικα αναμένεται να μεταναστεύσουν στους υγροτόπους της Γαλλίας και της Τουρκίας, ενώ τα ηλικίας μικρότερης των τριών ετών θα παραμείνουν στην περιοχή.

Φέτος λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών ο αριθμός των πτηνών που ξεχειμώνιασαν στα νερά της λίμνης ήταν μικρότερος εξηγεί ο κ. Τερζής.  




Στο μέσο ενός συμπλέγματος υγροτόπων που ξεκινά από το Δέλτα του ποταμού Νέστου και καταλήγει στη λίμνη Ισμαρίδα, βρίσκονται οι λιμνοθάλασσες Λάφρη, Λαφρούδα και Πόρτο Λάγους στο νομό Ξάνθης, καθώς επίσης και οι λιμνοθάλασσες Νταλιάνι, Καρατζά, Αλική, Πτελέα και Έλος στο νομό Ροδόπης.

246 σπάνια είδη πουλιών εμπλουτίζουν την βιοποικιλότητα χειμώνα- καλοκαίρι εκ των οποίων τα 150 αναπαράγονται στην περιοχή της λίμνης, αναφέρει ο κ. Τερζής. Τα πλούσια σε ψάρια και οστρακοειδή νερά, προσφέρουν τροφή στα πτηνά και η απαγόρευση του κυνηγιού βοηθά στον πολλαπλασιασμό τους, που με την σειρά του διατηρεί την ισορροπία των ειδών.   




Ανάλογα με τις βροχοπτώσεις το νερό ποικίλει. Άλλοτε λόγω ξηρασίας η θάλασσα μπαίνει στην λίμνη και τότε είναι αλμυρό, ενώ αν πέσουν βροχές τότε γίνεται γλυκό από τα ποτάμια που εκβάλουν σε αυτήν.  

Μαγεύει η βιοποικιλότητα της λίμνης Βιστωνίδας

Στην λίμνη ο μύθος εμπλέκεται με την φύση. Σύμφωνα με τον Στράβωνα, η λίμνη ήταν έργο του Hρακλή, κατά την εκτέλεση του όγδοου άθλου του, όταν έκλεψε τα άλογα του Διομήδη, βασιλιά των Βιστόνων, εξ ου και το όνομα Βιστωνίς.

Πηγή: ΕΡΤ

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα