Δευτέρα, 18 Μαρτίου, 2024

Παρουσίαση Λευκώματος 2023 του Συλλόγου Συνταξιούχων του Δημοσίου

Κοινοποίηση

Παρουσίαση Λευκώματος 2023 του Συλλόγου Συνταξιούχων του Δημοσίου


Εισήγηση του Θανάση Μουσόπουλου, Ξάνθη, 29.4.23

Νιώθω βαθύτατη την ανάγκη να ευχαριστήσω τον Σύλλογο Πολιτικών Συνταξιούχων του Δημοσίου του νομού μας για την τιμητική πρόταση να παρουσιάσω το Λεύκωμα 2023 του αντίστοιχου συλλόγου του νομού Θεσπρωτίας.




Ως συνταξιούχος του ιδιωτικού τομέα  από το 2010, χάρηκα για τη συμμετοχή μου στην εκδήλωσή σας, γιατί αισθάνομαι ότι ανήκουμε ουσιαστικά στον ίδιο χώρο – της λεγόμενης «τρίτης ηλικίας». Θυμάμαι, τις μέρες που πήρα σύνταξη, με είδε πρωί ένας παλιός μου μαθητής που μου είπε «Καλά εσείς τέτοια ώρα είστε έξω;»

Φανταζόταν ότι όφειλα να είμαι ξαπλωμένος στο κρεβάτι – αναμένοντας το μοιραίο…

Οι σύλλογοι συνταξιούχων που έχουν τόσες δράσεις είναι η καλύτερη επιβεβαίωση της αέναης ανθρώπινης δύναμης.

Ο Σωκράτης, όπως λέει ο Πλάτων ξεκινώντας την περίφημη «Πολιτεία» του, είχε κατεβεί στον Πειραιά για να παρακολουθήσει κάποιες γιορτές και πανηγύρια Θρακιωτών προς τιμήν της θεάς Άρτεμης και να προσευχηθεί, όπως γράφει. Ήταν με τον Γλαύκωνα, αδελφό του Πλάτωνα. Στον γυρισμό, μετά τις γιορτές, πέρασαν από τον Κέφαλο, έναν πλούσιο γέροντα,  πατέρα του Λυσία. Πώς τό ’φερε η κουβέντα και ο Σωκράτης με τον Κέφαλο μιλάν για τα γηρατειά.




Θα μου επιτρέψετε να χρησιμοποιήσουμε χαρακτηριστικές πλατωνικές απόψεις σε μετάφραση του  Ιωάννη Γρυπάρη. Ο Κέφαλος αναφέρει ότι «πολλές φορές τυχαίνει και μαζευόμαστε πολλοί που έχομε την ίδια την ηλικία, καθώς που το λέγει και η παλαιά παροιμία, όμοιος τον όμοιο. Οι περισσότεροι λοιπόν από μας δεν κάνουν άλλο παρά να θρηνολογούν, γιατί θυμούνται και λαχταρούν»  τα νιάτα τους, «μερικοί μάλιστα ακόμα οδύρουνται και για τους εξευτελισμούς και τις προσβολές που δοκιμάζουν τα γερατειά». Ο Κέφαλος υποστηρίζει ότι «με τα γερατειά έρχεται μια τέλεια ειρήνη και απολύτρωση από τα τέτοια τουλάχιστο· αφού οι επιθυμίες χάσουν την έντασή τους και χαλαρωθούν, είναι πραγματικώς, καθώς το είπε κι ο Σοφοκλής, σαν να γλιτώνομε από ένα πλήθος τυράννους λυσσασμένους». Και καταλήγει λέγοντας ότι «για όλα αυτά και για τους εξευτελισμούς ακόμη, που παραπονιούνται οι γέροντες, αφορμή, Σωκράτη, δεν είναι τα γερατειά, αλλά ο χαρακτήρας των ανθρώπων· αν έχουν χαρακτήρα μετρημένο και εύκολο, δεν τους είναι και τα γερατειά πάρα πολύ ανυπόφορα· ειδεμή, για τους άλλους, και τα γερατειά και τα νιάτα είναι στον ίδιο το βαθμό δυσκολοβάσταχτα».

*Οι συντελεστές και συντελέστριες των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων που λαμβάνουν αυτές τις μέρες στην Ξάνθη, όπως και οι εκπρόσωποι όλων των ανά την Ελλάδα συλλόγων Πολιτικών Συνταξιούχων του Δημοσίου, επιβεβαιώνουν με τον καλύτερο τρόπο τις πλατωνικές διαχρονικές απόψεις και θέσεις.

Οφείλω εξαρχής να δηλώσω το θαυμασμό μου για τη σύλληψη της ιδέας και την πραγματοποίησή της, με τρόπο – από κάθε άποψη – άρτιο, όσον αφορά του Λευκώματος 2023 του συλλόγου της Θεσπρωτίας με τίτλο «…απ’ ασημένιες πένες…». Πρόκειται για έναν πολυτελή τόμο 440 σελίδων, χορηγός του οποίου είναι η Βουλή των Ελλήνων.  Είναι αφιερωμένος στα 100  χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922.

Υπότιτλος του τόμου είναι: Με λυγεράδα ψυχής – Θύμησες – Ενθύμια – Σκέψεις – Γλυκοπαράπονα – ΑΛΗΘΙΝΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΝΕΚΤΊΜΗΤΑ. Το όλο εγχείρημα έφερε σε πέρας του Διοικητικό Συμβούλιου του συλλόγου, του οποίου προεδρεύει η συνάδελφος κυρία Μακατσώρη Τσεκούρα Βασιλική.

Στην Εισαγωγή και Πρόλογο του τόμου γίνεται αναφορά στην Τρίτη Ηλικία, στον τρόπο σύνθεσης και εργασίας, καθώς και στο σκοπό του Λευκώματος. 

Το κύριο μέρος διακρίνεται σε τέσσερις ενότητες:




Ιστορία – πρώτη και δεύτερη ενότητα:

Α. Μικρά Ασία (από τη σελίδα 43 ως σελίδα 79) και

Β΄ Νεότερη Ιστορία (ως σελίδα 113).

Η Τρίτη ενότητα επιγράφεται: Βιώματα – Θύμησες και Γεγονότα, υποδιαιρείται σε δύο μέρη (έως τη σελίδα 310).

Η Τέταρτη ενότητα με τίτλο: Παιδικά Χρόνια – Τα χρόνια της αθωότητας (έως τη σελίδα 416).

Το βιβλίο κλείνει με τον Επίλογο – ευχαριστίες και συντελεστές. Θα μου επιτρέψετε να τονίσω πόσο σημαντικό είναι ότι 79 άντρες και γυναίκες κατέθεσαν κείμενα και εικαστικό υλικό για την αρτίωση του τόμου. Και, βέβαια, θαυμάζω αυτούς και αυτές που συντόνισαν τούτο το μεγάλο έργο.

[Στη συνέχεια της παρουσίασης δείξαμε μερικές εικόνες από το αισθητικά άρτιο Λεύκωμα  και κατόπιν παρουσιάσαμε κάποια χαρακτηριστικά κείμενα που αντιστοιχούν στις ενότητες του βιβλίου].

Κλείνοντας ευχαριστώ όλους και όλες θερμά και ως Αντίδωρο θα μου επιτρέψετε να σας αποχαιρετήσω με ένα παλιό ποίημά μου, δημοσιευμένο στη συλλογή «Άδηλες σχέσεις» (2000):

Ο ποιητής είπε / για την πόλη που σ’ ακολουθεί.




Ο ποιητής είπε / για τη χώρα που σε πληγώνει.

Και συ τρέχεις / από πόλη σε πόλη.

Τον τραυματίζεις / από χώρα σε χώρα.

Ο ποιητής / μιλούσε για την πόλη του.

Ο ποιητής / μιλούσε για τη χώρα του.

Ο ποιητής δεν είναι ιστορικός / δεν είναι γεωγράφος.

Ο ποιητής / ανάσα ιδρωμένης γης.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΞΑΝΘΗ, ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2023

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα