Πυροσβέστες από τη Θράκη σώζουν ζωές στα ερείπια της Τουρκίας

Πυροσβέστες από τη Θράκη σώζουν ζωές στα ερείπια της Τουρκίας

Ενισχύεται με επιπρόσθετες δυνάμεις η ελληνική αποστολή που συνδράμει στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην Τουρκία για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών από τις ισχυρότατες σεισμικές δονήσεις, που έπληξαν τις νότιες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της πολιτικής προστασίας, κατόπιν εντολής του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και σε άμεση συνεννόηση με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, αναχωρεί τις αμέσως επόμενες ώρες για τις σεισμόπληκτες περιοχές ομάδα με 15 πυροσβέστες από τη 2η ΕΜΑΚ, με έναν διασωστικό σκύλο και δύο οχήματα.

Ανάμεσα στους πυροσβέστες οι οποίοι θε μεταβούν τις επόμενες ώρες στην Τουρκία προκειμένου να συνδράμουν είναι και δύο Έβριτες.

Πρόκειται για τον Γιουσούφ Πήτσκα ο οποίος υπηρετεί στην Πυροσβεστική της Κομοτηνής και έχει καταγωγή από το Δέρειο ο οποίος θα πάει ως μεταφραστής αλλά και για τον Ξενιτίδη Γιώργος από τον Έβρο ο όποιος υπηρετεί στην ΕΜΑΚ της Κομοτηνής.

Παράλληλα έχουν συγκεντρωθεί υλικά της ΕΜΑΚ από όλη την Ελλάδα και θα μεταφερθούν με λεωφορεία και φορτηγά στις πληγείσες περιοχές.

Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός, ανέφερε πως μέχρι στιγμής η 1η ΕΜΑΚ, μαζί με το ΕΚΑΒ, έχει καταφέρει συνολικά να βγάλει ζωντανούς από τα ερείπια τέσσερις ανθρώπους. Χθες διέσωσαν τρεις, μεταξύ των οποίων και ένα κοριτσάκι, με την εν λόγω επιχείρηση να καταγράφεται σε ένα άκρως συγκινητικό βίντεο.

«Σήμερα το πρωί είχαμε τη δραματική διάσωση ενός ακόμη νεαρού ατόμου. Επομένως, έχουμε φτάσει, αισίως, σε έναν αριθμό τεσσάρων διασωθέντων. Επιπλέον, έχουμε ανασύρει τρεις νεκρούς» δήλωσε ο κ. Αρτοποιός.

Να σημειωθεί πως ελληνική αποστολή έχει στρατοπεδεύσει σε ανοιχτό σημείο σε απόσταση περίπου 6 χιλιομέτρων από τον τόπο της καταστροφής και των ερευνών διάσωσης, τον οποίο επέλεξαν μόνοι τους, καθώς άλλος χώρος που τους προτάθηκε κρίθηκε ακατάλληλος, ενώ μετά από αίτημα προς την Πολιτική Προστασία της Τουρκίας τους έχουν χορηγηθεί δύο βαν μεταφοράς προσωπικού με τα καύσιμα τους και ότι άλλα εφόδια ζήτησαν.

Στο σημείο που κατασκήνωσαν οι Έλληνες ακολούθησε και ελβετική αποστολή διάσωσης και αναμενόταν και η αποστολή από την Ιταλία. 

Πηγή: e-evros.gr

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال