Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Παλαιά Πόλις: Στην Ξάνθη το fine dining το λένε μπερεκέτι!

Κοινοποίηση

Παλαιά Πόλις: Στην Ξάνθη το fine dining το λένε μπερεκέτι!


Παλαιά Πόλις: Μια γαστροταβέρνα-εστιατόριο στην Παλαιά πόλη της Ξάνθης που σερβίρει θρακιώτικο γκουρμέ.

Γράφει ο Στέφανος Τσιτσόπουλος στην Athens Voice




Το ξανθιώτικο fine dining εγώ το αποκαλώ και μπερεκέτι, δανεική λέξη που θα πει αφθονία, πλούτος και ευλογία. Εδώ βρίσκεται η γαστροταβέρνα-εστιατόριο Παλαιά Πόλις και, ως γνωστόν, στην Ξάνθη, ειδικά αυτές τις μέρες του καρναβαλιού, η πόλη σφύζει από ζωή και Αποκριά. Το λέω αυτό γιατί όταν έρθει η στιγμή για να φας σαν πασάς, δεν θα πας κάπου επειδή έμαθες πως στα στενά του παλιού οικισμού υπάρχει ένας σεφ που μαθήτευσε στο Noma ή μια Ξανθιωτοπούλα μαγείρισσα που ήρθε από το Λονδίνο όπου έμαθε να φτιάχνει γαμάτο ράμεν. Νισάφι! Στην Ξάνθη βρίσκεσαι και θρακιώτικη κουζίνα στα ντουζένια της σου προτείνω να δοκιμάσεις. 

Επιτρέψτε μου ένα ταχύρρυθμο, αφού γνωρίζω την κουλτούρα της καλά, είμαι από εδώ, βλέπετε, και δεν φαντάζεστε με πόση συγκίνηση την τελευταία φορά που ανέβηκα στα πάτρια ξαναβρήκα τις γεύσεις που ξέχασα. Οπότε με ένα σμπάρο δυο τριγώνια: Και θα ανταποδώσω τη φιλοξενία στον Νίκο και την Ελένη Κηπουρού, και θα σας τιπάρω για το καλύτερο σποτ που διαθέτει η πόλη μου. 




Λοιπόν, τα παιδιά με φίλεψαν πιάτα που είναι δύσκολο να βρω στις ξενιτιές της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, όπου βολοδέρνω· ακούγομαι σαν Βασιλάκης Καΐλας, όμως μου λείπει το θρακιώτικο γκουρμέ. Μπειτί τοπτσή θα πει μοσχαράκι με μελιτζάνα, φέτα, πιπεριές και σάλτσα ντομάτας. Σαράι ταούκ σημαίνει κομματάκια κοτόπουλου με μπεσαμέλ γιαουρτιού και κουσκουσάκι σε ατομική γάστρα. Γιαουρτλού κεμπάπ θα πει αυτό που κατάλαβες. Ατζέμ πιλάφι με κομματάκια αρνιού, με ρύζι και αγνό βούτυρο και χουνκιάρ μπεγιεντί με κομματάκια μοσχαριού και αρνιού on the mix με πουρέ μελιτζάνας, θα πει πως σου συστήνω μερικά μόνο από τα πιάτα αυτής της ιδιαίτερης γαστροταβέρνας-εστιατορίου. Πιάτα που σημαίνει καλωσορίσες σε μια πόλη, όπου οι δυο Θεοί της δεν ανταμώνουν μόνο στο παζάρι ή σε δρόμους με ορθόδοξες εκκλησίες και μουσουλμανικά τζαμιά αντάμα, αλλά διασταυρώνονται και στην τοπική κουζίνα: γιαπράκια με κιμά και σάλτσα αυγολέμονο, γκιουζλεμέδες με πετιμέζι, γραβιέρα Ροδόπης παναρισμένη με βρώμη και παπαρουνόσπορο με πετιμέζι, καβουρμάς με ντομάτα και παραδοσιακό κασέρι Ξάνθης Π.Ο.Π, να τι να δοκιμάσεις για να νιώσεις τι πάει να πει αξεπέραστη θρακιώτικη κουζίνα. 

Παλαιά Πόλις: Στην Ξάνθη το fine dining το λένε μπερεκέτι!

Παλαιά Πόλις: Στην Ξάνθη το fine dining το λένε μπερεκέτι!

Παλαιά Πόλις: Στην Ξάνθη το fine dining το λένε μπερεκέτι!

Παρδόν με τη συγκινησιακή φόρτιση, βρίσκομαι όμως στην πόλη μου και η ταβέρνα-εστιατόριο Παλαιά Πόλις τολμά να με φιλέψει, εμένα τον ταξιδιώτη αλλά και τον ντόπιο συνάμα, μια κουζίνα ακομπλεξάριστη, κοσμοπολίτικη και παιχνιδιάρα. Λίγο παρακάτω θα εξηγήσω ακριβώς τι εννοώ, καθώς τώρα όλα τα παραπάνω πιάτα προτείνω να τα συνοδέψετε επίσης με ντόπια κρασιά. Ξανθιώτικα κρασιά, με την υπογραφή του Θρακιώτη οινοποιού Βουρβουκέλη: ροζέ, κόκκινα, άσπρα, ασύρτικα, μαλαγουζιές, μαυρούδια και Λημνιά, τα κρασιά του Βουρβουκέλη στο κελάρι της Παλαιάς Πόλης, μαζί φυσικά με όλη την προίκα του Νίκου και της Ελένης Κηπουρού, που συγκέντρωσαν στο κελάρι του εστιατορίου τους 200 και βάλε ετικέτες από όλη την γκάμα του ελληνικού αμπελώνα, μαρτυρούν πως εδώ είναι Θράκη, δεν είναι παίξε γέλασε: αυτάρκεια, δυνατές και ανόθευτες πρώτες ύλες σε περιμετρική απόσταση και κουζίνα που παρακολουθεί τις εποχές. 




Ώρα για μια προσωρινή διακοπή από τα τερψιλαρύγγια, για να στρέψω το φόκους σας στην ατμόσφαιρα του μέρους. Δείτε το και υπό μορφή μικρής ιστορικής ξενάγησης, αφού η Παλαιά Πόλις στεγάζεται εντός ενός ιδιαίτερου κτιρίου και θεωρώ πολύ σημαντική, εκτός από την υψηλή κουζίνα της Ελένης και του Νίκου Κηπουρού, και τη δουλειά που έκαναν η Τίνα με τον πατέρα της Πέτρο Κονταρίδη, από το τοπικό γραφείο Kontaridis architects-engineers. Σεβόμενοι τη βαθιά ιστορία της Ξάνθης αλλά και του συγκεκριμένου σημείου, η Τίνα και ο Πέτρος διαμόρφωσαν έναν χώρο που όχι μόνο αναπολεί τα βάθη του αρχιτεκτονικού ξανθιώτικου χρόνου, αλλά και τα επαναφέρει αυτούσια στο τώρα. Γιατί όχι, στην Ξάνθη που θα βρεθείτε αυτές τις μέρες, καλό είναι εκτός από το γλέντι και τις χαρές, να μπείτε και στην αρχιτεκτονική φιλοσοφία του οικισμού της διάσημης Παλιάς Ξάνθης. 

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα