Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Δημογραφικό: Σε ποιες περιοχές συρρικνώνεται ο πληθυσμός της Ελλάδας – Αποκαρδιωτικός χάρτης

Κοινοποίηση

Δημογραφικό: Σε ποιες περιοχές συρρικνώνεται ο πληθυσμός της Ελλάδας – Αποκαρδιωτικός χάρτης


Άκρως ανησυχητικά
είναι τα στοιχεία από τον χάρτη που δημοσίευσε ο Τσάβι Ρουίθ, μάνατζερ επικοινωνίας του European Jewish Congress, καθώς καταγράφεται το σημαντικό δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας αποτυπώνοντας τη συρρίκνωση του πληθυσμού στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια.




Την δεκαετία 2011-2021 ο πληθυσμός στην ελληνική επικράτεια μειώθηκε κατά -3,5%. Εξειδικεύοντας όμως ανά νομό τα ποσοστά είναι σοκαριστικά, επιβάλλοντας την ανάληψη δράσης.

«Ο ελληνικός πληθυσμός συρρικνώνεται, αλλά ορισμένες περιοχές συρρικνώνονται ταχύτερα από άλλες», έγραψε σε ανάρτηση στο Twitter ο Ρουίθ και σημειώνει πως «ο χάρτης δείχνει την πληθυσμιακή αλλαγή στην Ελλάδα ανά επαρχία (2011-2021)».




Αναλυτικά ο χάρτης

Στον χάρτη φαίνονται τα αποτελέσματα της πληθυσμιακής γήρανσης καθώς τη δεκαετία 2011-2021 ο πληθυσμός της χώρας μας στην επικράτεια μειώθηκε κατά -3,5%.

Οι περιοχές που στον χάρτη αποτυπώνονται με βαθύ κόκκινο χρώμα, εμφανίζουν πιο γοργούς ρυθμούς πληθυσμιακής συρρίκνωσης. Στην πρώτη θέση είναι ο νομός Γρεβενών με μείωση -16,1%, ακολουθεί ο νομός Σερρών με -14,3% και ο νομός Ευρυτανίας με -13%.

Σημαντική μείωση παρουσιάζουν και οι νομοί Φθιώτιδας (-12,9%), Πέλλας και Κιλκίς (-12,2%),  Δράμας (-11,9%) και Αρκαδίας (-10,5%).

Ανησυχητικά είναι όμως τα νούμερα και για τους νομούς Φωκίδας και Βοιωτίας (-10,2% και -10%).




Οριακή μείωση π0αρουσιάζουν ο νομός Κυκλάδων (-0,1%), Σάμου (-0,4%), Ζακύνθου (-0,6%), Χανίων (-0,7%) και Αττικής (-0,9%).

Από όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας αύξηση στον πληθυσμό τους παρουσιάζουν μόλις δύο νομοί: Δωδεκανήσων με +7,4% και Λασιθίου με +0,7%. 

Δημογραφικό: Σε ποιες περιοχές συρρικνώνεται ο πληθυσμός της Ελλάδας – Αποκαρδιωτικός χάρτης

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα