Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σεισμός Τουρκία: Πάνω από 8.300 οι νεκροί – Τεράστια ανθρωπιστική κρίση

Κοινοποίηση

Σεισμός Τουρκία: Πάνω από 8.300 οι νεκροί - Τεράστια ανθρωπιστική κρίση

Αμείωτες συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης για όσους παραμένουν εγκλωβισμένοι για τρίτο εικοσιτετράωρο κάτω από τα συντρίμμια, μετά τον φονικό σεισμό της Δευτέρας στην νότια Τουρκία και βόρεια Συρία.




Οι νεκροί στις δύο χώρες, ξεπερνούν τους 8.300, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν πως 5.894 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα από την ισχυρή σεισμική δόνηση, ενώ άλλοι 2.470 στη Συρία, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό σε 8.364 νεκρούς.

Οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά, καθώς πολλοί άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια.

Όσο περνάει ο χρόνος, το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης γίνεται πιο ξεκάθαρο και οι υπηρεσίες αρωγής προειδοποιούν για τις δυσκολίες τόσο στην προσέγγιση των επιζώντων όσο και στην περίθαλψη των τραυματιών.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες σε 10 επαρχίες.




Χώρες και οργανισμοί από όλο τον κόσμο έχουν ανταποκριθεί στην κρίση στέλνοντας αποστολές στις πληγείσες περιοχές, χρήματα και εξοπλισμό. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λένε ότι έχουν 500 υπαλλήλους που εργάζονται στη Συρία — μερικοί από τους οποίους έχασαν μέλη της οικογένειάς τους στον σεισμό. Το ΝΑΤΟ είπε ότι τα μέλη του στέλνουν περισσότερους από 1.400 στελέχη έκτακτης ανάγκης και μια ομάδα διάσωσης των ΗΠΑ αναμένεται να προσγειωθεί στην τουρκική πόλη Άδανα την Τετάρτη. Εν τω μεταξύ, τα αγαπημένα σκυλιά διάσωσης του Μεξικού κατευθύνονται επίσης προς την Τουρκία.

Οι συνθήκες ψύχους που επικρατούν, επηρεάζουν τις προσπάθειες διάσωσης. Οι μετασεισμοί συνιστούν επίσης πιθανό κίνδυνο — τουλάχιστον 125 μεγέθους 4,0 και άνω έχουν σημειωθεί από τον σεισμό 7,8 Ρίχτερ που έπληξε τη νότια Τουρκία τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ. Αν και η συχνότητα και το μέγεθός τους μειώνονται, οι μετασεισμοί 5,0 έως 6,0+ εξακολουθούν να είναι δυνατοί και ενέχουν κίνδυνο πρόσθετων ζημιών σε υποβαθμισμένες κατασκευές και συνεχή απειλή για τις ομάδες διάσωσης και τους επιζώντες.




Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι έως και 23 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να πληγούν από τον σεισμό. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δεινή στη Συρία, όπου ο ΟΗΕ λέει ότι σχεδόν το 70% του πληθυσμού χρειαζόταν ανθρωπιστική βοήθεια πριν από τον σεισμό – ένα ζήτημα που επιδεινώθηκε από την τραγωδία. Η ζημιά προκάλεσε προσωρινή διακοπή της διασυνοριακής βοήθειας του ΟΗΕ στη Συρία, με τις ανθρωπιστικές ομάδες του ΟΗΕ να διερευνούν όλες τις οδούς για να φτάσουν σε όσους το έχουν ανάγκη. Εν τω μεταξύ, τα νοσοκομεία στην πληγείσα από τον πόλεμο Συρία είναι «εντελώς υπερφορτωμένα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNICEF στο Χαλέπι.

cnn.gr

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα