Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Νευροκόπι: Αντιδράσεις κατοίκων για τη νέα εγκατάσταση λατομείου – Ποιοι είναι οι λόγοι

Κοινοποίηση

Νευροκόπι: Αντιδράσεις κατοίκων για τη νέα εγκατάσταση λατομείου – Ποιοι είναι οι λόγοι


Έντονες αντιδράσεις
στους κατοίκους του Κάτω Νευροκοπίου της Δράμας έχει προκαλέσει η εγκατάσταση νέου λατομείου στην περιοχή, του οποίου η τεχνική μελέτη βρίσκεται σε διαβούλευση, με το θέμα να φτάνει μέχρι και το δημοτικό συμβούλιο, που στράφηκε εναντίον της έγκρισης για λατομική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με την τεχνική μελέτη του έργου, η εν λόγω δραστηριότητα αφορά την εγκατάσταση και λειτουργία λατομείου μαρμάρου στην θέση με το τοπωνύμιο «Αγία Ελένη» της Δημοτικής Κοινότητας Κάτω Νευροκοπίου και με έκταση 99.643 τ.μ.  Πρόκειται για μια δασική έκταση και σκοπός είναι η εξόρυξη και εκμετάλλευση του δολομιτικού κοιτάσματος που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού.




Ωστόσο, σε δηλώσεις του στο ThessToday.gr ο πρόεδρος της κοινότητας Κ. Νευροκοπίου Ησαΐας Χατζηκωνσταντίνου εξέφρασε την δυσαρέσκεια του για την δραστηριότητα του νέου λατομείου, η οποία εγκυμονεί κινδύνους. Εκτιμάται ότι θα προκαλέσει προβλήματα στα επιφανειακά και υπόγεια ύδατα της περιοχής, με σοβαρότατες πιθανόν συνέπειες στην κτηνοτροφία και στην άγρια ζωή. «Να ξεκαθαρίσουμε ότι γενικά δεν είμαστε αρνητικοί στην λατομική δραστηριότητα στην περιοχή μας, δεδομένου ότι γνωρίζουμε πολύ καλά και εκτιμούμε τα οικονομικά οφέλη, που αποφέρουν τα λατομεία μαρμάρου στην τοπική κοινωνία προσφέροντας και θέσεις εργασίας. Άλλωστε αυτό αποδεικνύεται με τις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις λατομείων στην Δράμα. Είμαστε κάθετα αντίθετοι όμως, σε οποιαδήποτε εργασία, η οποία θα απαξιώσει τα ήθη και έθιμά μας, τον πολιτισμό μας και την παράδοσή μας», τόνισε ο κ. Χατζηκωνσταντίνου.




Μιλώντας πιο συγκεκριμένα για τις συνέπειες από την δραστηριότητα λατομείου στην περιοχή, ο πρόεδρος της κοινότητας αναφέρθηκε και στην απότομη πλαγιά που ζητείται για εγκατάσταση, καθώς ακριβώς από κάτω υπάρχει υδατόρεμα που οδηγεί σε γέφυρα στην είσοδο του οικισμού. Επίσης, υπάρχει αρχαία λιθόχτιστη πηγή από την οποία αναβλύζει νερό και εξυπηρετείται το ζωικό κεφάλαιο κτηνοτρόφων αλλά και άγρια ζώα μιας και η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως καταφύγιο. Πλησίον της μελλοντικής λατομικής δραστηριότητας βρίσκεται και μονοπάτι που αξιοποιείται από τους κατοίκους της κοινότητας καθημερινά ως πεζοπορία για την ανάταση της ψυχικής υγείας. «Με ενοχλεί το γεγονός ως μόνιμο κάτοικο της Δημοτικής Κοινότητας ότι ενώ η δραστηριότητά μας είναι γνωστή σε όλους μέσα από δημοσιεύματα, έχουμε την θλιβερή αυτή εξέλιξη. Ειδικά, για το έθιμο της περιοχής «το αντάμωμα των προσκυνητών των Αγίων Θεοδώρων» που διατηρείται για αιώνες, οι κάτοικοι θα ξεσηκωθούν και δεν θα δεχτούν να χαθεί η αξία του», είπε ακόμη στο ThessToday.gr ο κ. Χατζηκωνσταντίνου.

«Όχι» και από το δημοτικό συμβούλιο




Στις 25 Απριλίου 2023 μάλιστα στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος κ. Νευροκοπίου Ιωάννης Κυριακίδης έφερε το ζήτημα ως έκτακτο θέμα μετά από αίτημα της κοινότητας. Μετά από συζήτηση, το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε αρνητικά σχετικά με την λατομική δραστηριότητα στην εν λόγω περιοχή για τους παραπάνω σοβαρούς λόγους όπως τους χαρακτηρίζουν οι κάτοικοι.

Σημειώνεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να έχουν γνωμοδοτήσει για την μελλοντική δραστηριότητα του λατομείου μέχρι 31 Μαΐου 2023, οπότε και είναι η καταληκτική ημερομηνία της διαβούλευσης της μελέτης του έργου. Στη συνέχεια, οι γνωμοδοτήσεις θα φτάσουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο, και εν τέλει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης με τον πρόεδρο της κοινότητας να εκτιμά ότι δεν θα δοθεί η έγκριση, λαμβάνοντας υπόψη τους σοβαρούς λόγους. «Ως κοινότητα θέλουμε να συνυπάρχουμε με τα λατομεία αλλά να εξετάζουμε και τα βασικά στοιχεία της περιοχής. Όταν υπάρχει πρόβλημα, πρέπει να το αναδεικνύουμε», είπε καταλήγοντας.

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα