Παρασκευή, 8 Μαρτίου, 2024

Εκλογές 2023: Οι 8 εκλογικές περιφέρειες όπου αναμένεται ντέρμπι

Κοινοποίηση

Εκλογές 2023: Οι 8 εκλογικές περιφέρειες όπου αναμένεται ντέρμπι


Με διαφορά μικρότερη
των δύο ποσοστιαίων μονάδων ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2019 η εκλογική διαδικασία σε οκτώ περιφέρειες της χώρας. Αυτές οι περιφέρειες αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα ενόψει της προσεχούς εκλογικής μάχης, καθώς η μικρή διαφορά καλλιεργεί προσδοκίες για ανατροπή της εικόνας και αλλαγή του χρώματος στον χάρτη του εκλογικού αποτελέσματος.




Σύμφωνα με την kathimerini.gr, σε τέσσερις από τις εκλογικές περιφέρειες όπου η μάχη κρίθηκε οριακά, επικράτησε η Ν.Δ. Πρόκειται για τις περιφέρειες Εύβοιας, όπου το κυβερνών κόμμα εξασφάλισε ποσοστό 1,7% μεγαλύτερο του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλείας, όπου η Ν.Δ. πήρε 1,21% περισσότερες ψήφους, Ιωαννίνων, όπου η διαφορά διαμορφώθηκε στο 1,12%, και Κέρκυρας, με τη Ν.Δ. να λαμβάνει 0,73% περισσότερο από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κέρδισε με βραχεία κεφαλή τις υπόλοιπες τέσσερις περιφέρειες. Στη Δυτική Αττική κέρδισε ποσοστό 1,96% μεγαλύτερο από τη Ν.Δ., στην Αρτα πήρε την πρωτιά με διαφορά 0,95%, στο Ρέθυμνο με 0,44% και στο Λασίθι η πρώτη θέση κρίθηκε οριακά, με τη διαφορά να διαμορφώνεται μόλις στο 0,25%.

Εκλογές 2023: Οι 8 εκλογικές περιφέρειες όπου αναμένεται ντέρμπι

Η μάχη στη Δυτική Αττική θα είναι σκληρή στις προσεχείς εκλογές. Και αυτό γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι κατάφερε να είναι πρώτος, πήρε μόνο μία έδρα στη συγκεκριμένη περιφέρεια, με τη Ν.Δ. να κερδίζει τις υπόλοιπες τρεις. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιδιώκει να κατακτήσει και πάλι την πρωτιά, φιλοδοξεί ωστόσο να βελτιώσει τα ποσοστά του. Να σημειωθεί ότι στις εκλογές του 2019 η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα ήταν μόλις 1.496 ψήφοι.




Μεγάλη διαφοροποίηση από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επιτύχει διαφορά μεγαλύτερη του 19% και είχε πάρει τρεις έδρες, με την τέταρτη να την κερδίζει η Χ.Α. Στις προηγούμενες εκλογές την έδρα για τον ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε ο Γιώργος Τσίπρας, ο οποίος είναι και πάλι υποψήφιος. Η Κουμουνδούρου, στην προσπάθειά της να ανατρέψει τη μικρή διαφορά και να κερδίσει την περιφέρεια, ενίσχυσε το ψηφοδέλτιο με την ένταξη σε αυτό της Διάνας Βουτυράκου, καθηγήτριας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, που θεωρείται μία από τις πιο δυναμικές νέες υποψηφιότητες του κόμματος.




Στην Εύβοια η Ν.Δ. με 36,61% εξέλεξε τρεις βουλευτές και ο ΣΥΡΙΖΑ με 34,91% πήρε δύο έδρες, ενώ μία έδρα κέρδισε το ΚΚΕ. Η μάχη αναμένεται και εδώ σκληρή, χωρίς να υπάρχουν ουσιαστικές αλλαγές στα ψηφοδέλτια των κομμάτων.

Στην Ηλεία η Ν.Δ. κέρδισε τρεις έδρες με ποσοστό 36,03%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ με 34,82% εξέλεξε έναν βουλευτή και μία έδρα κέρδισε το ΠΑΣΟΚ. Η ουσιαστική διαφοροποίηση στη συγκεκριμένη περιφέρεια έρχεται από την πλευρά της Ν.Δ., καθώς ο επί χρόνια βουλευτής του κόμματος, Κωνσταντίνος Τζαβάρας, ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος. Με το κυβερνών κόμμα θα είναι υποψήφιος στην Ηλεία ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Μεγάλη μάχη θα δοθεί σε δύο περιφέρειες της Ηπείρου. Στα Ιωάννινα η Ν.Δ. ήρθε πρώτη με 37,42% και εξέλεξε τέσσερις βουλευτές έναντι ενός του ΣΥΡΙΖΑ που έλαβε 36,30%. Στην Αρτα κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ με 39,94% και έλαβε μία έδρα, όπως και η Ν.Δ. που πήρε ποσοστό 38,99%.

Το οριακό αποτέλεσμα των εκλογών του 2019 στην Κέρκυρα διαμορφώνει επίσης συνθήκες ακραίου ανταγωνισμού, καθώς τα δύο μεγάλα κόμματα εξέλεξαν από έναν βουλευτή, με τη Ν.Δ. να προηγείται οριακά, με μόλις 0,73%.

Αντίστοιχα, πολύ ενδιαφέρουσα είναι η μάχη στις δύο από τις τέσσερις περιφέρειες της Κρήτης, σε Λασίθι και Ρέθυμνο. Για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα από τα κρίσιμα στοιχήματα των εκλογών να διατηρηθεί ροζ όλος ο χάρτης της Κρήτης.




Ωστόσο, η πολύ μικρή διαφορά στις προηγούμενες εκλογές έχει δημιουργήσει εύλογες προσδοκίες στο εκλογικό επιτελείο της Ν.Δ. ότι πρόκειται για δύο περιφέρειες στις οποίες μπορεί με αξιώσεις να διεκδικηθεί η ανατροπή των συσχετισμών.

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα