Παρασκευή, 8 Μαρτίου, 2024

Αλτσχάιμερ: Νέο φάρμακο επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου κατά 35%

Κοινοποίηση

Αλτσχάιμερ: Νέο φάρμακο επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου κατά 35%

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 50 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν σήμερα από Αλτσχάιμερ – αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί δραματικά στο άμεσο μέλλον λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες.




Η φαρμακευτική εταιρεία Eli Lilly ανακοίνωσε την Τετάρτη κάποια πρώτα θετικά αποτελέσματα του πειραματικού φαρμάκου της για τη νόσο, ενώ μέσα στους επόμενους τρεις μήνες θα υποβάλλει αίτηση στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των Ηνωμένων Πολιτειών για την έγκρισή του. Το ίδιο θα κάνει και με τις αντίστοιχες ρυθμιστικές αρχές άλλων χωρών στη συνέχεια.

Η είδηση αναζωπύρωσε τις ελπίδες για ακόμη μία αποτελεσματική θεραπεία, προκαλώντας όμως ταυτόχρονα και αύξηση της τιμής των μετοχών της εταιρείας στη Γουόλ Στριτ.

Το Donanemab (δονανεμάμπη), όπως ονομάζεται το σκεύασμα, εκπλήρωσε –σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας– όλους τους πρωταρχικούς και τους δευτερεύοντες στόχους της κλινικής δοκιμής που διήρκεσε δεκαοκτώ μήνες, επιβραδύνοντας την εξέλιξη της νόσου έως και κατά 35%-36% (σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο) σε 1.182 ασθενείς σε πρώιμο στάδιο.




Αυτοί οι ασθενείς εμφάνισαν, δηλαδή, πιο αργή μείωση στη μνήμη, τη σκέψη και την ικανότητά τους να εκτελούν καθημερινές δραστηριότητες.

Σε άλλη μικρότερη ομάδα, 552 ατόμων, πιο προχωρημένου σταδίου, το φάρμακο δεν αποδείχθηκε το ίδιο αποτελεσματικό για τις μνημονικές και γνωστικές λειτουργίες τους, προκαλώντας επιβράδυνση της νόσου κατά 22%.

Ωστόσο δεν έλειψαν οι παρενέργειες: περίπου το 24% των ατόμων που συμμετείχαν στην κλινική δοκιμή και έλαβαν το συγκεκριμένο σκεύασμα παρουσίασαν οίδημα στον εγκέφαλο, κάποιοι αιμορραγία στον εγκέφαλο και τρεις πέθαναν.




Η Eli Lilly έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια και αρκετές δεκαετίες στην έρευνα για την ανάπτυξη φαρμάκου για το Αλτσχάιμερ, όπως άλλωστε και η Biogen, η οποία προηγείται σε αυτή την «κούρσα», έπειτα από τη συνεργασία της με την ιαπωνική εταιρεία Eisai, αφού το δικό τους φάρμακο, το Leqembi, έχει ήδη από τις αρχές Ιανουαρίου εξασφαλίσει την έγκριση του FDA.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα