Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Άνοιξαν οι κάλπες – Τα εκλογικά τμήματα, οι σταυροί και οι υποψήφιοι

Κοινοποίηση

Άνοιξαν οι κάλπες – Τα εκλογικά τμήματα, οι σταυροί και οι υποψήφιοι

Άνοιξαν σήμερα Κυριακή 21 Μαΐου στις 07:00 το πρωί οι κάλπες για τις φετινές βουλευτικές εκλογές και οι Έλληνες πολίτες θα πάνε στα σχολεία όλης της Ελλάδας, που έχουν μετατραπεί από την περασμένη Παρασκευή σε εκλογικά κέντρα, για να ψηφίσουν.




Η διαδικασία της ψήφου των πολιτών στις εκλογές θα διαρκέσει από τις 07:00 έως τις 19:00, μέχρι και την ώρα που θα βγουν στη δημοσιότητα τα πρώτα exit polls, αφού κλείσουν οι κάλπες. Σε περίπτωση που κάποιος δικαστικός αντιπρόσωπος το κρίνει απαραίτητο, η διαδικασία μπορεί να παραταθεί σε κάποιο εκλογικό τμήμα, εφόσον υπάρχει και η ανάλογη συμμετοχή.

Τα διόδια είναι ελεύθερα σε όλους τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους της χώρας για όσους πολίτες χρειαστεί να ταξιδέψουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, εκεί όπου έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα, για να ψηφίσουν. Οι δωρεάν διελεύσεις σταματούν αύριο Δευτέρα (22.5.2023) στις 08:00 το πρωί.

Σε ποιο σχολείο ψηφίζω – Πόσους σταυρούς βάζω




Οι εκλογές της Κυριακής θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Ακόμα και χωρίς τον εκλογικό αριθμό, το «Μάθε πού ψηφίζεις» του gov.gr, μπορείτε να βρείτε το σχολείο στο οποίο θα μεταβείτε για να ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα.

Μέσα από την ειδική εφαρμογή του Υπουργείου Εσωτερικών, και με λίγα μόνο κλικ και ορισμένα προσωπικά στοιχεία, όλοι οι ψηφοφόροι να μάθουν τον τόπο όπου θα ασκήσουν το κορυφαίο δημοκρατικό τους δικαίωμα, και να το δουν σε χάρτη.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζετε, ενδέχεται να έχει αλλάξει από το 2019, οπότε καλό είναι να συμβουλευτείτε την εφαρμογή πριν πάτε στο εκλογικό κέντρο.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία που χρειάζεται να ξέρει κανείς για να βρει το εκλογικό κέντρο στο οποίο ψηφίζει στις εκλογές 2023 είναι τα: «Επώνυμο», «Όνομα», «Όνομα Πατέρα», «Έτος Γέννησης», και προαιρετικά το «Όνομα Μητέρας».

Για τον ίδιο σκοπό το ΥΠΕΣ έχει θέσει σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο με δύο γραμμές εξυπηρέτησης (2131361500 και 2131313800), το οποίο λειτουργεί από χθες Σάββατο 20 Μαΐου 2023 και σήμερα Κυριακή 21 Μαΐου 2023 το τηλεφωνικό κέντρο θα λειτουργήσει σε 24ωρη βάση.




Για την αποφυγή καθυστερήσεων και την αμεσότερη εξυπηρέτησή τους, οι εκλογείς παρακαλούνται να ενημερωθούν εγκαίρως για τον τόπο που ψηφίζουν.

Εκλογές 2023: Οι έδρες και οι σταυροί προτίμησης

Ο αριθμός των βουλευτών που εκλέγεται σε κάθε εκλογική περιφέρεια ορίστηκε με το άρθρο 1 του π.δ. 8/2023 (Α΄ 16). Πρόκειται για την κατανομή των 285 εδρών μεταξύ των 59 εκλογικών περιφερειών της Χώρας, δοθέντος ότι οι υπόλοιπες 15 έδρες καλύπτονται από τους βουλευτές Επικρατείας.

Κάθε εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ υποψηφίων, σημειώνοντας σταυρό παραπλεύρως του ονόματός τους στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού, ως ακολούθως:

α) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από ένας (1) μέχρι και τρεις (3) βουλευτές, έναν (1) σταυρό.

β) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από τέσσερις (4) έως και επτά (7) βουλευτές, μέχρι δύο (2) σταυρούς.




γ) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από οκτώ (8) έως και δώδεκα (12) βουλευτές, μέχρι τρεις (3) σταυρούς

δ) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς (13) βουλευτές, μέχρι τέσσερις (4) σταυρούς.

Άνοιξαν οι κάλπες – Τα εκλογικά τμήματα, οι σταυροί και οι υποψήφιοι

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα