Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Αναβίωσε το κάψιμο του Ιούδα στο Λυκοδρόμιο της Ξάνθης [ΒΙΝΤΕΟ]

Κοινοποίηση

Αναβίωσε το κάψιμο του Ιούδα στο Λυκοδρόμιο της Ξάνθης [ΒΙΝΤΕΟ]


Ρεπορτάζ: Γιώργος Μαυρίδης

Στην πυρά έριξαν τον Ιούδα το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής (14/04) οι κάτοικοι στο Λυκοδρόμιο, στην ορεινή Ξάνθη, αναβιώνοντας ένα ιδιαίτερο πασχαλινό έθιμο. 




Οι κάτοικοι του οικισμού προχώρησαν στην περιφορά του Επιταφίου, ενώ παράλληλα αναβίωσαν και το έθιμο του καψίματος του Ιούδα, ανάβοντας μια μεγάλη φωτιά και καίγοντας ένα ομοίωμα στην ύπαιθρο. 

Το κάψιμο του Ιούδα συμβολίζει την επιβολή της τιμωρίας στον φιλάργυρο προδότη και πρόκειται για ένα έθιμο που παραμένει «ζωντανό» σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, όπου αναβιώνει σε διάφορες παραλλαγές. Η διατήρηση του εθίμου εκφράζει – μέχρι και σήμερα – την ανάγκη αποτίναξης κάθε είδους προδοσίας. 




Αναβίωσε το κάψιμο του Ιούδα στο Λυκοδρόμιο της Ξάνθης [ΒΙΝΤΕΟ]

Το Λυκοδρόμιο αποτελεί έναν γραφικό οικισμό της ορεινής Ξάνθης, στον οποίο οι λιγοστοί κάτοικοι συνεχίζουν να αναβιώνουν διάφορα έθιμα και προσπαθούν να διατηρήσουν ζωντανή την παράδοση. Το Πάσχα, όπως και σε άλλες αντίστοιχες εορταστικές περιόδους, ο αριθμός των κατοίκων αυξάνεται μιας και αρκετοί είναι αυτοί που προτιμούν το Λυκοδρόμιο για μια μικρή ανάπαυλα από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας τους. 

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα