Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

«Άναξ»: To χρυσό ελαιόλαδο των δικηγόρων που ρίζωσαν στην Ξάνθη

Κοινοποίηση

«Άναξ»: To χρυσό ελαιόλαδο των δικηγόρων που ρίζωσαν στην Ξάνθη

Mία ακόμη σημαντική αναγνώριση έρχεται να προστεθεί για την νεαρή Ξανθιώτικη ελαιουργία της οικογένειας Χελιδώνη, με το εξαιρετικό παρθένο «Άναξ» να κερδίζει πανηγυρικά χρυσό βραβείο στο διαγωνισμό Olive Oil Trophy που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Detrop- Oenos 2023.

Εκεί, η οικογένεια των δικηγόρων από την Ξάνθη, που μπήκε με αποφασιστικότητα στο δρόμο του λαδιού, απέδειξε ότι ποιοτικά τουλάχιστον, μπορεί… να τα βάλει στα ίσα με την παγκόσμια υπερδύναμη στο ελαιόλαδο Ισπανία, αξιοποιώντας μία δική της ποικιλία ελιάς, την Αrbequina.




Η ιστορία του κτήματος Χελιδώνη και του «Άναξ EVOO», έχει την ιδιαίτερη γοητεία της, όπως ακριβώς την αφηγήθηκαν στο makthes.gr τα αδέλφια Αντώνης και Τατιάνα Χελιδώνη, δικηγόροι και οι δύο, με τον Αντώνη να έχει αναλάβει την ευθύνη της καλλιέργειας και της παραγωγής και την Τατιάνα, τις πωλήσεις και το μάρκετινγκ.

Ωστόσο η ιστορία της μικρής οικογενειακής ελαιοπαραγωγικής επιχείρησης, που δεν έχει καν συμπληρώσει την πρώτη δεκαετία ζωής της, είχε άλλους εμπνευστές και πρωτεργάτες. Το εγχείρημα δημιουργίας ελαιώνα για την παραγωγή ποιοτικού ελαιόλαδου, ξεκίνησε ο πατέρας της οικογένειας κ. Μιχάλης Χελιδώνης, δικηγόρος και αυτός, μαζί με τη σύζυγό του, Δήμητρα.




Οι αγροτικές καταβολές, η αγάπη για τη γη, που ο Μιχάλης Χελιδώνης έφερνε από τη Σαμαρίνα και η Δήμητρα Χελιδώνη από τη Λάρισα, ήταν συνοδοί του ζευγαριού στην Ξάνθη, την πόλη όπου ζούνε και δημιουργούνε για πολλά χρόνια και, όπου τώρα, με τον ελαιώνα και τις περίπου 10.000 ρίζες ελιάς, ρίζωσαν για τα καλά.

Οι πρώτες φυτεύσεις Αrbequina έγιναν πριν επτά χρόνια σε μια πλαγιά των Αετόλοφων Ολβίου, νοτιοδυτικά της πόλης της Ξάνθης. Εκεί, σε έκταση περίπου 80 στρεμμάτων γης, δημιουργήθηκε μία υπέρπυκνη φυτεία από αυτά τα ανθεκτικά στο ψύχος λιόδεντρα που δίνουν ένα αρωματικό, φρουτώδες ελαιόλαδο.

Με το «Άναξ» η οικογένεια Χελιδόνη ενισχύει την ελαιοκαλλιέργεια και την παραγωγή ποιοτικού λαδιού στη Θράκη, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει κάνει μεγάλα βήματα με τις αξιοθαύμαστες προσπάθειες ελαιοκαλλιεργητών.




Από την πρώτη ημέρα ακολουθούνται ήπιες καλλιεργητικές μέθοδοι, ενώ ήδη το κτήμα βρίσκεται στο μεταβατικό στάδιο προς τη βιολογική καλλιέργεια και εκτιμάται ότι τον Σεπτέμβριο της φετινής χρονιάς το «Άναξ» θα πάρει και την πιστοποίηση του βιολογικού προϊόντος. Άλλωστε, επειδή ακόμη δεν έχει τη βούλα της πιστοποίησης, φέτος συμμετείχε ως συμβατικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στο Olive Oil Trophy.

Ωστόσο, το «Άναξ» με το που βγήκε πριν δύο χρόνια στην αγορά, κατάφερε να αποσπάσει, όχι μόνο θετικά σχόλια, αλλά και βραβεία. Έτσι, στο London International Olive Oil Competition του 2021, πήρε χάλκινο βραβείο , επίσης βραβεύτηκε από το Παγκόσμιο Κέντρο Ελιάς για την Υγεία, ενώ κατατάχθηκε στα 50 καλύτερα ελαιόλαδα του 2022, από το περιοδικό Ελαίας Καρπός.




Να σημειωθεί ότι το «Άναξ» είναι αγουρέλαιο, που παράγεται με τη μέθοδο της ψυχρής έκθλιψης. Έχει εξαιρετικά χαμηλή οξύτητα (0,17%), χωρίς καμία πρόσμιξη, είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες και ιδιαίτερα στην ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη, οι οποίες έχουν αντικαρκινική δράση και βρίσκονται σε υψηλότατο ποσοστό (481,60 mg/Kg), με αποτέλεσμα οι συνολικές πολυφαινόλες να είναι υπερδιπλάσιες.

Όμως κάθε προϊόν καταναλωτικό, έχει στόχο την αγορά και το ‘Άναξ’, με πολύ συστηματική δουλειά από τον Αντώνη και την Τατιάνα Χελιδώνη, εξάγεται ήδη σε Αυστρία, Ελβετία, Σουηδία και Πολωνία, ενώ μετά από επιτυχημένη συνεργασία με chefs εστιατορίων στη Γερμανία, τα δύο αδέλφια σκέπτονται να το διαθέτουν και μέσω της Amazon.

Προς το παρόν διατίθεται σε γυάλινες συσκευασίες των 500 και 750 ml και σε μεταλλική των 5 λίτρων, την οποία και προτιμούν οι Έλληνες καταναλωτές, ενώ το επόμενο διάστημα, όπως είπε ο Αντώνης Χελιδώνης, θα στηθεί και το e-shop για να αναπτυχθούν οι διαδικτυακές πωλήσεις.

Πηγή: Μακεδονία

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα