Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν

Κοινοποίηση

Το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν

Η Περιφερειακή ΣΥΜΜΑΧΙΑ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης, που αντιδρούν στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας  με το οποίο στην ουσία, όπως από την πρώτη στιγμή έχουν επισημάνει, μπαίνουν τα θεμέλια για την ιδιωτικοποίηση του νερού.




Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, την οποία συνυπογράφει ο και ο Πρόεδρος του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης Χαράλαμπος Ευστρατίου ως μέλος της Περιφερειακής ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ, «το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, καταργεί το θεσμικό πλαίσιο των Δ.Ε.Υ.Α αφαιρώντας αρμοδιότητες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δίνοντας αυξημένες αρμοδιότητες στη Ρυθμιστική Αρχή Νερού και Αποβλήτων.

Χαρακτηριστική ήταν και η τοποθέτηση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου στη Βουλή ότι οι υπηρεσίες υδροδότησης νομίμως υπάγονται στη ΡΑΕ γιατί αποτελούν μονοπώλιο«…Δεν θέλουμε να ιδιωτικοποιήσουμε τα νερά. Φέρνουμε το νομοσχέδιο, διότι τα δημόσια μονοπώλια δεν ελέγχονται σωστά, ελέγχονται πλημμελώς, αν και ασκούν πολύ σοβαρή υπηρεσία για τη δημόσια υγεία και για τη δημόσια οικονομία…»

Η ύπαρξη μονοπωλίου προϋποθέτει εμπορικό προϊόν που επιτρέπεται να πωλείται από ένα και μόνο επιχειρηματία.  Όμως, το νερό στην Ελλάδα δεν είναι εμπορικό προϊόν και δεν πωλείται, αλλά παρέχεται με μερική ανάκτηση του κόστους του. Επομένως, στη χώρα μας οι υπηρεσίες υδροδότησης δεν αποτελούν μονοπώλιο και δεν μπορούν να ανήκουν στην αγορά.  Με απλά λόγια, δεν συντρέχει η βασική προϋπόθεση που απαιτεί την υπαγωγή μιας δραστηριότητας στην αρμοδιότητα μιας ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής, δηλ. η λειτουργία της δραστηριότητας αυτής σε περιβάλλον αγοράς. Άλλωστε στην Ελλάδα διαχρονικά οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα : ηλεκτρισμός;  πανάκριβος, τηλεπικοινωνίες; οι ακριβότερες στην Ευρώπη, αεροπλάνα ; φθηνότερα πας Θεσσαλονίκη-Ρώμη παρά Θεσσαλονίκη-Αθήνα. Αφού λοιπόν σε όλους αυτούς τους τομείς οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν αποτύχει παταγωδώς γιατί να πετύχουν στο νερό; Μάλλον, το ακριβότερο θα γίνει το ακριβότερο και χειρότερο νερό στην Ευρώπη.




Είναι αυτονόητη απαίτηση όλων των εργαζομένων αλλά γενικότερα της ελληνικής κοινωνίας να διαφυλαχθεί ο δημόσιος, κοινωνικός χαρακτήρας του νερού και δεν νοείται η ύπαρξη αγοράς ούτε δραστηριοποίηση κερδοσκοπικών επιχειρήσεων στον τομέα υδροδότησης της χώρας». 

Το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα