Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Προστασία όλων των καταθέσεων της Silicon Valley Bank ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ

Κοινοποίηση

Προστασία όλων των καταθέσεων της Silicon Valley Bank ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έλαβε έκτακτα μέτρα την Κυριακή για να σταματήσει μια πιθανή τραπεζική κρίση μετά την ιστορική αποτυχία της Silicon Valley Bank, διαβεβαιώνοντας τους καταθέτες του υπό εκκαθάριση χρηματοπιστωτικού ιδρύματος ότι θα τουε επιτρέψουν να ανακτήσουν το σύνολο των καταθέσεών τους ήδη από σήμερα Δευτέρα, απόφαση κάθε άλλο παρά συνηθισμένη, η οποία έχει σκοπό να καθησυχαστούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις.

Το μέτρο ανακοινώθηκε από την υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν από κοινού με την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα (Fed) και την ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης των καταθέσεων (FDIC), έπειτα από διαβούλευση με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.




Η ανακοίνωση ήρθε εν μέσω φόβων ότι οι παράγοντες που προκάλεσαν την πτώχευση της τράπεζας με έδρα τη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια θα μπορούσαν να εξαπλωθούν και λίγες μόνο ώρες πριν από την έναρξη των συναλλαγών στην Ασία. Οι ρυθμιστικές αρχές είχαν εργαστεί όλο το Σαββατοκύριακο για να προσπαθήσουν να βρουν έναν αγοραστή για την τράπεζα, η οποία ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική χρεοκοπία στην ιστορία. Αυτές οι προσπάθειες φάνηκε να απέτυχαν από την Κυριακή.

Το Υπουργείο Οικονομικών, η Federal Reserve και η FDIC δήλωσαν την Κυριακή ότι όλοι οι πελάτες της Silicon Valley Bank θα προστατεύονται και θα έχουν πρόσβαση στα κεφάλαιά τους και ανακοίνωσαν μέτρα που έχουν σχεδιαστεί για την προστασία των πελατών της τράπεζας για να αποφευχθεί η αβεβαιότητα στο άνοιγμα της τραπεζικής αγοράς και των κεφαλαιαγορών τη Δευτέρα.

Μέχρι την ανακοίνωση, υπήρχε διάχυτος φόβος μεταξύ των καταθετών της Silicon Valley Bank, καθώς η ομοσπονδιακή ασφάλιση καλύπτει μόνο έως και 250.000 δολάρια και περισσότερο από το 90% των καταθέσεων της τράπεζας ήταν πάνω από αυτό το όριο.




Οι εποπτικοί φορείς των ΗΠΑ κλείνουν τη Signature Bank

Ο εποπτικός φορέας του χρηματοπιστωτικού τομέα στη Νέα Υόρκη (NYDFS) ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι πήρε στην κατοχή του τη Signature Bank, που εδρεύει στη μεγαλούπολη, και ότι διαχειριστής της πτώχευσής της είναι η ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης των καταθέσεων (FDIC).

Ως την 31η Δεκεμβρίου 2022, στη Signature Bank ήταν αποταμιευμένο ποσό που αθροιστικά ανερχόταν σε 88,59 δισεκατομμύρια δολάρια, διευκρίνισε ο φορέας. Πρόκειται για τη δεύτερη τράπεζα των ΗΠΑ που καταρρέει σε μερικές ημέρες.

Η Signature Bank δεν απάντησε αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς της ζήτησε κάποιο σχόλιο.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ διαβεβαίωσε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε από κοινού με τους δύο προαναφερθέντες εποπτικούς φορείς ότι όλοι οι καταθέτες της Signature Bank θα λάβουν τα χρήματά τους στο ακέραιο και ότι «δεν θα υποστεί καμία ζημία ο φορολογούμενος».

Είχε σημάνει συναγερμός στις αγορές

Νωρίτερα είχε σημάνει συναγερμός  στις παγκόσμιες αγορές, μετά την κατάρρευσης της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ.




Με το βλέμμα να είναι στραμμένο στις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διατηρεί μια στάση αναμονής και περιμένει με τη σειρά του τις αποφάσεις της Ουάσινγκτον.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανέφερε ότι παρακολουθεί τις πιθανές επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, αλλά τόνισε ότι είναι βέβαιο ότι η Ουάσινγκτον λαμβάνει τα κατάλληλα ρυθμιστικά μέτρα.

«Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και τις πιθανές επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο Reuters.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, η Τζάνετ Γιέλεν, έσπευσε να κάνει μια γενική δήλωση ότι οι καταθέτες δεν θα πρέπει να φοβούνται ότι θα χάσουν την πρόσβαση στα χρήματά τους και ότι οι αρμόδιες αρχές εργάζονται στην κατεύθυνση αυτή.

Το ενδιαφέρον στρέφεται στις ενέργειες των αμερικανικών αρχών και τις κινήσεις για εξαγορά της πτωχευμένης τράπεζας και τη δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο.




Η Ομοσπονδιακή Αρχή Ασφάλισης Καταθέσεων (Federal Deposit Insurance Corporation – FDIC) έχει κινητοποιηθεί για να καλύψει τις απαιτήσεις των καταθετών και σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν στα αμερικανικά ΜΜΕ έχει ρευστοποιήσει τα μισά από τα διαθέσιμα της SVB, προκειμένου να επιστρέψει στους καταθέτες μέχρι 250.000 δολάρια (που είναι το ποσό μιας εγγυημένης κατάθεσης) τη Δευτέρα και μέχρι το 50% του υπολοίπου τους σε 1-2 μέρες

Από την άλλη, στην Βρετανία παρατηρείται μεγαλύτερη κινητικότητα. Η Royal Group, μια επενδυτική εταιρία που ελέγχεται από έναν αξιωματούχο της βασιλικής οικογένειας του Άμπου Ντάμπι, εξετάζει το ενδεχόμενο να αναλάβει τα ηνία του θυγατρικής εταιρίας της Silicon Valley στην Βρετανία. Σύμφωνα με το Βloomberg, μάλιστα, οι συζητήσεις φαίνεται να είναι σε προχωρημένο στάδιο.

Αυτό που τρομάζει είναι ότι η SVB δεν είναι το μόνο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με αυτό το πρόβλημα, μεταδίδει το CNN. Οι αμερικανικές τράπεζες είχαν απώλειες 620 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε “μη πραγματοποιηθείσες ζημίες” (περιουσιακά στοιχεία οι τιμές των οποίων έχουν μειωθεί αλλά δεν έχουν πουληθεί ακόμα) στα τέλη του 2022, σύμφωνα με την FDIC.




Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ που είναι μέλος της Επιτροπής Τραπεζών της Γερουσίας, δήλωσε ότι δεν θα υποστηρίξει ενδεχόμενη προσπάθεια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την οικονομική διάσωση της τράπεζας Silicon Valley Bank (SVB).

“Δεν είμαι έτοιμος να τους προσφέρω μία οικονομική διάσωση σε οποιαδήποτε διάσταση μπορώ να φανταστώ”, δήλωσε ο Μενέντεζ στην εκπομπή “Meet the Press” του τηλεοπτικού δικτύου NBC.

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα