Σάββατο, 9 Μαρτίου, 2024

«Ξάνθη, η πόλη με τα χίλια χρώματα και με τις χίλιες μνήμες»

Κοινοποίηση

«Ξάνθη, η πόλη με τα χίλια χρώματα και με τις χίλιες μνήμες»

Την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023 οι μαθητές και οι μαθήτριες των τμημάτων Α1, Α2 και Α5 του 2ου Γυμνασίου Ξάνθης στο πλαίσιο της δράσης και του προγράμματος «Ξάνθη, η πόλη με τα χίλια χρώματα και με τις χίλιες μνήμες» με συνοδούς καθηγητές τους κα. Ε. Καλαφάτη, κα. Χ. Κλειτσιώτη, κ. Χ. Μαυροφρύδη και κ. Η. Προύντζο μετακινήθηκαν στα Άβδηρα, όπου επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο και το Αρχαιολογικό Μουσείο.




Στον αρχαιολογικό χώρο ξετυλίγεται η ιστορία της πόλης των Αβδήρων, αρχαϊκής, κλασικής, ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου. Οι ανασκαφές ξεκίνησαν από τον Δημήτρη Λαζαρίδη γύρω στο 1950 κι έχουν φέρει στο φως πολλά σημαντικά ευρήματα, όπως το «Σπίτι των Δελφινιών» και το αρχαίο θέατρο. Οι μαθητές, αν και δεν είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στον χώρο ο οποίος είναι κλειστός το διάστημα αυτό, απέκτησαν μια εικόνα της περιοχής και παρουσίασαν εργασίες σχετικές με την ιστορία της πόλης.

Στο Μουσείο εκτίθενται αντικείμενα που βρέθηκαν στην πόλη και τα νεκροταφεία των αρχαίων Αβδήρων. Η έκθεση καλύπτει τη χρονική περίοδο από τον 7ο αι. π.Χ. μέχρι τον 13ο αι. μ.Χ. και είναι οργανωμένη σε τρεις θεματικές ενότητες: δημόσιος βίος, ιδιωτικός βίος και ταφικά έθιμα. Το μουσείο έχει έντονο εκπαιδευτικό χαρακτήρα συμβάλλοντας στην επιμόρφωση των μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ικανοποιώντας ακόμη και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.




Επιπλέον οι μαθητές και οι μαθήτριες περιηγήθηκαν μέσα στο χωριό και εντόπισαν τα πιο χαρακτηριστικά νεότερα μνημεία. Αρχικά θαύμασαν το αρχοντικό του καπνέμπορα Παναγιώτη Παμουκτσόγλου, ο οποίος στα μέσα του 19ου αι. έφυγε από την Κωνσταντινούπολη και εγκαταστάθηκε στη Μπουλούστρα, όπως ονομάζονταν τότε τα Άβδηρα. Το κτίριο αποτελεί αξιόλογο δείγμα θρακιώτικης παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Ακολούθησε ο ιστορικός ναός της Αγίας Παρασκευής και το παλιό Δημοτικό σχολείο, το οποίο σήμερα στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο Αβδήρων.

Οι μαθητές έφυγαν γεμάτοι εικόνες και γνώσεις από την επίσκεψή τους στην πόλη του Δημόκριτου, του Βίωνα και του Πρωταγόρα.

«Ξάνθη, η πόλη με τα χίλια χρώματα και με τις χίλιες μνήμες»

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα