Κυριακή, 10 Μαρτίου, 2024

Βόλτα με κανό και εθελοντικός καθαρισμός στη Λίμνη Βιστωνίδα [ΒΙΝΤΕΟ]

Κοινοποίηση

Βόλτα με κανό και εθελοντικός καθαρισμός στη Λίμνη Βιστωνίδα [ΒΙΝΤΕΟ]


Ρεπορτάζ: Γιώργος Μαυρίδης 

Βόλτα με κανό – καγιάκ στη Λίμνη Βιστωνίδα θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι πολίτες δώσουν το παρών στη δράση εθελοντικού καθαρισμού που διοργανώνεται το Σάββατο (01/04) στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής, στη Νέα Κεσσάνη.

Η πρωτοβουλία ανήκει στον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέας Κεσσάνης και το κίνημα εθελοντών από το Πόρτο Λάγος που αποφάσισαν να αναδείξουν τον… κρυμμένο πλούτο της περιοχής, προχωρώντας παράλληλα στην απομάκρυνση των σκουπιδιών και στον εξωραϊσμό του χώρου. 

Ο εθελοντικός καθαρισμός θα συνοδευτεί από διάφορες άλλες δράσεις, όπως τοξοβολία, παρατήρηση πουλιών καθώς και παιχνίδια για τα μικρά παιδιά. Πρόκειται για μια προσπάθεια που έχει αγκαλιάσει από την πλευρά του και ο Δήμος Αβδήρων, ενώ οι εμπνευστές της δεν παρέλειψαν να ευχαριστήσουν θερμά τον επιχειρηματία Ηλία Μιχαηλίδη από τη Riverland που παραχωρεί τα κανό. Η δράση εθελοντικού καθαρισμού θα ξεκινήσει στις 10:30, ενώ θα υπάρχει ειδική σήμανση στον οικισμό που θα κατευθυνθεί τους πολίτες προς το σημείο.




Σηκώνουν μανίκια οι εθελοντές 

«Βρισκόμαστε στο παραλίμνιο εκκλησάκι “H Αγία Παρασκευή” στη Νέα Κεσσάνη και την 1η Απρίλιου καλούμε όλο τον κόσμο να έρθει εδώ καθώς για πρώτη φορά θα γίνει μια βόλτα με κανό καγιάκ στη Λίμνη Βιστωνίδα» εξηγεί ο Ανάργυρος Προμοίρας, Πρόεδρος της ΚοινΣΕπ Στηρίζω – Πόρτο Λάγος.  

«Σε όλο αυτό το εγχείρημα έχουμε αρωγό τον Δήμο Αβδήρων και τον ευχαριστούμε. Αυτοί που είναι γύρω μας βλέπουν το ίδιο όνειρο με εμάς, που είναι η ανάπτυξη της περιοχής και του τόπου μας. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε και τον Ηλία Μιχαηλίδη από τη Riverland που θα προσφέρει δωρεάν τα κανό, και αναλαμβάνει και τα έξοδα για τους πιστοποιημένους οδηγούς που θα έρθουν εδώ. Σκοπός μας είναι να δείξουμε ότι η Λίμνη Βιστωνίδα δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τις άλλες Λίμνες και μπορεί να αναπτυχθεί τουριστικά» προσθέτει ο ίδιος. 




Στόχος να αναδειχθεί το εκκλησάκι 

«Μαζί με τα παιδιά του Στηρίζω, από το Πόρτο Λάγος θα κάνουμε εθελοντικό καθαρισμό στην παραλίμνια ακτή για να αναδείξουμε τον τόπο μας και την ομορφιά του και φυσικά το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για εμάς» τονίζει από την πλευράς της η Θωμαή Κουτάλιου, Πρόεδρος του Μορφωτικού Πολιτιστικού Σύλλογου Νέας Κεσσάνης “Αγία Παρασκευη”.

«Η εικόνα της Αγίας Παρασκευής πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο φανερώθηκε σε έναν χωριανό μας, τον κύριο Κώστα Κατσίκα, ο οποίος ήρθε και έσκαψε στο σημείο που του υπέδειξε στο όνειρο και βρήκε την εικόνα που διατηρείται μέχρι και σήμερα. Έστησε ένα μικρό βαρέλι με ένα καντηλάκι. Πολλοί από το Πόρτο Λάγος έβλεπαν την εικόνα σε όραμα και έρχονταν και άναβαν το καντηλάκι και έτσι ξεκίνησε. Χτίστηκε ένα μικρό εκκλησάκι, το οποίο κάηκε δύο φορές. Στην εικόνα φαίνονται τα σημάδια από τη φωτιά ωστόσο είναι η μοναδική που σώθηκε» σημειώνει η ίδια, προχωρώντας σε μια αφήγηση της ιστορίας που συνοδεύει το εκκλησάκι του χωριού. 

Σπέρνουν το… μικρόβιο του εθελοντισμού 




«Πρώτη φορά θα μπουν κανό στη Λίμνη και θα μπορεί ο κόσμος να κάνει μια βόλτα. Έχουμε κάνει διάφορους καθαρισμούς. Θα κάνουμε και άλλες δράσεις και στόχος μας είναι να βάλουμε αυτό το μικρόβιο του εθελοντισμού, να το απλώσουμε, και να μπει στη νοοτροπία των μικρών παιδιών, από εκεί θα ξεκινήσουμε» προσθέτει από την πλευρά του ο Μανώλης Καλφόπουλος, Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Μορφωτικού Συλλόγου Πόρτο Λάγος. «Στόχος μας είναι να καθαρίσουμε και να αναδείξουμε τον τόπο, που κακώς δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι την Αγία Παρασκευή. Το καλοκαίρι ξεκινήσαμε με το αλσύλλιο στο Πόρτο Λάγος και αυτό ήταν το κίνητρο για να γίνουν αντίστοιχες δράσεις σε περισσότερες περιοχές. Κοντά μας έχουμε και τον Φορέα Διαχείρισης που θα συμμετέχει με ενημερωτικά φυλλάδια και τους τηλεφακούς για την παρατήρηση των πουλιών» συμπληρώνει ο Αθανάσιος Ντίνος, ταμίας του ίδιου Συλλόγου.  

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα