Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μερικές συμβουλές για την στεγανοποίηση της ταράτσας και την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού

Κοινοποίηση

Μερικές συμβουλές για την στεγανοποίηση της ταράτσας και την   ενεργειακή απόδοση του σπιτιού

Το ζεστό και ξηρό κλίμα στις μεσογειακές χώρες όπως και στην Ελλάδα μας κάνει να σκεφτούμε πώς θα μειώσουμε τη μεταφορά θερμότητας και υγρασίας και θα βελτιώσουμε την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού μας. Η στέγη είναι ένα σημαντικό στοιχείο ενός σπιτιού και θα μας ενδιέφερε πολύ να διασφαλίσουμε τη στεγανοποίηση της, για να αποφύγουμε τυχόν διαρροές. Θα πρέπει να  διασφαλίσουμε της σωστή κλίση αν πρόκειται για κεραμοσκεπή, την σωστή εγκατάσταση υδρορροών και την χρήση στεγανωτικών μεμβρανών. Επίσης μετά από την κατασκευή χρειάζεται τακτική επιθεώρηση για να προλάβουμε τυχόν διαρροές στο μέλλον.

Η κατασκευή ενός σπιτιού μπορεί να είναι μια πολύπλοκη διαδικασία αλλά η συνεργασία με έναν επαγγελματία που ειδικεύεται στις θερμομόνωση και την στεγανοποίηση ταράτσας, μπορεί να μας βοηθήσει να διασφαλίσουμε ότι το σπίτι μας θα είναι ενεργειακά αποδοτικό και ότι θα διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά τους υδάτινους πόρους.

Η επιλογή των υλικών για την στεγανοποίηση της ταράτσας είναι πολύ σημαντική και ενδιαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία. Όλα έχουν να κάνουν με την ηλικία του σπιτιού και με την κατασκευή της οικοδομής. Ο έμπειρος τεχνίτης θα καταλάβει αμέσως τα υλικά που θα χρειαστούν προκειμένου να γίνει μία σωστή στεγανοποίηση που θα αντέξει στο χρόνο. Επίσης πέρα από μία κατοικία, σε πολλές πολυκατοικίες αντιμετωπίζεται το ίδιο πρόβλημα. Οι ιδιοκτήτες στον πάνω όροφο αντιμετωπίζουν τον περισσότερο κίνδυνο, με το νερό της ταράτσας να θέλει να εισχωρήσει στο διαμέρισμα και να προκαλέσει μεγάλη ζημιά. Η υγρασία δεν θα κάτσει στους πάνω ορόφους αλλά πολλές φορές θα κατέβει κάτω γλύφοντας τους διπλανούς στίχους.  

Όταν έχουμε κεραμοσκεπή το βασικό υπόστρωμα θα πρέπει να στεγανοποιείται από ειδικές μεμβράνες και μονωτικά υλικά. Δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις συναντάμε κάτω από κεραμοσκεπές μόνο μπάζα και τίποτα άλλο. Είναι μία κακή πρακτική που έχουμε συναντήσει σε πολλές ταράτσες σπιτιών και πραγματοποιείται από πολλούς εργολάβους προκειμένου να μειωθεί το κόστος της κατασκευής. 

Σε ταράτσες με κεραμίδια χρησιμοποιούνται κατάλληλες υδρορροές για να φεύγει το νερό από τα κεραμίδια στα τελειώματα και ειδικά όταν υπάρχουν να κανονίσετε ασκήσεις. Για την στεγανοποίηση χρησιμοποιούνται ειδικά μονωτικά υλικά στα τελειώματα και γύρω-γύρω όπως και στους τοίχους για να μην βρει υγρασία τρόπο να περάσει στα κάτω διαμερίσματα. Αν υπάρχει ορμή διαστολής κάτω από τη σκεπή θα πρέπει και σε αυτή να τοποθετηθεί ειδικό υλικό ελαστομερές το οποίο να αντέχει στις δοκίμασες της θερμοκρασίας και στους σεισμούς. Οποιαδήποτε  ρωγμή υπάρχει γύρω γύρω και πάνω στην πλάκα θα πρέπει να σφραγιστεί με το κατάλληλο υλικό. Η τοποθέτηση μεμβρανών στην σκεπή, όπως συνθετικά υποστρώματα ή συστήματα στέγης από καουτσούκ, μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή ζημιών από το νερό και στη βελτίωση της ανθεκτικότητας της οροφής. Ο εξαερισμός στην σκεπή είναι σημαντικός για να μην υπάρχει κίνδυνος ζημιάς από το νερό λόγω συσσώρευσης υγρασίας.

Για μονώσεις ταρατσών που δεν έχουν κεραμίδι, η διαδικασία είναι πιο σύντομη και λιγότερο δαπανηρή. Εδώ είναι μερικά πρόσθετα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απομόνωση ταράτσας:

Μεμβράνες στέγης: Μεμβράνες στέγης, όπως EPDM (μονομερές αιθυλενοπροπυλενοδιενίου) ή PVC (πολυβινυλοχλωρίδιο), μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αδιαβροχοποίηση της βεράντας και την αποφυγή ζημιών από το νερό.

Σφραγιστικά σιλικόνης ή πολυουρεθάνης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να γεμίσουν κενά και να αποτρέψουν τη διείσδυση νερού στην επιφάνεια της ταράτσας.

Ανθεκτικά υλικά για επίστρωση της ταράτσας όπως είναι τα κεραμικά πλακάκια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της επιφάνειας της βεράντας και τη μείωση των απαιτήσεων στην συντήρηση. 

Χρησιμοποιώντας αυτά τα υλικά και ενσωματώνοντας αποτελεσματικές μεθόδους στεγανοποίησης στην ταράτσα, μπορείτε να συμβάλετε στην ανθεκτικότητα της κατά το πέρας του χρόνου. Ωστόσο, είναι πάντα καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία για να αποφασίστε ποια θα είναι τα πιο αποτελεσματικά υλικά που θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε για τη δική σας περίπτωση. 

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα