Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Το σύνδρομο FODA, ο φόβος να ξαναβγείς ραντεβού, είναι το νέο κοινωνικό άγχος

Κοινοποίηση

Το σύνδρομο FODA, ο φόβος να ξαναβγείς ραντεβού, είναι το νέο κοινωνικό άγχος

Από τoν Λευτέρη Τρίγκα

Φεβρουάριος, η εποχή του Υδροχόου. Ο μήνας της καρδιάς και του Αγίου Βαλεντίνου. Ο «Αγιος Φεβρουάριος», το άσμα του Δήμου Μούτση και του Μάνου Ελευθερίου. Ενώ κάποιοι προετοιμάζονται πυρετωδώς να μοιράσουν τριανταφυλλένια μπουκέτα και να καταναλώσουν άφθονη σοκολάτα σε σχήμα καρδιάς, κάποιοι άλλοι αντιμετωπίζουν τον κουτσό μήνα του χειμώνα με τρόμο πιο ταιριαστό στις επιταγές του οκτωβριανού Halloween. Ο κόσμος γύρω μας διστάζει, θα το έχετε παρατηρήσει. Αυτό, σύμφωνα με ειδικούς, ονομάζεται FODA (Fear Of Dating Again) ή και Hesidating, ο φόβος να ξαναβγούμε ραντεβού – και τα «κρούσματα» έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτή η ανησυχία προέρχεται από το παρατεταμένο τραύμα και στρες της COVID-19. Τα άτομα που βιώνουν αυτό το «κράτημα» είναι συνήθως αδιάφορα προς την αναζήτηση συντρόφου ή θεωρούν ότι το ραντεβού είναι μια τρομακτική διαδικασία.




Προτού σκεφτείτε ότι είναι θέμα οπτικής ή υπερβολής, οι singles χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν ένα ναρκοπέδιο γνωριμιών χάρη στην πανδημία. Θυσίασαν γνωριμίες σε καφέ και κλαμπ και one night stands και αρκέστηκαν σε ατελείωτο chatting και βολτάδες στα πιο απίθανα μέρη της πόλης, χωρίς φιλιά και μεσογειακές αβρότητες. Η διαδικασία του ραντεβού, που προ COVID ήταν ήδη αρκετά τρομακτική, αναμοχλεύει όλες τις ανασφάλειες καθώς και την αδυναμία να δούμε και να σπάσουμε τα δυσλειτουργικά μοτίβα και τις επιλογές μας στις σχέσεις μας.

Η διαδικασία του ραντεβού, που προ COVID ήταν ήδη αρκετά τρομακτική, αναμοχλεύει όλες τις ανασφάλειες καθώς και την αδυναμία να δούμε και να σπάσουμε τα δυσλειτουργικά μοτίβα και τις επιλογές μας στις σχέσεις μας.

Τώρα, πέρα απ’ όλες αυτές τις συνηθισμένες προκλήσεις στον τομέα των νέων γνωριμιών, αφού κολλήσαμε στη δική μας μονωμένη φούσκα τα τελευταία χρόνια, έχουμε χάσει την αμεσότητα και την εμπιστοσύνη μας στην κοινωνική αλληλεπίδραση με άλλους. Η αμφιθυμία έχει χτυπήσει κόκκινο και το κοινωνικό άγχος έχει αυξηθεί σαν την τιμή του φυσικού αερίου. «Αυτό το φαινόμενο συναντάται γενικά στις πανδημίες. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού, που έχει δεχτεί την ερωτική απόρριψη, λόγω έλλειψης κοινωνικών δεξιοτήτων, φέρει ένα τραύμα. Το άτομο θεωρεί ανέφικτη διαδικασία την ανεύρεση νέου συντρόφου και συντηρεί ένα άγχος, το οποίο συντηρεί τον εαυτό του. Οχι απλά δεν θα χάσουν χρόνο για μια αμφίβολη συνάντηση, αλλά λανθασμένα θα πιστέψουν πως όλο αυτό είναι μάταιο ή ανέφικτο», σχολιάζει ο Δημήτρης Παπαδημητριάδης, ψυχίατρος και ψυχοθεραπευτής.




Ενώ όλοι περίμεναν το προηγούμενο καλοκαίρι, σαν ερωτικό μάννα εξ ουρανού, γεμάτο ξέφρενες στιγμές με ραντεβού και συναναστροφές, η πραγματικότητα δεν δικαίωσε κανέναν. Ο φόβος και η αβεβαιότητα του 2020 πιθανότατα θα διαποτίσουν τις ζωές μας ακόμη και όταν ο κόσμος απαλλαγεί μια και καλή από τα δεινά του. Κανείς δεν μπορεί να ενεργήσει όπως πριν από την πανδημία. Στη συνάρτηση φόβου μαζί με τις μάσκες, μέσα μαζικής μεταφοράς, πάρτυ, κλειστούς χώρους, βάλτε και τις σκουριασμένες κοινωνικές δεξιότητες. «Οι άνθρωποι δεν ξέρουν για τι να μιλήσουν», είπε στους «New York Times» ο Logan Ury, διευθυντής της εφαρμογής γνωριμιών Hinge. O δισταγμός και η αμηχανία είναι κοινοί προστατευτικοί μηχανισμοί στους οποίους στρέφονται οι άνθρωποι για να αντιμετωπίσουν το άγχος. Στους μεγάλους περιπάτους, με κωδικό 6, θυμάμαι νεαρό χαριτωμένο ετεροφυλόφιλο ζευγάρι να κρατά κοινωνική απόσταση στο παγκάκι του Ζαππείου, φορώντας προστατευτικές μάσκες προσώπου, με ένα μικρό σκυλί να κάθεται ανάμεσά τους, το ίδιο αμήχανο με εκείνους. Ναι, οι κοινωνικές ετικέτες συμπεριφοράς έχουν αλλάξει, η χειραψία είναι σχεδόν προσβλητική, όλοι στέκονται στωικά έξω από τα πολύβουα μπαρ, οι ερωτικοί σύντροφοι αλιεύονται από το κινητό μας, οργανικά λοιπόν (!) οι περισσότεροι ερωτεύονται διαφορετικά πλέον ή έχουν άλλες απαιτήσεις και λίγο χρόνο για να σπαταλήσουν. Ξαφνικά συνειδητοποίησαν πως η ζωή είναι μικρή για ανάξιους εραστές και ουδείς ενδιαφέρεται να μπει σε μια δέσμευση με κάποιον.

«Οι άνθρωποι δεν ξέρουν για τι να μιλήσουν», είπε στους «New York Times» ο Logan Ury, διευθυντής της εφαρμογής γνωριμιών Hinge. O δισταγμός και η αμηχανία είναι κοινοί προστατευτικοί μηχανισμοί στους οποίους στρέφονται οι άνθρωποι για να αντιμετωπίσουν το άγχος.

Και μετά τι; «Δεν χρειάζεται κανείς να σπεύσει σε συμπεριφορές αυθόρμητες, που δεν συνάδουν με την προσωπικότητά του. Το άτομο θα πρέπει να θυμηθεί πως είμαστε μέρος της πραγματικότητας. Si fueris Romae, Romano vivito more. Η συντροφικότητα είναι βασική ανάγκη, άρα δεν πρέπει να την αποστερείται. Ο έρωτας είναι ένα μεγάλο ποσοστό της ενήλικης ζωής», συνεχίζει ο κ. Παπαδημητριάδης. Eχετε κάθε δικαίωμα να αισθάνεστε FODA, αλλά δεν χρειάζεται να το αφήσετε να σας αποπροσανατολίσει αν θέλετε πραγματικά να βγείτε ραντεβού.




«Η δράση μπορεί να ξεκινάει από το laptop ή το κινητό, αλλά στο τέλος πάντα θα χρειαστεί να εκτεθείς σε καινούριες γνωριμίες, εκτός κι αν θέλεις να επιστρέψεις στις εποχές των κανονισμένων συνοικεσίων! Ραντεβού σημαίνει ρίσκο, αμφιβολία, απόρριψη, ίσως και προδοσία. Αυτή είναι η μία πλευρά. Υπάρχει όμως και η άλλη: ενδιαφέρον, περιπέτεια, εξάσκηση. Στο χέρι του καθενός είναι ποια πλευρά θα επιλέξει», λέει η δρ Νάνσυ Μαλλέρου, βραβευμένη master coach, ιδρύτρια της Life Clinic Group και του Nama Tribe. Αν, μάλιστα, ξεκινήσετε σύντομα, τότε μπορείτε σε λίγες μέρες να τρώτε κι εσείς σοκολατάκια από βελούδινο κουτί, έστω και αν χρειαστεί να πλύνετε τα χέρια σας σχολαστικά πριν το ανοίξετε.

Πηγή: Marie Claire

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα