Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Οι Ξανθιώτες που χαράσσουν τα Μονοπάτια στα Τζουμέρκα

Κοινοποίηση

Οι Ξανθιώτες που χαράσσουν τα Μονοπάτια στα Τζουμέρκα

Μια ομάδα δραστήριων νέων από την Ξάνθη , που είναι και μέλη του συλλόγου «ΠΑΣ  Αντίκα», βρέθηκε στα βουνά της Πίνδου για να αναβαθμίσει τα μονοπάτια της περιοχής.




Ο λόγος για τον Ηλία Γερμαντζίδη και την ομάδα της ROUTE οι οποίοι σε συνεργασία με τον Δ. Βορείων Τζουμέρκων εργάστηκαν μεθοδικά με σκοπό την αποκατάσταση και ανάδειξη ενός δικτύου πεζοπορικών διαδρομών συνολικού μήκους 40 χιλιομέτρων. 

«Ένα υποτυπώδες δίκτυο υπήρχε αλλά το νέο δίκτυο είναι άλλη κατάσταση – τώρα ο επισκέπτης ενημερώνεται με πινακίδες και σήμανση για τα σημεία ενδιαφέροντος ή για τα παρακλάδια που μπορεί να ακολουθήσει. Όλα αυτά με μεγαλύτερη ασφάλεια. Βλέπει τον χάρτη, ξέρει πού είναι και καταλαβαίνει πώς θα συνεχίσει την πορεία του. Έχει δομηθεί ένα safe πακέτο περιήγησης».

Φώτης Δελημήτρος, διαχειριστής του καταφυγίου των Μελισσουργών




«Πρώτα επισκεφθήκαμε την περιοχή για να καταγράψουμε τα μονοπάτια και τις εργασίες που ήταν απαραίτητες να γίνουν. Έπειτα συντάξαμε την πρόταση προς τον δήμο και αφού καταλήξαμε από κοινού στην επιλογή των διαδρομών, σχεδιάσαμε στο γραφείο μας στην Ξάνθη τον χάρτη, τις σημάνσεις κατεύθυνσης και τις ενημερωτικές πινακίδες.

Φέτος τον Νοέμβριο, επισκεφθήκαμε και πάλι την περιοχή και μείναμε ένα μήνα στο καταφύγιο των Μελισσουργών για να ολοκληρώσουμε τις εργασίες στο πεδίο. Όσο βρισκόμασταν εκεί, συναντήσαμε όλες τις εναλλαγές του καιρού -ήλιο, βροχή, χιόνια- και είχαμε την ευκαιρία να δούμε τα Τζουμέρκα σε όλες τις αποχρώσεις τους». 

Ηλίας Γερμαντζίδης, χαρτογράφος

Το VICE έκανε ένα εκτενές αφιέρωμα στο έργο τους με τίτλο 

Οι Άνθρωποι που Χαράσσουν τα Μονοπάτια στα Τζουμέρκα Είναι Case Study

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα