Παρασκευή, 15 Μαρτίου, 2024

Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις – Δικαιούχοι και ποσά

Κοινοποίηση

Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις – Δικαιούχοι και ποσά

Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται η προδημοσίευση του οδηγού για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη στέγη» τις επόμενες εβδομάδες, ενώ από την περασμένη Τετάρτη είναι σε λειτουργία η πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ για τα αιτήματα σύνδεσης φωτοβολταϊκών συστημάτων με το ηλεκτρικό δίκτυο.

Σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, η πύλη για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη στέγη» αναμένεται να ανοίξει έως τα μέσα του Μαρτίου.




Ο ΔΕΔΔΗΕ ετοιμάζει την πλατφόρμα για την υποβολή αίτησης υπαγωγής στο πρόγραμμα επιδότησης για την οποία προϋπόθεση θα είναι να έχει υποβληθεί Σύμβαση Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και να μην έχει ενεργοποιηθεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός πριν από την υποβολή της αίτησης για χρηματοδότηση.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στις στέγες», είναι 150 εκατ. ευρώ ενώ το κυβερνητικό επιτελείο έχει εξαγγείλει την κάλυψη 300.000 νοικοκυριών. Το πρόγραμμα εκτιμάται ότι τελικά θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις, πιθανώς και σε τρεις, ανάλογα με τα κονδύλια που θα εξασφαλίζονται.

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, οι οικιακοί καταναλωτές θα κινηθούν στους 120.000, οι αγρότες στους 90.000 και οι επιλέξιμες επιχειρήσεις στις 90.000.

Οι επιδοτήσεις




Το ποσοστό της επιδότησης θα καθοριστεί βάσει εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων, ωστόσο θα ξεκινά από 40% και θα φτάνει 60%, με το μεγαλύτερο ποσοστό να κατευθύνεται στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ).

Ειδικότερα εκτιμάται πως για τους οικιακούς καταναλωτές οι επιδοτήσεις θα δοθούν μόνο σε φωτοβολταϊκά συστήματα με μπαταρία.

Η ενίσχυση θα καλύπτει πλήρως το κόστος της μπαταρίας και ένα ποσοστό από το φωτοβολταϊκό σύστημα ενώ οι επιδοτήσεις για φωτοβολταϊκά χωρίς μπαταρίες θα δοθούν μόνο σε ευάλωτα νοικοκυριά. Οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) θα λάβουν επιδότηση 60% ενώ για επιχειρήσεις και αγρότες θα υπάρχει πλαφόν επιδότησης έως 40%, ενώ τα φωτοβολταϊκά δεν θα χρειάζεται να συνοδεύονται από μπαταρίες.

Στην περίπτωση επιδότησης αγροτών, τα φωτοβολταϊκά συστήματα θα λειτουργούν με ενεργειακό συμψηφισμό (net-metering).

Η επιδότηση αναμένεται να καλύπτει το 100% του κόστους της μπαταρίας ενώ θα καλύπτεται ένα μικρό ποσοστό (περίπου 30%) των εξόδων για το φωτοβολταϊκό σύστημα που θα αφορά τις υπηρεσίες για την εγκατάστασή του και όχι τον εξοπλισμό.




Σχετικά με τα αγροτικά φωτοβολταϊκά θα επιδοτούνται με 40%, δίχως να υφίσταται η υποχρέωση εγκατάστασης μπαταρίας.

Οι ωφελούμενοι

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη λίστα των ωφελούμενων θα εξαιρεθούν οι επιχειρήσεις, οι οποίες θα υπαχθούν σε άλλο πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν τα νοικοκυριά και οι αγρότες, ενώ το ύψος της επιδότησης θα κυμανθεί από 40% έως 60%.

Ειδικότερα, ένα οικιακό σύστημα θα ενισχύεται για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού, μέγιστης ισχύος έως 10 kW (κιλοβάτ) εάν διαθέτει τριφασική παροχή, με την υποχρέωση εγκατάστασης και μπαταρίας για αποθήκευση ενέργειας, αντίστοιχης χωρητικότητας.

Εάν ένα νοικοκυριό εγκαταστήσει ένα σύστημα 9 kW, θα πρέπει να τοποθετήσει και μπαταρία 9 kWh (κιλοβατώρα). Στην περίπτωση που η παροχή είναι μονοφασική, τότε λόγω και των περιορισμών που θέτει για λόγους ασφαλείας ο ΔΕΔΔΗΕ, θα επιδοτείται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού έως 5 kW με μπαταρία έως 5 kWh. Η παράλληλη εγκατάσταση συσσωρευτών θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο οικονομικό όφελος για τους καταναλωτές.

Από την υποχρέωση εγκατάστασης μπαταρίας θα εξαιρούνται τα ευάλωτα νοικοκυριά, τα οποία θα μπορούν να επιδοτηθούν για απλό net metering έως και 60%.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα