Σάββατο, 9 Μαρτίου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης: «Να σταματήσουμε την ιδιωτικοποίηση του νερού»

Κοινοποίηση

ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης: «Να σταματήσουμε την ιδιωτικοποίηση του νερού»

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης με θέμα την ιδιωτικοποίηση του νερού τονίζονται τα εξής: 

Η κυβέρνηση της ΝΔ λίγο πριν αποχωρήσει από την διακυβέρνηση της χώρας εκποιεί τη δημόσια περιουσία. Με πολυνομοσχέδιο που έχει φέρει προς ψήφιση στη Βουλή παρακάμπτει τις συνταγματικές επιταγές και παραβλέπει πλείστες δικαστικές αποφάσεις του ΣτΕ για τη διατήρηση του δημοσίου ελέγχου, σε ένα κοινωνικό αγαθό όπως είναι το νερό, παρά τις αντιδράσεις από θεσμικούς φορείς και εργαζόμενους για τις οποίες και πάλι αδιαφορεί.




Έχοντας ήδη την οδυνηρή εμπειρία του ξεπουλήματος της ΔΕΗ σε ιδιώτες, ξέρουμε ότι η ιδιωτικοποίηση και των υδατικών πόρων της χώρας, το μόνο που θα φέρει είναι αύξηση τιμών και απαξίωση υποδομών. Μόλις πριν λίγες μέρες βιώσαμε τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών, στον σιδηρόδρομο, όπου οι νεοφιλελεύθερες επιλογές απαξίωσης, κατάρρευσης και αποδόμησης  του ΟΣΕ, κόστισαν ανθρώπινες ζωές.

Η ιδιωτικοποίηση του νερού είναι μια πρακτική που δοκιμάστηκε και στον ευρωπαϊκό και στον παγκόσμιο χώρο. Η εμπειρία που έχουμε αποκομίσει από αυτές τις πολιτικές είναι μόνο αρνητική και εις βάρος του λαού. Γι’ αυτό και στις περισσότερες χώρες το νερό επανακρατικοποιήθηκε καθώς σε μικρό χρονικό διάστημα φάνηκαν οι τραγικές επιπτώσεις.

Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και η πολιτεία έχει την υποχρέωση να το παρέχει σε όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως, πέρα και πάνω από κάθε λογική κέρδους.

Παράλληλα η κυβέρνηση Μητσοτάκη παίρνει τη διαχείριση αποβλήτων από τους Δήμους, οι οποίοι κατείχαν τη διαχείριση και χρόνια τεχνογνωσία, παραδίδοντάς τη επίσης σε ιδιώτες.

Σημειώνεται, ότι η αντιμεταρρύθμιση δημιουργίας Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων και Αποβλήτων, είχε εισαχθεί και τη μνημονιακή περίοδο επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και παρά τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες και τη δημοσιονομική στενότητα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, κατάφερε το 2016 να την αναιρέσει, προασπίζοντας και εξασφαλίζοντας, τόσο την επάρκεια όσο και την ποιότητα του νερού ως δημόσιο, κοινωνικό αγαθό και αποδεικνύοντας παράλληλα στην πράξη, ότι όλοι δεν είναι ίδιοι.




Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το επίμαχο νομοσχέδιο, να διασφαλίσει την πρόσβαση όλων των πολιτών στα βασικά αγαθά, όπως το νερό, να προστατεύσει και να ενισχύσει τον ρόλο και τη λειτουργία των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης, να ενισχύσει με στελεχιακό δυναμικό τους Δήμους για τη διαχείριση των αποβλήτων.

Τέλος, τονίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται ως κυβέρνηση, να διασφαλίσει τον δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης του νερού και των απορριμμάτων.

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα