Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Έφτασε η ώρα του ΕΝΦΙΑ: Το Σαββατοκύριακο αναμένεται η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

Κοινοποίηση

Έφτασε η ώρα του ΕΝΦΙΑ: Το Σαββατοκύριακο αναμένεται η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Η ώρα του ΕΝΦΙΑ έφτασε και σύμφωνα με την ΑΑΔΕ το Σαββατοκύριακο θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά για τα περίπου 7,3 εκατ. των ιδιοκτητών. Στα δημόσια ταμεία αναμένεται να μπουν περί τα 2,25δισ€ και τα οποία θα καταβληθούν σε 10 μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από τα τέλη Μαΐου έως και τον Φεβρουάριο του 2024. Σε αντίθεση με ότι ισχύει στην πληρωμή του φόρου εισοδήματος, εδώ δεν υπάρχει έκπτωση του 3% σε περίπτωση της εφάπαξ εξόφλησης.




Εκτός από τις 10 μηνιαίες δόσεις ή την εφάπαξ εξόφληση υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής σε 12 δόσεις μέσω πιστωτικής κάρτας ή σε 24 δόσεις εφόσον ο φορολογούμενος επιλέξει να εντάξει την οφειλή στην πάγια ρύθμιση.

Εφόσον δεν έχουν υπάρξει μεταβολές στην περιουσιακή κατάσταση, η συντριπτική πλειοψηφία των φορολογουμένων θα πληρώσει τον ίδιο ΕΝΦΙΑ με πέρυσι. Όπως και πέρυσι – και μετά τις αλλαγές στις αντικειμενικές – ισχύει έκπτωση στο φόρο ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας :




-30% για ακίνητη περιουσία έως 100.000€

-25% για ακίνητη περιουσία έως 150.000€

-20% για ακίνητη περιουσία έως 250.000€

-15% για ακίνητη περιουσία έως 300.000€

-10% για ακίνητη περιουσία έως 400.000€

Φυσικά ισχύει η απαλλαγή από το φόρο για όσους έχουν τρία ή περισσότερα τέκνα ή έχουν αναπηρία άνω του 80% με την προϋπόθεση ότι έχουν ετήσιο εισόδημα έως 12.000€ προσαυξημένο κατά 1000€ για το σύζυγο και κάθε προστατευόμενο μέλος. Επίσης η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων δεν πρέπει να ξεπερνά τα 150 τ.μ.

Επιπλέον ισχύει έκπτωση 50% για φορολογούμενους με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 9.000€ προσαυξημένο κατά 1.000€ για το σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και συνολική επιφάνεια κτισμάτων μέχρι 150 τ.μ. εφόσον η συνολική αξία ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000€ για τον άγαμο, τις 150.000€ για τον έγγαμο και τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τις 200.000€ για τον έγγαμο τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.




Στο πλαίσιο αυτό, η ΑΑΔΕ ενημέρωσε ότι οι επιστροφές φόρου που θα διενεργηθούν σήμερα – όπως γίνεται πλέον κάθε εβδομάδα – θα αφορούν φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν έως την Τετάρτη 26 Απριλίου. Επιστροφές από δηλώσεις που υποβάλλονται από Πέμπτη 27 Απριλίου και έπειτα θα συμψηφίζονται με οφειλές ΕΝΦΙΑ, εφόσον βεβαίως υπάρχουν. Επομένως για να αποφύγει κάποιος τον συμψηφισμό είτε θα έπρεπε να έχει υποβάλει ήδη την φορολογική του δήλωση, είτε θα πρέπει να περιμένει την έκδοση του εκκαθαριστικού του, να εξοφλήσει τον ΕΝΦΙΑ και στη συνέχεια να υποβάλει την φορολογική του δήλωση.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα